Mihai Isac // Ortodoxia kolhoznică, folosită de Kremlin împotriva europenizării R. Moldova: din împărăția raiului în iadul Russkiy Mir

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Editorial
Implicarea unei părți a clerului Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove, filiala locală a Patriarhiei Ruse, în susținerea fățișă a propagandei ruse în Republica Moldova este o provocare complexă, având în vedere că biserica are un impact semnificativ asupra unei părți importante a populației, mai ales în mediul rural.
16.10.2024 17:29
16.10.2024 19:23
Mihai Isac
Editorial

Evoluțiile electorale din acest an, dar mai ales apropierea alegerilor parlamentare din vara anului 2025 obligă autoritățile de la Chișinău, societatea civilă, dar mai ales pe noi, credincioșii ortodocși, să nu mai permitem folosirea credinței străbune împotriva intereselor noastre legitime.

Pentru a combate pe viitor această influență, este recomandată implementarea unor măsuri bine gândite, care să implice colaborarea între stat, societatea civilă și alte alți actori, care să nu mai permită deturnarea ortodoxiei în scopuri străine.

Mimarea interesului filialei locale a Patriarhiei Ruse pentru sprijinirea prezenței la vot în data de 20 octombrie, printr-un mesaj public tardiv, nu spală rușinea participării clerului său la campania îndreptată europenizării și democratizării R. Moldova. Nu mai trebuie să permitem instrumentalizarea ortodoxiei de către Kremlin și înhămarea ei la carul războiului în interesul părții ruse.

Autoritățile de la Chișinău, dar și noi, simplii credincioși, ar trebui să cerem aplicarea strictă a legislației care prevede separarea dintre biserică și stat. Statul trebuie să se asigure că biserica nu este folosită ca un berbece politic împotriva intereselor legitime, atât acum, cât și în viitor. Autoritățile de resort ar putea adopta și implementa reglementări care să interzică utilizarea amvonului bisericesc pentru propagandă politică, iar dacă asemenea activități sunt identificate, să fie sancționate prin legile naționale.

Societatea civilă se poate implica prin organizarea unor campanii de conștientizare publică, a unor campanii de educare care să demonteze miturile și narativele propagandistice promovate prin biserica subordonată Patriarhiei Ortodoxe Ruse.

Un alt mod prin care poate fi prevenită folosirea credinței ortodoxe și a instituțiilor religioase implicate este investigarea surselor de finanțare ale bisericilor și stabilirea unor mecanisme de transparență financiară pentru a preveni finanțarea din surse străine care susțin propaganda pro-rusă. Preoții ortodocși, ori de altă religie, nu ar trebui să ofere motive pentru reținerea și anchetarea de către poliție pentru transportul neautorizat de bani din regiunea aflată sub ocupație militară rusă către teritoriul controlat de autoritățile constituționale. Acești bani sunt proveniți din fonduri ilegale, transferate prin diferite scheme, sub oblăduirea directă a serviciilor de spionaj federale ruse, fiind folosiți împotriva intereselor legitime ale populației R. Moldova, indiferent dacă aparțin majorității etnice românești ori unor comunități etnice mai mici, cum ar fi cea bulgară, rusă, găgăuză ori ucraineană.

ONG-urile, mass-media independentă și grupurile religioase moderate pot juca în continuare un rol esențial în expunerea și combaterea propagandei ruse. Aceste eforturi pot fi dublate de organizarea unor discuții publice, conferințe și proiecte care să promoveze o viziune democratică și pluralistă asupra religiei.

Mass-media din R. Moldova trebuie să joace un rol esențial în informarea corectă a publicului despre influențele externe și propagandistice. Presa independentă poate dezvălui legăturile dintre biserică și propagandă, ajutând publicul să facă diferența între credința autentică și manipulare.

Un alt pas care a dat roade în alte regiuni amenințate de propaganda rusă, ascunsă sub masca ortodoxiei, ar putea fi organizarea unor dialoguri între comunități și liderii religioși pentru a discuta pe îndelete despre cum religia ar trebui să se concentreze pe valori spirituale și morale, nu politice. Un astfel de dialog poate ajuta la depolitizarea bisericii ortodoxe, mai ales în marja alegerilor parlamentare din 2025.

Instituțiile din R. Moldova pot beneficia de sprijinul Uniunii Europene și al altor organizații internaționale pentru a monitoriza și combate propaganda religioasă de origine rusă. De asemenea, pot fi folosite resurse pentru instruirea autorităților și a societății civile în tehnici de contracarare a influențelor străine.

Ar putea fi facilitată organizarea unor dialoguri între diferitele comunități etnice ortodoxe din R. Moldova pentru a promova toleranța și pluralismul. Acest lucru ar reduce polarizarea și ar diminua influența grupurilor de interese străine care, sub acoperirea ortodoxiei, susțin o agendă politică străină.

Prin implementarea unor astfel de măsuri, autoritățile din R. Moldova pot să limiteze impactul propagandei desfășurate prin intermediul bisericii ortodoxe rusești și să protejeze spațiul religios de manipulările externe.

Alegerile parlamentare din 2025 sunt un obiectiv strategic pentru forțele politice subordonate intereselor Federației Ruse, Moscova intenționând să intensifice folosirea ortodoxiei ca vehicul de propagandă pentru atingerea obiectivelor sale strategice în R. Moldova. Ortodoxia basarabeană nu trebuie abandonată în mrejele răuvoitorilor!

Cuvinte cheie:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Distribuie articolul:
Abonează-te la
Deschide.md