Doi preoți basarabeni se numără printrei cei 16 sfinți ai căror canonizare a fost proclamată marți de Biserica Ortodoxă Română la Catedrala Patriarhală în prezența Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și a membrilor Sfântului Sinod al BOR, transmite basilica.ro. Evenimentul a avut loc la finalul Sfintei Liturghii oficiate de Patriarhul României.
Doi șefi de secție din cadrul Spitalului raional Florești sunt cercetați penal de oamenii legii, fiind suspectați de luare de mită. În acest sens, ofițerii CNA au descins cu mai multe percheziții la Chișinău, Bălți și Florești.
În mai multe raioane ale R. Moldova se înregistrează ninsori slabe, iar temperaturile scăzute din timpul nopții a dus la formarea poleiului și a ghețușului pe anumite porțiuni de drum. De asemenea, în unele zone, ceața slabă reduce vizibilitatea în trafic, sporind riscul accidentelor.
În 86 de școli sau în 8% din totalul instituțiilor de învățământ școlar elevii merg la toaletă în curte, ceea ce, potrivit experților, afectează condițiile de igienă și confortul elevilor.
Ministerul Muncii și Protecției Sociale are noi secretari de stat, iar Agenția Națională pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației are un nou director adjunct. Hotărârile au fost aprobate în cadrul ședinței de azi a Guvernului.
Autoritățile examinează posibilitatea comasării Procuraturii Anticorupție (PA) și a Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), iar scopul este de a consolida eforturile tuturor instituțiilor în lupta împotriva corupției și a crimei organizate.
Fostul director al Serviciului Fiscal de Stat și fostul ministru al Finanțelor, Petru Rotaru, ar urma să fie numit în funcția de prim-viceguvernator al Băncii Naționale a Moldovei. Un proiect de hotărâre în acest sens a fost înregistrat în Parlament.
Vicepreședintele Comisiei parlamentare juridică, numiri și imunități, deputatul Vasile Grădinaru, susține că lupta împotriva corupției trebuie să stea la baza dezvoltării societății Republicii Moldova.
Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Anca Dragu, a subliniat importanța dezvoltării rezilienței si independenței energetice a Republicii Moldova pentru economia țării și pentru stabilitatea financiară și monetară.
Consiliul Concurenței a amendat patru companii de construcții pentru trucarea ofertelor în aproape 60 de licitații publice, desfășurate între anii 2018 și 2020. Suma sancțiunilor se ridică la 4,7 milioane de lei, transmite IPN.
Statul anticipează că 10 mii de antreprenori din sectoarele sociale vor depune compensații după majorarea tarifului la energia electrică.
Serviciul Fiscal de Stat a aplicat, în luna ianuarie, sancțiuni fiscale de 495 de mii de lei și sancțiuni contravenționale de 361 de mii de lei.
Autoritățile azere au primit un fragment de rachetă din sistemul rusesc Panțir-S1 extras din avionul Embraer 190AR al companiei Azerbaijan Airlines care s-a prăbușit pe 25 decembrie în Kazahstan după ce a fost deviat de la destinația sa, orașul Groznîi, în sudul Rusiei, relatează Reuters, Meduza și The Moscow Times.
Un atac ucrainean cu drone care a avut loc în timpul nopţii de marţi spre miercuri a provocat un incendiu la un depozit de petrol din regiunea Kransodar din sudul Rusiei, a declarat, miercuri dimineaţă, guvernatorul acesteia, citat de Reuters.
Preşedintele Donald Trump a promis marţi că SUA vor prelua Fâşia Gaza devastată de război, după ce palestinienii vor fi relocaţi în altă parte, şi o vor dezvolta din punct de vedere economic, un demers ce ar distruge decenii de politică americană faţă de conflictul israeliano-palestinian, comentează Reuters.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat într-un interviu difuzat marţi că Kievul este gata să urmeze calea diplomatică cu Rusia pentru a pune capăt conflictului de aproape trei ani dintre cele două ţări, arătând că peste 45.000 de soldaţi ucraineni şi-au pierdut viaţa în război, relatează Ukrainskaia Pravda.
Prăbușirea bruscă a regimului sirian al lui Bashar al Assad, într-un moment în care lucrurile păreau să stea foarte bine pentru fostul președinte sirian care a rezistat la peste 12 ani de război civil, cu sprijinul Rusiei și Iranului, a ridicat semne mari de întrebare despre evoluțiile din spatele ușilor închise și despre implicările speciale ale diferitelor state.
