Opinie // Instituții puternice și reformate, singura apărare a R. Moldova în fața ambițiilor lui Putin

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Opinii
Reformele instituționale sunt esențiale pentru integrarea europeană a R. Moldova, în contextul în care autoritățile se confruntă cu un sistem de justiție corupt și cu amenințări hibride din partea Rusiei. De această părere este analistul Cristian Gherasim, care a scris un editorial la această temă pentru fairobserver.com.
29.11.2024 14:55
29.11.2024 14:57
Deschide md
Opinii

Potrivit lui, importanța consolidării instituțiilor de stat crește tot mai tare pe măsură ce invadatorii ruși câștigă teren în Ucraina, iar Putin își îndreaptă forțele pe întoarcerea R. Moldova în sfera de influență a Moscovei.

Epoca războiului convențional a trecut. Atacurile hibride reprezintă acum norma. Războiul informațional, știrile false, manipularea, cumpărarea de voturi, mituirea și actele de corupție sunt tot mai capabile să asigure apărarea unui stat. Aici ar trebui să intervină un sistem de justiție funcțional, urmărindu-i în mod corespunzător pe cei care pun în pericol securitatea țării. Fără instituții puternice, R. Moldova va fi vulnerabilă la atacurile rusești din interior, în special cu o justiție nereformată, afectată de corupție și ingerințe” a notat Gherasim.

Potrivit lui, cât timp sectorul justiției nu va fi reformat, nu vom avea șanse să aderăm la UE, iar cetățenii se vor dezamăgi și mai tare în guvernare. Acești factori vor ajuta Rusia și politicienii săi din R. Moldova la alegerile parlamentare din anul viitor. Astfel, analistul consideră că actualele autorități au mai puțin de un an la dispoziție pentru a reforma justiția și a eradica fenomenul corupției.

O reformă a sistemului de justiție în R. Moldova permite o întărire a instituțiilor și o mai bună capacitate de a face față războiului hibrid purtat de Rusia. Sandu are nevoie de tot ajutorul pe care îl poate primi, pentru a combate corupția. O schimbare globală în cadrul sistemului este critică, fără timp de pierdut. Multe depind de o reformă de succes a sistemului judiciar, nu în ultimul rând viitorul european al R. Moldova și siguranța cetățenilor săi” conchide Gherasim.

În acest context, analistul susține că R. Moldova trebuie să fie ajutată de partenerii externi, în speță de Uniunea Europeană. Astfel, Gherasim amintește despre pachetul de ajutor în valoare de 145 de milioane de euro, dar și despre inițiativa europarlamentarului Rareș Bogdan de a ne acorda 45 de milioane de euro pentru combaterea dezinformării.

Cuvinte cheie:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Distribuie articolul:
Fii la curent cu ultimile știri pe pagina noastră de Telegram
Abonează-te la
Deschide.md