După investigația publicată la sfârșitul săptămânii trecute, preoții militari care urmau să plece în pelerinaj la Moscova s-au răzgândit. În perioada 8-9 septembrie, doar nouă fețe bisericești au zburat în Federația Rusă, majoritatea făcând parte din listele anterioare publicate de Deschide.MD.

Astfel, doar câțiva preoți militari, în frunte cu autorul listei, protopopul de Criuleni și Dubăsari, Oleg Vieru, au plecat în ultimele zile la Moscova, informează sursele din cadrul Poliției de Frontieră. Majoritatea au refuzat să mai zboare după publicarea investigației. În context, reprezentanți din cadrul Ministerului Apărării ne-au comunicat că mai multe fețe bisericești, ale căror lăcașuri sfinte se află pe teritoriile unităților militare, au fost chemate la discuții cu șefii unităților. Preoții au declarat că nu vor pleca nicăieri după ce li s-a transmis clar că Ministerul Apărării nu va colabora cu cei care se duc în ”pelerinaje” într-un stat agresor.

Deschide și: Vizitele la Moscova, problemă de securitate națională? Un grup de preoți militari pleacă în pelerinaj în Rusia. Ce spune Ministerul Apărării

În schimb, în perioada 8-9 septembrie au decis să călătorească în Rusia mai mulți preoți care trebuiau să plece pe 1-2 septembrie. Printre ei se numără Andrei Moșneguțu, parohul bisericii „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din satul Șeptelici, raionul Soroca; Valeriu Pereteatcu, parohul bisericii ”Sfânta Treime” din satul Sobari, raionul Soroca; Serghei Graur, parohul bisericii „Sfânta Treime” din satul Cuhureștii de Sus, raionul Florești; prot. mitr. Petru Spinei, duhovnicul Mănăstirii Cușelăuca.

Deschide și: LISTĂ // ”Pelerinajele” organizate de Șor și Patriarhia Moscovei continuă. Încă peste 60 de preoți ai Mitropoliei Moldovei pleacă în Rusia

Cu toate acestea, există și preoți care se împotrivesc atragerii lor în jocurile politice ale Moscovei. Preotul militar Igor Cojocari, protopop de Rezina, a contactat redacția noastră după ce numele său a apărut în lista publicată vinerea trecută. Acesta a declarat că i s-a propus anterior să plece în Rusia, însă a refuzat. Mai mult, preotul a condamnat călătoriile organizate de Patriarhia Rusă, în spatele cărora s-ar afla și gruparea criminală Șor, reiterând, în calitate de protopop de Rezina, că niciun preot din acesta raion ”nu a mers și nici nu va merge în aceste călătorii”.

Redacția Deschide.MD susține preoții care nu se lasă atrași în jocurile politice ale Rusiei și grupării criminale Șor. Dacă ați fost presați să acceptați participarea la ”pelerinajele” Patriarhiei Ruse, ne puteți contacta pe adresa electronică contact@deschide.md.