Amenințări și datorii în loc de ajutor: Cum au ajuns doi frați din Glodeni să plătească pentru ilegalitățile altora

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Social
Acum patru ani, Vasile și Alexandru Frosineac, tată și fiu, le-au propus la doi frați cu nevoi speciale, Gabriel și Oleg Diaciuc din orașul Glodeni, să înmatriculeze pe numele lor două automobile, aduse din străinătate.
26.12.2024 15:51
26.12.2024 15:51
Deschide md
Social

O investigație în acest sens a fost realizată de jurnaliștii de la Nordnews.

Potrivit unei Hotărâri de Guvern din 2016, persoanele cu dizabilități locomotorii beneficiază de dreptul de a introduce în țară și de a înscrie în circulație mașini, fără plata taxelor vamale. Facilitățile se oferă cu obligația că persoanele cu nevoi speciale să fie beneficiarii reali ale mijloacelor de transport.

„În anul 2020, Vasile Frosineac împreună cu fiul său, Alexandru Frosineac, s-au adresat familiei noastre, știind situația în care ne aflăm, ca să devină însoțitori copiilor noștri, conform legii”, relatează soția și mama din familie, Ecaterina Diaciuc.

Acceptând înscrierea mașinilor pe numele lor, în loc să beneficieze de ajutor, frații Diaciuc s-au pomenit cu datorii vamale de peste 300 de mii de lei, pentru un Volkswagen Touareg și un BMW seria 5, după ce s-a constatat că cele două automobile sunt utilizate în alte scopuri decât asigurarea transportării persoanelor cu deficiențe locomotorii.

„La scurt timp, au început să vină amenzi pe numele Alexandru Diaciuc, iar noi apoi am început să apelăm la Vasile Frosineac. Pe numele fiului meu, Oleg Diaciuc, au început să vină sechestre asupra cardului de pensie”, a mai adăugat femeia. Ecaterina Diaciuc a afirmat că suma amenzii este mai mare decât valoarea mașinilor.

Deși, tatăl și fiul Frosineac neagă înstrăinarea celor două mașini către niște persoane terțe, în realitate, acestea ajung să fie conduse de altcineva.
În ordonanța de la 1 martie 2024, pentru procuratura raionului Glodeni, Vasile Frosineac declară că, în timp ce se afla la volan, s-a simțit rău și, bănuind că are tensiunea mărită, a rugat-o pe fiica lui să conducă, până la prima farmacie.

„Veneam de la Chișinău și mi s-a făcut rău la volan. Dacă i-am înstrăinat automobilul pe 5 minute fiicei, asta nu-i crimă”, s-a justificat Vasile Frosineac într-o conversație telefonică.

Conform procesului-verbal, întocmit pe data de 25 mai 2024, Alina Lefter, fiica lui Vasile Frosineac, a declarat că nu s-a aflat la volanul automobilului Volkswagen Touareg și nu a fost oprită în trafic de către angajații poliției.

Dar în cazierul contravențional, în care figurează numerele automobilului Volkswagen Touareg, care de jure îi aparține unuia dintre frații Diaciuc, Alina Lefter a fost sancționată la data de 31 octombrie 2020.

Jurnaliștii NordNews l-au contactat telefonic pe Vasile Frosineac, rugându-l să facă lumină în acest caz. Explicațiile pe care le-a oferit bărbatul au fost evazive.

Bărbatul a recunoscut că a scris pe numele fiicei, Alina Lefter, niște puncte de penalizare acumulate de el. „Eu n-am înstrăinat mașina altor persoane, ci doar am scris câteva puncte de penalizare pe fiica mea”, a spus Vasile Frosineac.
„Pentru că era un cunoscut (în poliție) și mi-a pus pozele din telefon, ca să nu am eu puncte. Eu pot să fac acest lucru, încât fata mea nici nu era prin mașină atunci (când au fost primite punctele contravenționale)”, a recunoscut Vasile Frosineac.
„De ce veniți pe neașteptate? Eu ce-s criminal sau ce? Când o să mă învinuiască pe mine cineva, eu o să hotărăsc întrebarea până la capăt. Nu mă căutați degeaba, că n-o să vă răspund la întrebări. Și aceștia su*a o să înregistreze. Din acest caz și nu i-am trimis (înjurat)”.

Căutând să-și facă dreptate, frații Diaciuc și părinții lor au depus plângeri la mai multe instituții. Procuratura Glodeni a refuzat intentarea unui dosar, pe motiv că este vorba despre o cauză civilă, nu penală.

