Rusia sau Europa: Vox populi vox Dei

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Opinii
Campania electorală prezidențială s-a încheiat, iar alegerile vor stabili cine se va afla în fruntea statului în următorii patru ani dar, mai ales, vor stabili pentru mulți zeci de ani zona în care Republica Moldova va exista.
19.10.2024 12:08
19.10.2024 12:08
Deschide md
Opinii

Analizând acest capăt de drum, ce se va finaliza cu desemnarea președintelui Republicii Moldova, putem observa anumite specificități:

  • A fost în fapt o confruntare a serviciilor de informații unde, pe de o parte, s-au aflat GRU și FSB și elementele lor proxi, iar pe de cealaltă parte s-a aflat SIS și partenerii occidentali. GRU și FSB nu au precupețit nici un efort, nici financiar, nici uman de a deturna și destabiliza Republica Moldova. Datele apărute în presă despre măsurile de contracarare a acțiunilor Rusiei de către SIS au dovedit o recalibrare a acestei instituții în favorare interesului national al Republicii Moldova.
  • Campania electorală a fost, de fapt, campania contra Maiei Sandu și a început odată cu depunerea cererii de aderare la Uniunea Europeană. Perspectiva de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană a speriat Moscova, care s-a angajat deplin contra acestui proces.
  • Acțiunile contra Maiei Sandu și de recapturare a funcției prezidențiale au stat de la început sub semnul războiului hibrid, a manipulării, dezinformării și propagandei.
  • Sprijinul total al Occidentului și SUA, inclusiv al României, pentru Maia Sandu și referendumul de aderare al Republicii Moldova la Uniunea Europeană.
  • Maia Sandu, precum și referendumul, a fost sprijinită doar de PAS și câteva voci din societatea civilă. Partidele ce s-au înscris ca susținătoare ale referendumului mai mult au atacat-o pe Maia Sandu decât să facă campanie pentru referendum.
  • Campania a fost totodată și hârtia de turnesol ce a devoalat atât pentru cetățeni dar, mai ales, pentru partenerii occidentali, adevărata față a multora dintre politicienii auto-intitulați de dreapta.

Oricum, această campanie electorală a dovedit că Republica Moldova și cetățenii ei s-au mai maturizat, iar capacitatea de reziliență a instituțiilor statului, cum este SIS și celelalte structuri de apărare a legii, a crescut.

Aceste alegeri și, mai ales, referendumul reprezintă șansa de ieșire din periferia ruso-sovietică și intrarea într-un club al civilizației. Cu siguranță, nu va curge lapte și miere pe Bâc a doua zi după referendum, dar este pentru lumea occidentală dovada absolută că cetățenii Republicii Moldova sunt europeni și vor un destin mai bun. Este vremea cetățenilor: Vox populi vox Dei!

Cuvinte cheie:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Distribuie articolul:
Fii la curent cu ultimile știri pe pagina noastră de Telegram
Abonează-te la
Deschide.md