Un bărbat din capitală a fost amendat cu 175 mii lei și privat de dreptul de a exercita activități legate de perfectarea actelor oficiale pe un termen de 2 ani. Sentința a fost pronunțată după ce acesta a fost recunoscut vinovat de trei episoade de trafic de influență.

Potrivit materialelor dosarului, condamnatul, în perioada septembrie-octombrie 2021, urmărind scopul obținerii mai rapide a actelor necesare tranzacțiilor imobiliare fără a urma procedurile legale, a apelat la un agent imobiliar care avea influență asupra funcționarilor publici din cadrul Departamentului Cadastru al Agenției Servicii Publice (ASP). Astfel, în schimbul sumei de 500 lei/act, agentul imobiliar îi obținea inculpatului documentele necesare, cum ar fi înregistrarea dreptului de proprietate și evaluarea imobilelor, fără ca solicitantul să fie prezent fizic.

În rezultatul analizei probatoriului administrat, la 26 septembrie 2024, instanța a recunoscut inculpatul vinovat de comiterea a trei infracțiuni de trafic de influență, stabilindu-i o pedeapsă sub formă de amendă în mărime de 175 mii lei, cu privarea de dreptul de a exercita activități legate de perfectarea actelor oficiale pe un termen de 2 ani. Totodată, a fost aplicată confiscarea specială prin încasarea de la inculpat cu trecerea în beneficiul statului a echivalentului sumei de 6700 lei, folosite la comiterea infracțiunilor.

Sentința poate fi atacată cu apel la Curtea de Apel Chișinău, în termen de 15 zile.