În ultimele 24 de ore, peste 73.000 de persoane au traversat frontiera Republicii Moldova. Cele mai tranzitate puncte de trecere au fost Aeroportul Internațional Chișinău, Leușeni, Sculeni, Giurgiulești și Cahul, unde s-a înregistrat cel mai intens flux de călători.
Trecerea în neființă a domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt este comemorată astăzi, 2 iulie. Voievodul a murit la 2 iulie 1504, iar astăzi se împlinesc 521 de ani de la moartea sa, transmite IPN.
Geniștii Armatei Naționale au executat 15 misiuni de deminare, în cadrul cărora au fost neutralizate 22 de obiecte explozive din cel de-al Doilea Război Mondial, în luna iunie. Cea mai periculoasă intervenție a avut loc în extravilanul localității Talmaza, raionul Ștefan Vodă, transmite IPN.
IGM avertizează că în cazul în care patronul decide să angajeze o persoană din altă țară, este necesar un contract de muncă clar, cu verificarea statutului legal al viitorului angajat și a documentelor necesare.
Ministrul federal de externe al Germaniei, Johann Wadephul, aflat pe 1 iulie în vizită la Chișinău, a reafirmat sprijinul Berlinului pentru parcursul european al Republicii Moldova. Într-o declarație susținută în centrul capitalei, ministrul german și-a exprimat încrederea că Moldova își va găsi locul în comunitatea europeană, transmite IPN.
Guvernul Germaniei va acorda Republicii Moldova o asistență financiară nerambursabilă în valoare de 5,5 milioane de euro. Membrii Comisiei politică externă și integrare europeană a Parlamentului de la Chișinău au aprobat avizul consultativ pentru inițierea negocierilor și aprobarea semnării tratatului care prevede acordarea acestui sprijin financiar, transmite IPN.
Alianța Nord-Atlantică lucrează cu autoritățile de la Chișinău pentru a sprijijni reziliența Republicii Moldova în fața provocărilor, inclusiv de influență străină. Declarația a fost făcută șefa Biroului de legătură NATO de la Chișinău, Michaela Guerard Šimák, în cadrul unei conferințe de presă, dedicată concluziilor de la summitului Aliaților, organizat la Haga, săptămâna trecută.
Republica Moldova marchează astăzi nouă ani de la intrarea oficială în vigoare a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, document care a consolidat apropierea țării de spațiul comunitar și a deschis noi perspective de dezvoltare, transmite IPN.
Moldova a înregistrat un nou record în producția de energie din surse regenerabile.
Blocuri locative mici din diferite localități ale Moldovei vor fi supuse, în următoarele săptămâni, unui audit energetic gratuite, pentru ca ulterior să poată fi reabilitate energetic, anunță Centrul Național pentru Energie Durabilă.
După o perioadă de scumpiri continue la carburanți, prețurile scad de mâine, 1 iulie. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică anunță că motorina se ieftinește cu 4 bani, benzina – cu 9. Tarifele-plafon stabilite pentru marți sunt de 20,34 lei la motorină și de 23,47 la benzină.
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a desemnat compania SRL „Operatorul Pieței de Energie M” (OPEM) în calitate de operator al pieței energiei electrice responsabil de realizarea cuplării internaționale a pieței.
Pentagonul a oprit unele livrări de rachete de apărare aeriană şi alte muniţii de precizie către Ucraina, din cauza îngrijorărilor că stocurile americane sunt prea scăzute, au declarat marţi două persoane familiarizate cu această decizie pentru Reuters. Ulterior, informaţia a fost confirmată de Casa Albă.
Noul președinte polonez, Karol Nawrocki, intenționează să se întâlnească cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski în cadrul unei „serii de întâlniri”, dar continuă să aibă rezerve cu privire la aderarea Ucrainei la NATO și UE, după cum a declarat într-un interviu acordat Polsat News, potrivit Ukrinform.
Președintele american Donald Trump a dat asigurări marți că Israelul a acceptat să finalizeze termenii unui armistițiu de 60 de zile cu mișcarea islamistă palestiniană Hamas în Fâșia Gaza, relatează AFP.
