Este deosebit de important și vreau să subliniez  faptul că: prin limba română, R. Moldova este deja parte a Europei. Noi împărțim nu doar o limbă, ci și o istorie, tradiții, o cultură întreagă. Această declarație aparține ambasadorului României în R. Moldova, excelenței sale Cristian-Leon Țurcanu, și a fost lansată în cadrul ceremoniei de deschidere oficială a Zilei Europene a Limbilor.

Diplomatul român și-a exprimat înalta apreciere pentru acest eveniment și a subliniat rolul important pentru promovarea culturii și a limbii române, care este una din limbile oficiale ale Uniunii Europene.

„România, parte din acest program deosebit de interesant, este într-o situație deosebită pentru că ne aflăm într-un spațiu cultural comun și vorbim aceeași limbă. Consider că spre deosebire de celelalte țări participante suntem în avantaj.  Ceea ce este deosebit de important și vreau să subliniez  faptul că: prin limba română, R. Moldova este deja parte a Europei. Noi împărțim nu doar o limbă, ci și o istorie, tradiții, o cultură întreagă.

România va fi găzduită nu întâmplător la Cărturești. Va fi o zi foarte interesantă, o zi în care tinerii vor descoperi mai multe lucruri despre culturile europene. Iar acest lucru s-a dovedit repetat în această toamnă și se va repeta, se va dovedi în zilele următoare prin ample evenimente culturale comune, care au loc. Cum ar fi: FILIT, Reuniunea Comună a Teatrelor Naționale Românești”, a subliniat  Cristian-Leon Țurcanu.

De asemenea, ambasadorul României în R. Moldova a atras atenția asupra faptului că în Uniunea Europeană cultura este elementul cheie, care definește diversitatea.

„Ceea ce este important să înțelegem cu toții este faptul că Europa este un spațiu al toleranței și al diversității, iar acest lucru se poate observa foarte bine prin cultură. Așa că toți cei interesați sunt invitați să cunoască cât mai multe lucruri despre culturile europene, să vadă exact ce ne unește pe toți în  această mare familie europeană”, a mai menționat  Cristian-Leon Țurcanu.

Evenimentul a fost deschis de către directorul adjunct al ICR Chișinău, Narcis Afrăsinei, care a salutat faptul că astăzi sunt celebrate limbile europene la Chișinău. La eveniment au fost prezenți: ministrul Culturii, Sergiu Prodan; ambasadori ai țărilor europene, reprezentanți ai Ministerului Educației, precum și mulți alți invitați.  În acest an, evenimentele din Chișinău sunt organizate în parteneriat cu zece țări europene: Austria, Danemarca, Franța, Italia, Polonia, Suedia, Germania, Spania, România și Elveția.

Ziua Europeană a Limbilor este marcată la Chişinău prin evenimente interactive și culturale. Vor fi organizate ateliere, jocuri și tombole, în librării și în alte instituții din centrul capitalei, între orele 10:00 și 16:00. Zece librării şi instituții din  Chișinău vor găzdui câte o țară a Uniunii Europene, organizând peste 20 de ateliere de inițiere și cunoaștere a limbilor europene.

Startul evenimentelor a fost dat la Muzeul Național de Istorie a Moldovei, în cadrul unei conferinţe de presă, organizată de Ministerul Culturii, în parteneriat cu Rețeaua Europeană a Institutelor Culturale (EUNIC) Moldova. Astfel, este deschisă și cea de-a doua ediție a Festivalului Internațional de Literatură și Traducere FILIT Chișinău. Accesul la evenimentele FILIT, inclusiv în sălile de lectură și de dialog, este gratuit.

Tot astăzi, în cadrul festivalului, porneşte de la Iaşi spre Chişinău Trenul Literaturii, care va uni simbolic cele două capitale ale Moldovei istorice. Caravana începe la ora 12:00 la Iași și se încheie la Chișinău la 16:40. În locomotive vor urca autorități de pe ambele maluri ale Prutului, scriitori români, traducători sau călători pasionați de literatură și nu numai. Cu toții se vor delecta, timp de patru ore, cu recitaluri, dezbateri literare și un concert susținut de trupa Adam’s Nest.

Ziua Europeană a Limbilor, o inițiativă a Consiliului Europei, este sărbătorită anual pe 26 septembrie.