Analiză // Rusia a pierdut geopolitic în Republica Moldova
Totodată, deși nu a declarat-o în mod oficial, Moscova contestă legitimitatea realegerii Maiei Sandu pentru un nou mandat sub pretextul că în interiorul Republicii Moldova câștigător ar fi ieșit Alexandr Stoianoglo, scrie expertul Ion Tăbârță într-o analiză pentru Veridica.MD.
Rusia vede paiul din ochiul altcuiva, dar nu și bârna din propriul ochi
În conformitate cu indicele organizației „Freedom House”, care anual estimează și analizează gradul de democrație la nivel global, Rusia este un „sistem politic autoritar în care puterea este concentrată în mâinile președintelui Vladimir Putin, cu forțe de securitate loiale, un sistem judiciar supus, o presă controlată și un legislativ format dintr-un partid aflat la putere și fracțiuni de opoziție maleabile, cu alegeri manipulate și disidența reală suprimată”.
Cu referință la Republica Moldova, aceeași „Freedom House” vine cu următoarea constatare: „Are un mediu electoral competitiv, iar libertățile de întrunire, de exprimare și de religie sunt în mare măsură protejate. Cu toate acestea, corupția omniprezentă în sectorul guvernamental, legăturile dintre principalele partide politice și interesele economice puternice, precum și deficiențele statului de drept continuă să împiedice guvernarea democratică”.
Fără a apela la indicatori mai detaliați de măsurare a democrației de către „Freedom House”, în mod evident, la capitolul democrație Republica Moldova este mult peste Federația Rusă. În acest context, surprinde impertinență imperială cu care Moscova își permite să dea note de apreciere proceselor electorale recent încheiate în Republica Moldova. Oficialii ruși și-au permis, în mai multe declarații, să conteste legitimitatea alegerilor din Republica Moldova, considerându-le nedemocratice. Cu precădere, au excelat cu astfel de etichetări propagandiștii oficiali ai regimului putinist – Dmitry Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, și Maria Zahorova, purtătoarea de cuvânt al Ministerului rus de Externe.
Într-o reacție de răspuns, purtătorul de cuvânt al guvernului de la Chișinău, Daniel Vodă, a apreciat că „declarațiile venite din Federația Rusă referitoare la alegerile din Republica Moldova sunt lipsite de credibilitate” în contextul în care Rusia a intervenit masiv în procesele electorale din statul nostru. De asemenea, Vodă a venit cu o sugestie către oficialii ruși ca „înainte de a ni se oferi lecții de democrație, ar fi tare bine ca respectivii oficiali să se privească în oglindă pentru a vedea că toate trăsăturile și descrierile lor se regăsesc în propria conduită”. Pentru a descrie mai bine atitudinea oficialilor ruși, el a făcut referință la un proverb cu origini biblice: „Vedeți paiul din ochiul altuia, dar nu observați bârna din al vostru”.
Eșecurile geopolitice ale Rusiei în Republica Moldova
Scrutinul din toamna anului 2024 deja a devenit istorie. Referendumul a produs efecte juridice prin Legea nr.244 din 20.10.2024 pentru modificarea Constituției Republicii Moldova, modificarea legii fundamentale intrând în vigoarea la 5 noiembrie a.c., odată cu publicarea legii în Monitorul Oficial. Confirmarea juridică a realegerii Maiei Sandu pentru cel de-al doilea mandat prezidențial este o chestiune de câteva, Curtea Constituțională urmând în cel mai scurt timp să valideze cele două tururi ale alegerilor prezidențiale. Gata! Pe alegerile prezidențiale și referendumul din Republica Moldova trebuie pus punct și mers mai departe pentru a continua parcursul european al Chișinăului.
Orice ar spune Moscova și indiferent de pseudo-retorica oficialilor de la Kremlin, principalul rezultat al referendumului și al alegerilor prezidențiale este înfrângerea geopolitică a Rusiei în Republica Moldova. Interferențele Moscovei în alegerile din Republica Moldova, ca și în cele din Georgia, au fost masive. Kremlinul a depus eforturi titanice pentru a învinge în Republica Moldova, scopul fiind torpilarea referendumului privind integrarea europeană și alegerea la Chișinău a unui președinte loial Moscovei.
Implicarea de proporții a Moscovei în procesele electorale din Republica Moldova, în special prin coruperea masivă a politicienilor și alegătorilor și prin mașinăria rusă de propagandă, a fost foarte bine pusă la punct. Rusia a pompat, după estimările organelor de anchetă moldovenești, peste 100 de milioane de dolari pentru a deturna procesele electorale democratice din Republica Moldova.
Alegerile prezidențiale din Republica Moldova, dar și cele din Georgia, nu au reprezentat doar procese politice interne firești din aceste țări mici din estul Europei, ci au fost transformate de Rusia într-o adevărată bătălie geopolitică în cadrul „războiului hibrid” declanșat de către Moscova contra Chișinăului și a Tbilisi. Dacă în Georgia Rusia a reușit să învingă, în Republica Moldova Moscova a fost înfrântă. Indiferent de scor – la limită sau detașat – este o înfrângere care va rămâne ca atare în analele istoriei.
Ce urmează?
Republica Moldova a câștigat la 20 octombrie și la 3 noiembrie 2024 două bătălii, dar nici pe departe războiul geopolitic cu Federația Rusă. Cum și era de presupus, Rusia propagandistic încearcă să prezintă eșecul geopolitic din Republica Moldova drept o victorie. În loc să o pe felicite pe Maia Sandu pentru obținerea unui nou mandat de președinte, cum ar fi fost firesc, Moscova a venit cu o serie de acuzații nefondate la adresa conducerii de la Chișinău. Sintetizate, narațiunile propagandistice ale Kremlinului privind scrutinul din Republica Moldova sunt următoarele: „alegerile nu au fost democratice”, „majoritatea populației din Republica Moldova este contra integrării europene” și „Alexandr Stoianoglo este președintele poporului din Moldova, iar Maia Sandu este președintele diasporei”.
Rusia a demonstrat la scrutinul din toamna acestui an (pentru a câta oară?) că Moscova nu are scrupule și nu intenționează să renunțe la Republica Moldova. În 2025 ne așteaptă alte alegeri, cu adevărat cruciale pentru viitorul european al Republicii Moldova – alegerile parlamentare. După înfrângerile geopolitice din anii 2020-2021, anume acest exercițiu electoral urma să reprezinte revanșa geopolitică a Kremlinului în Republica Moldova, pentru a readuce Chișinăul pe orbita Moscovei. Or, autoritățile de la Chișinău, partidul de guvernământ, partidă proeuropeană moldovenească trebuie să fie conștiente de importanța geopolitică a următoarelor alegeri și să dea dovadă de maturitate în perspectiva anului 2025, decisiv pentru destinul european și democratic al Republicii Moldova.