Anca Dragu a salutat ajutorul Uniunii Europene pentru dezvoltarea rezilienței și independenței energetice a Republicii Moldova

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Economic
Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Anca Dragu, a subliniat importanța dezvoltării rezilienței si independenței energetice a Republicii Moldova pentru economia țării și pentru stabilitatea financiară și monetară.
4.2.2025 17:59
4.2.2025 17:59
Deschide md
Economic

În acest sens, Anca Dragu a salutat ajutorul acordat de Uniunea Europeană pentru R. Moldova. Acest aspect a fost evidențiat în cadrul discuțiilor desfășurate cu prilejul semnării scrisorii de intenție privind consolidarea independenței energetice a țării, de către prim-ministrul Dorin Recean și comisara europeană pentru extindere, Marta Kos, aflată astăzi în vizită oficială la Chișinău.

Guvernatorul BNM a participat la discuții alături de alte autorități importante ale statului, subliniind rolul esențial al politicilor monetare prudente și al reglementărilor financiare solide în sprijinirea stabilității macroeconomice, esențiale pentru atragerea investițiilor în infrastructura energetică. De asemenea, a fost accentuată cooperarea interinstituțională și viziunea comună în vederea consolidării rezilienței economice și financiare a Republicii Moldova.

„Banca Națională a Moldovei rămâne un partener activ în elaborarea și implementarea strategiilor naționale care contribuie la dezvoltarea economică durabilă, asigurând un cadru financiar stabil și predictibil pentru viitorul Republicii Moldova. Un sector financiar-bancar rezilient asigură capacitatea țării de a gestiona provocările economice și de a susține tranziția spre surse de energie durabilă”, a subliniat Anca Dragu.

Pe lângă aspectele energetice, discuțiile au inclus teme relevante pentru domeniul financiar-bancar, vizând mecanisme de finanțare sustenabilă, diversificarea surselor de capital, rolul sistemului bancar în facilitarea tranziției energetice, precum și importanța digitalizării serviciilor financiare pentru creșterea eficienței economice.

Documentul semnat prevede un pachet de suport complex, prin care Republica Moldova va beneficia de sprijin financiar destinat depășirii crizei din sectorul energetic, investiții strategice în modernizarea infrastructurii energetice naționale, precum și implementarea unui set de reforme esențiale pentru consolidarea securității energetice și economice.

BNM este desemnată în calitate de instituție coordonatoare (alături de Ministerul Finanțelor) pentru Grupurile de lucru nr. 4 „Libera circulație a capitalului”, nr. 9 „Servicii financiare”, nr. 17 „Politica economică și monetară”. De asemenea, reprezentanții BNM participă și în alte grupuri de lucru, și anume: Grupul de lucru responsabil de monitorizarea criteriului economic, Grupul de lucru pentru Clusterul nr. 2 „Piața interna”, Grupul de lucru pentru Clusterul nr. 3 „Competitivitate și creșterea incluzivă”, Grupul de lucru nr. 3 „Dreptul de stabilire și libertatea de a presta servicii”, Grupul de lucru nr. 4 „Libera circulație a capitalului”, Grupul de lucru nr. 5 „Achiziții publice”, Grupul de lucru nr. 9 „Servicii financiare”, Grupul de lucru nr.16 „Fiscalitate”, Grupul de lucru nr. 17 „Politica economică și monetară”, Grupul de lucru nr. 18 „Statistici”, Grupul de lucru nr. 20 „Politica industrială și antreprenorială”, Grupul de lucru nr. 24 „Justiție, libertate și securitate”, Grupul de lucru nr. 32 „Control financiar”, Grupul de lucru nr. 33 „Prevederi financiare și bugetare”.

În cadrul desfășurării relațiilor dintre Republica Moldova și UE, BNM deține un rol importat în procesele economice ale Republicii Moldova, exercitându-și atribuțiile legale în domeniile de activitate de bază, fiind orientată spre beneficiul interesului public, promovând og politică monetară adecvată, contribuind la asigurarea integrității și stabilității sistemului bancar și aplicând consecvent cele mai bune practici internaționale, în interesul societății.

Cuvinte cheie:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Distribuie articolul:
Fii la curent cu ultimile știri pe pagina noastră de Telegram
Abonează-te la
Deschide.md