Sectorul agricol și dezvoltare rurală a beneficiat în acest an de 1,7 miliarde de lei

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Economic
Pe parcursul acestui an sectorul agricol și cel de dezvoltare rurală a beneficiat de subvenții în valoare de peste 1,7 miliarde lei. Potrivit autorităților, cele mai mari sume fiind solicitate de către agricultori pentru rambursarea ratelor la creditele accesate - 355,4 milioane lei.
21.11.2024 21:25
22.11.2024 8:05
Deschide md
Economic

Totodată, pentru investiții în sectorul zootehnic s-a solicitat circa 219 milioane lei, în timp ce pentru achiziția de tehnică și utilaj agricol – 184,09 milioane lei. La fel, pentru investiții în procesarea producției vegetale au fost alocate 151,34 milioane lei.

Reprezentanții Ministerului Agriculturii susțin că, în prezent, suma disponibilă pentru subvenții este de 132,54 milioane lei.

Pentru a acoperi toate cererile în cadrul măsurii de subvenționare post-investiții din anul 2023, MAIA a identificat necesitatea unei completări a fondului de subvenționare cu 500 milioane lei. Până în prezent, doar 5 milioane lei au fost alocate din resursele bugetare disponibile, restul sumei urmând să fie distribuit pe măsura mobilizării fondurilor necesare.

În acest sens, pentru a preveni astfel de situații în viitor, începând cu anul 2023, au fost diversificate formele de subvenționare, astfel că fermierii micro și mici sunt încurajați a implementa proiecte prin forma „subvenții în avans” iar fermierii mijlocii și mari prin dezvoltarea proiectelor „pe etape”. Apelul va fi deschis până pe data de 19 decembrie curent.

Această abordare va asigura o distribuire mai predictibilă a resurselor, oferind agricultorilor siguranța accesării sprijinului în timp util. De asemenea, autoritățile vor putea face o planificare mai riguroasă a investițiilor în sectorul agricol. Amintim că, această reformă este implementată pentru a consolida parteneriatul dintre stat și agricultori”, precizează autoritățile.

Pentru fermierii care au început un proiect investițional în anul 2024, dar nu pot finaliza implementarea acestuia într-un termen optim, se oferă posibilitatea de a continua pe o perioadă de 2-3 ani, conform devizelor și proiectelor tehnice aferente.

Cuvinte cheie:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Distribuie articolul:
Fii la curent cu ultimile știri pe pagina noastră de Telegram
Abonează-te la
Deschide.md