Coruperea electorală // Legislația privind finanțarea partidelor și campaniilor electorale ar putea fi revizuită
Potrivit unui comunicat al CEC, evenimentul a reunit reprezentanți ai partidelor politice, societății civile, experți în materie electorală și parteneri de dezvoltare.
Scopul principal al mesei rotunde a fost de a discuta și identifica soluții practice pentru combaterea fenomenelor negative în alegeri care afectează integritatea procesului democratic. De asemenea, participanții au discutat despre modalități de aplicare a celor mai bune practici internaționale în contextul specific al Republicii Moldova.
În cadrul evenimentului, experții internaționali Alexander Shlyk și Dr. Fernando Casal Bertoa, au prezentat studii de caz și exemple de succes privind consolidarea transparenței și integrității în procesele electorale: „Măsuri preventive privind dreptul de a candida: O abordare echilibrată” și „Gestionarea succesorilor partidelor politice interzise: Cazul spaniol”. Studiile relevă aspecte legale internaționale și naționale cu privire la activitatea partidelor politice, în special ale celor declarate neconstituționale și dreptul de a candida la alegeri a persoanelor care au făcut parte din acestea.
„Prevenirea fenomenelor negative în alegeri reprezintă o prioritate pentru asigurarea unui proces electoral transparent și democratic. Acest eveniment oferă oportunitatea de a învăța din experiențele internaționale și de a identifica soluții adaptate nevoilor Republicii Moldova”, a declarat președintele Comisiei Electorale Centrale, Angelica Caraman.
În context, vicepreședintele Comisiei, Pavel Postica și secretarul Coaliției pentru Alegeri Libere și Corecte, Polina Panainte, au vorbit despre propunerile legislative de revizuire a cadrului normativ conex finanțării partidelor politice și campaniilor electorale. Participanții la discuții au evidențiat eforturile și provocările existente în implementarea unui proces electoral corect și echitabil.
Propunerile și recomandările făcute în cadrul mesei rotunde urmează a fi analizate, acestea servind drept bază pentru viitoare inițiative legislative și de reformă electorală.