Piața energiei electrice a Moldovei se va integra în cea europeană. Cine are de câștigat
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Economic
Piața energiei electrice a Republicii Moldova ar urma să fie integrată în cea europeană până la sfârșitul anului 2025. Solicitat de IPN, secretarul de stat din cadrul Ministerului Energiei, Constantin Borosan, a menționat că acest fapt va fi un beneficiu mare atât pentru furnizori, cât și pentru consumatori.
23.11.2024 18:19
23.11.2024 18:20
Deschide md
Economic
Până la sfârșitul anului viitor, este planificat ca piețele de energie electrică ale tuturor țărilor asociate la UE să fie cuplate cu piața unică energetică europeană. „Asta înseamnă că din Portugalia până în Moldova, Ucraina, din Italia până în Danemarca e o singură piață de energie electrică, cu același orar de tranzacționare, cu aceleași reguli de tranzacționare. Teoretic asta înseamnă că un producător sau un furnizor de la noi poate să vândă energie în oricare din aceste țări. Capacitatea de tranzacționare depinde de capacitatea transfrontalieră a liniilor electrice între aceste țări”, a precizat secretarul de stat.
Borosan a menționat că Ministerul Energiei își propune ca, până la sfârșitul anului viitor, să aibă deja tranzacții pe piața de energie electrică, „tranzacții pe termen scurt, adică cumpărăm sau vindem astăzi pentru mâine, astăzi pentru astăzi”. „Așa cum în România funcționează de exemplu pe OPCOM, la fiecare oră se vinde sau se cumpără energie”, a precizat secretarul de stat.
Constantin Borosan s-a referit și la principalii beneficiari ai acestui proces. „În primul rând, pentru afaceri, pentru cei care vând și care cumpără asta înseamnă competiție, concurență, posibilitatea de a vinde energia sa oriunde, pe o piață competitivă, cu putere înaltă de cumpărare. Pentru consumatori mari sau furnizori, iarăși, posibilitatea de a cumpăra energia electrică la prețuri avantajoase.
Bineînțeles, și pentru cetățeni competiția înseamnă oportunitatea de a benefica de un preț avantajos la energia electrică. Cel mai mare, probabil, beneficiu este că, dacă reușim să facem asta, Republica Moldova va fi de asemenea scutită de un mecanism care se numește CBAM, mecanismul de ajustare a carbonului la frontieră, care se aplică produselor importate în Uniunea Europeană, deci vom scutiți până în 2030 de această plată, ceea ce e un beneficiu pentru agenții economici”, a menționat secretarul de stat al Ministerului Energie, Constantin Borosan.
Din totalul consumatorilor finali de energie electrică în 2023, 44% au fost consumatori casnici, iar 56% consumatori non-casnici.
Cuvinte cheie:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Distribuie articolul:
Cele mai deschise