„Noi ne-am adresat sectorului de Poliție a orașului Glodeni și am primit o multitudine de refuzuri.De asemenea, dosarul nostru a fost trimis la Procuratură, unde, la fel, am primit numai refuzuri”, spune Ecaterina Diaciuc din familia păgubașă.  

– Oleg(fratele) zice că în R. Moldova justiție nu-i.

– Cam așa și este. Pe unde nu te-ai duce și nu te-ai adresa, mereu primim răspunsul că nu este de competența lor sau ceva de genul

La plângerea depusă către Inspectoratul General al Poliției orașului Glodeni, familia Diaciuc primește răspunsul că nu au fost găsite probe, care ar confirma infracțiunea lui Vasile Frosineac.

Într-o altă cauză, inițiată de Oleg Diaciuc, Procuratura raionului Glodeni emite o ordonanță de neîncepere a urmăririi penale pe numele lui Alexandru Frosineac, deoarece lipsesc elementele infracțiunii.

Furios, Vasile Frosineac acuză autoritățile, pentru faptul că Hotărârea de Guvern, despre scutirea de taxe vamale a mașinilor destinate transportului de persoane cu dizabilități, ar lăsa loc de interpretări.

„Dă-i na**i că sunt niște pi**ri toți și nu știu ce-i cu viața lor. Ei vreau numai bani. Anterior, au permis persoanelor cu dizabilități să importe automobile fără taxe vamale, acum le beau sângele”, zice Vasile Frosineac.

Familia Diaciuc a depus o cerere la Direcția Nord a Inspectoratului Național de Investigații. Instituția a constatat  că Vasile Frosineac, prin înșelăciune și abuz de încredere l-a convins pe Gabriel Diaciuc să-i devină însoțitor, pentru a înmatricula pe numele tânărului o mașină fără achitarea impozitelor și taxelor vamale, cu intenția de a se folosi de acel automobil în scopuri personale.

Vasile Frosineac e sigur că va scăpa basma curată datorită relațiilor sale. „Eu vorbesc cu oameni mari de la Chișinău. Oamenii aceștea mă vor scoate”, se laudă Frosineac.
Într-o conversație telefonică, el i-a cerut lui Gabriel Diaciuc suma de 10 mii de euro pentru a-i permite accesul la autoturismul importat și înmatriculat pe numele său. Mai mult, Frosineac a spus că nu-i pasă dacă beneficiarul legal, o persoană cu dizabilități, a avut vreodată acces la vehiculul său.

„Ce vrei acum de la mine? Ce mașină vrei?Dă-mi 10 mii de euro și ia-ți mașina. Eu mi-am cumpărat mașină și vii tu acum să mă f*ți și să mi-o i-ai gratuit? Nu mă interesează dacă ai mers sau nu la mașina aceasta”, spune Vasile Frosineac. „Să nu încercați să mă speriați, căci dacă eu vă dau în judecată voi ați belit p*la”.

Conform șefului Structurii de Asistență Socială, în raionul Glodeni, peste 100 de persoane au renunțat la indemnizația pentru transport, primind, în schimb, dreptul de a înmatricula automobile cu acordarea de facilități fiscale.

„Noi avem sarcina de-ai informa, din start, în cazul când ei vin și depun cereri, pentru a beneficia de aceste facilități, ca să nu cadă în mâna unor escroci, care le propun anumite avantaje”, susține Ion Crudu, șeful Structurii de Asistență Socială Glodeni.

Prin intermediul platformei VreauInfo, Redacția NordNews a solicitat informații despre numărul unităților de transport, introduse în țară și înscrise, în circulație, cu scutire de la plata taxelor vamale și fiscale. Serviciul Vamal a răspuns că, în perioada anilor 2020-2024, acest regim de facilități a fost aplicat pentru 2630 de automobile destinate transportării persoanelor cu deficiențe locomotorii. Dintre acestea, în cazul a 176 vehicule a fost constatată încălcarea legislației vamale și fiscale.

Frații Oleg și Gabriel nu știu, deocamdată, cum să scape de datoriile, cu care s-au pomenit, după ce au acceptat înmatricularea fictivă a automobilelor pe numele lor, încercând să facă rost de bani de intervenție chirurgicală pentru mama lor.

„Vă spun sincer, nu-mi imaginez cum să întoarcem banii. Eu nu am surse financiare ca să achit datoriile domnului Frosineac”, spune femeia păgubașă, Ecaterina Diaciuc.

„Nu cred că voi mai avea încredere în oameni după astfel de situații”, a declarat Gabriel Diaciuc.

Cuvinte cheie:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Distribuie articolul:
Fii la curent cu ultimile știri pe pagina noastră de Telegram
Abonează-te la
Deschide.md