1074 de zile au trecut de la începutul invaziei Ucrainei.
Războiul de agresiune al Rusiei în Ucraina a fost prefațat de două utilmatumuri, sub forma unor propuneri de acorduri, lansate de Serghei Lavrov către NATO și OSCE.
Recent au fost scoase de sub tipar manuale de istorie, inclusiv pentru liceenii clasei a XII-a. Iată că au apărut primele reacții în presa rusă din Republica Moldova. Tonul l-a dat „Komsomolskaia Pravda v Moldove”.
„...o eventuală turnură în ceea ce privește cursul european al țării, în urma viitoarelor alegeri, va șterge cu buretele orice șansă de a ne alege soarta, rămânându-ne valabilă doar opțiunea „întunecată”, într-un alt „sertar al Istoriei” pentru nu se știe câtă vreme...”
Soluționarea conflictului Transnistrean? E simplu!
Mica Unire ne amintește că marile realizări politice necesită unitate, viziune și diplomație. Unirea din 1859 nu a fost doar un act simbolic, ci și un exemplu de pragmatism politic, care poate inspira proiectul reîntregirii naționale și în prezent...
După ce a trădat regiunea transnistreană și a sistat livrările de gaze, Rusia a venit cu noi falsuri, în încercarea de a pasa responsabilitatea pe autoritățile de la Chișinău, cele de la Kiev și, în general, pe Occident. Astfel, într-un comunicat, Ambasada Rusiei la Chișinău învinuiește tot restul lumii pentru criza energetică din stânga Nistrului.
Federația Rusă continuă acțiunile hibride ostile de propagandă, dezinformare și manipulare a opiniei publice moldovenești, reclamând că R. Moldova s-ar militariza. Totodată, Moscova acuză Occidentul, în special NATO, că ar vrea să transforme statul nostru într-un ”cap de pod” pentru ”acțiuni agresive împotriva sa”.
Serviciul Rus de Informații Externe (SVR) a publicat un comunicat plin de informații false și manipulatorii despre Republica Moldova și președintele Maia Sandu. Este esențial să demontăm aceste afirmații, care au un scop clar: să destabilizeze regiunea și să creeze confuzie în rândul cetățenilor moldoveni.
Informațiile apărute în spațiul public, conform cărora Republica Moldova ar vinde energia electrică cumpărată din România la prețuri preferențiale către Ucraina, care ulterior o vinde înapoi României la prețuri mai mari, sunt false și manipulatorii. Astfel, potrivit unui comentariu al Ministerului Energiei, energia cumpărată din România nu este tot cea care este vândută Ucrainei.
Candidatura lui Crin Antonescu la alegerile prezidenţiale a fost validată, duminică, prin vot, în cadrul Congresului extraordinar al PSD. Astfel, acesta are acum susţinerea oficială a PNL, UDMR şi PSD, transnmite News.RO.
Trei persoane au fost arestate în Olanda, în cazul jafului de la Muzeului Drents din Assen, de unde au fost luate coiful de aur de la Coțofenești și trei brățări dacice, transmite publicația olandeză De Telegraaf, citat de Digi24.RO.
Poliția din Nordul Olandei a aflat mai multe despre mașina care a fost folosită în spectaculosul furt al aurului dacic din cadrul expoziției „Dacia! Regatul aurului și argintului” de la Muzeul Drents, sâmbătă dimineață.
Poliția olandeză este pe urmele hoților care au pătruns sâmbătă dimineața în Muzeul Drentse din Assen și au furat patru piese valoroase din tezaurul dacic al României expus în muzeu.
Fenomenele negative în scrutinele electorale, precum dezinformarea, finanțarea ilegală a partidelor politice, coruperea electorală au fost subiectele unei mese rotunde, organizată de Comisia Electorală Centrală.
Locuitorii satului Talmaza, din raionul Ștefan Vodă, vor fi așteptați la urnele de vot ca să-și aleagă noul primar.
Comisia Electorală Centrală recomandă păstrarea votului prin corespondență și la alegerile parlamentare din acest an, eventual cu extinderea listei țărilor unde poate fi aplicat, transmite IPN.
Vor avea loc alegeri locale noi pentru funcția de primar al comunei Călugăr, raionul Fălești. Scrutinul se va desfășura pe data de 18 mai 2025. Decizia a fost aprobată de Comisia Electorală Centrală.