Ungaria şi Slovacia au blocat sancțiunile UE împotriva Georgiei
Ministrul de externe ungar Peter Szijjarto a justificat această acţiune luni, după o reuniune a UE la Bruxelles, susţinând că UE ia partea protestatarilor. Szijjarto a afirmat că Georgia este vizată de sancţiuni doar pentru că un partid patriotic şi conservator, şi nu forţe liberale, au câştigat recentele alegeri, scrie Agerpres.
Planul UE era de a impune interdicţii de intrare pe teritoriul celor 27 de state membre ale blocului pentru câţiva oficiali georgieni responsabili pentru violenţele poliţiei şi de a ordona îngheţarea activelor care ar putea fi localizate în UE. Oricum, acest plan a eşuat deocamdată.
Cu toate acestea, planul de a suspenda intrarea fără viză în UE pentru georgienii cu paşapoarte diplomatice sau de serviciu se află încă pe masă. Un plan oficial pentru aceasta ar urma să for propus până la sfârşitul anului, potrivit şefei diplomaţiei europene Kaja Kallas. Pentru ca acesta să treacă, este nevoie doar de majoritate, nu de acordul unanim necesar pentru adoptarea sancţiunilor.
O majoritate semnificativă dintre statele membre ale UE consideră că autorităţile georgiene au acţionat recent cu o violenţă ilegală şi arestări arbitrare împotriva manifestanţilor şi liderilor de opoziţie.
Respingerea sancţiunilor împotriva Georgiei de către Ungaria şi Slovacia a survenit după decizia de luni a Lituaniei, care a anunţat că adaugă alte 17 persoane pe lista celor sancţionaţi pentru opresiune. Această decizie, anunţată de şeful diplomaţiei de la Vilnius, a urmat unei acţiuni similare din partea Estoniei.
Pe lista Lituaniei de persoane sancţionate a fost inclus şi premierul georgian Irakli Kobahidze, care, la fel ca alţii de pe lista de sancţiuni, are acum interzisă intrarea pe teritoriul lituanian.
Înainte de aceasta, Estonia a impus noi sancţiuni împotriva a 14 importanţi politicieni georgieni.