Previziuni pesimiste privind economia Ucrainei. Care a fost efectul războiului asupra PIB-ului
Andrii Teliupa a afirmat, la o masă rotundă, că guvernul va continua și în acest an să aloce miliarde de grivne în sprijinul companiilor ucrainene pentru a le ajuta să se adapteze provocărilor generate de război.
Invazia rusă declanșată în februarie 2022 a devastat economia Ucrainei, milioane de oameni fugind din țară, iar orașele și infrastructura fiind bombardate, ceea ce a perturbat exporturile, lanțurile logistice și de aprovizioare.
În 2022, PIB-ul a înregistrat o scădere de aproape 30% și, în ciuda creșterii din 2023 și 2024, economia este sub nivelul antebelic. În 2023, creșterea PIB a fost de 5,3%.
Teliupa a spus că ritmul creșterii economice a încetinit în ultimul trimestru din 2024, însă nu a prezentat cifre concrete. Previziunea Ministerului Economiei privind creșterea de 2,7% în 2025 este sub cea așteptată de analiștii și economiștii ucraineni care anticipau 3-4%.
După aproape trei ani de război, Ucraina este în defensivă pe mai bine de 1.000 de kilometri de linie a frontului. Forțele rusești avansează constant în regiunea Donețk, devastând localitățile din zonă.
Pe lângă problemele de securitate, firmele ucrainene suferă de lipsa forței de muncă, în contextul în care zeci de mii de bărbați au fost mobilizați, iar milioane de ucraineni s-au refugiat peste străinătate.
Ucraina se confruntă și cu o criză energetică după ce Rusia a intensificat bombardamentele asupra infrastructurii din acest sector, fiind redusă la jumătatea capacitatea de generare, ceea ce a dus la întreruperi în furnizarea energiei electrice.