Președintele rus Vladimir Putin a purtat o convorbire telefonică cu președintele francez Emmanuel Macron, a anunțat serviciul de presă al Kremlinului. Acesta este primul lor contact în aproape trei ani, potrivit canalului Telegram al Kremlinului și RTL.
Carta ONU prevede faptul că orice stat membru trebuie să respecte suveranitatea, independența și integritatea teritorială a oricărui alt stat membru. Dar nici o instituție internațională nu e chemată să și sancționeze, să pedepsească pe cei care încalcă această regulă.
Când Leonard Gârneț îl văzut pe Vitalie Ursu ieșind triumfător din sediul NKVD-ului se desprinse din îmbrățișarea lui Horia Ianuș, cu gândul de-a acționa imediat. Nu știa ce ar trebui să facă, dar știa că nu ar trebui să meargă acasă.
Se împlinesc 85 de ani de la acea zi funestă de 28 iunie 1940, când Basarabia a fost aruncată din nou în hăul ocupației rusești. Sub masca cinică a „eliberării”, trupele sovietice au zdrobit brutal firul firesc al istoriei acestei provincii românești, smulgând-o, pentru a doua oară în mai puțin de un secol, din trupul națiunii căreia îi aparținea prin istorie, sânge și drept.
Rețeaua de boți pro-Kremlin „Matrioșka” încearcă să provoace un conflict între președintele Maia Sandu și vicepreședintele Comisiei Europene, Kaja Kallas.
Федеральная служба безопасности России распространила в понедельник, 14 апреля, сразу несколько сообщений о «завербованных агентах Киева» из Молдавии, которые якобы готовили диверсии на территории России. По данным ФСБ, речь идет о четырёх гражданах.
Imaginea care circulă pe rețelele de socializare, cu un presupus anunț la un oficiu poștal în care cetățenii sunt înștiințați că, din 7 aprilie, serviciile poștale vor fi prestate doar în limba română, iar cei care au nevoie de traducător pot achita 179 de lei/oră pentru serviciile acestuia, este un fals.
Ministerul Apărării de la București (MApN) a anunțat că Rusia a reluat atacurile cu drone asupra unor obiective din Ucraina, în proximitatea frontierei cu România, motiv pentru care, în noaptea de marţi spre miercuri, două aeronave F-16 au decolat de la Baza 86 Aeriană Borcea pentru monitorizarea situaţiei aeriene, transmite News.ro.
Președintele Autorității Naţionale pentru Cetăţenie a României, Silviu-Gabriel Barbu, a subliniat că costurile reale pentru obținerea cetățeniei române sunt doar cei 90 de lei românești pentru cardul de cetățeni, restul plăților sunt ilegale.
Președintele României, Nicușor Dan, a declarat miercuri, după întrevederea avută cu președintele SUA, Donald Trump, cu prilejul summitului NATO de la Haga, că parteneriatul strategic dintre România și Statele Unite are un „potențial uriaș de dezvoltare”.
La Haga, în marja Summitului NATO, ministrul afacerilor externe al României, Oana Țoiu, a participat marți la reuniunea Consiliului NATO-Ucraina, reafirmând sprijinul ferm al României pentru Ucraina, stabilitatea regiunii Mării Negre și consolidarea posturii aliate de apărare.
Vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Pavel Postica, și-a exprimat speranța că inițiativa guvernamentală „Moldova Poate”, finanțată din bani publici, este planificată doar până la debutul perioadei electorale. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „La 360 de grade” de la Radio Moldova.
În doar două luni, 818 cetățeni s-au înregistrat prealabil să voteze în străinătate la alegerile parlamentare din 28 septembrie. Cifra celor înscriși se referă doar la anul în curs, transmite IPN.
Partidele politice care, până la începerea perioadei electorale, adică până pe 14 iulie, nu vor prezenta Agenției Servicii Publice (ASP) toate informațiile privind membrii organelor executive centrale ale partidului nu vor putea participa la alegeri.
Rectorul Universității Tehnice a Moldovei, Viorel Bostan, se alătură Partidului Acțiune și Solidaritate în campania electorală pentru parlamentarele din data de 28 septembrie. Acesta se va regăsi pe listele de candidați ale PAS. Anunțul a fost făcut astăzi în cadrul unei conferințe de presă, transmite IPN.