Turul II prezidențial // 791 de incidente, raportate de Promo-LEX

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
În cadrul celui de-al doilea tur al scrutinului prezidențial, 791 de incidente au fost raportate de Promo-LEX.
4.11.2024 14:07
4.11.2024 14:12
Deschide md

Cea mai frecventă încălcare este cea a secretului votului, numărul de cazuri fiind puțin mai mare decât în primul tur, notează observatorii. Au fost înregistrate 229 de cazuri de fotografiere a buletinelor de vot și alte acțiuni care au încălcat confidențialitatea votanților, transmite IPN.

O altă provocare majoră a constat în problemele tehnice din Sistemul Informațional Automatizat de Stat (SIAS) Alegeri. 127 de cazuri au evidențiat deficiențe, unele dintre ele implicând situații în care sistemul arăta că un alegător a votat, deși acesta afirma contrariul. Astfel de erori au ridicat semne de întrebare legate de corectitudinea funcționării infrastructurii electorale.

Erorile din listele electorale au fost un alt punct sensibil în ziua scrutinului din 3 noiembrie. În 65 de cazuri observatorii au identificat un șir discrepanțe: adrese greșite, înscrierea persoanelor decedate în registrele oficiale, - astfel încât, potrivit Promo-LEX, pot fi dubii în ceea ce privește actualizarea listelor de alegători.

Transparența procesului electoral a fost afectată și de întreruperea filmării procedurilor, adaugă observatorii. Respectiv, momentele de deschidere a secțiilor și cele de numărare a voturilor nu au putut fi urmărite în 51 de situații, subminând încrederea în integritatea procesului electoral, constată Promo-LEX.

Au fost semnalate probleme și în privința siguranței urnelor de vot. În 55 de cazuri, sigiliile lipseau ori erau deteriorate, ceea ce a pus sub semnul întrebării securitatea și protejarea buletinelor împotriva manipulărilor.

Prezența neautorizată a unor persoane în secțiile de votare sau în apropierea lor a fost observată în 41 de cazuri, fapt care a provocat suspiciuni și a perturbat buna desfășurare a procesului electoral, subminând sentimentul de siguranță al alegătorilor, consideră observatorii.

Agitația electorală și acțiunile de propagandă în favoarea sau împotriva unui sau altui candidat au fost semnalate în 15 cazuri, calificate de observatori ca metode de influențare ilegală a votanților, contrar normelor.

Printre neregulile semnalate a fost opt cazuri de oferire a recompenselor materiale alegătorilor, cu scopul de a influența votul, o practică inacceptabilă într-un scrutin democratic, subliniază Promo-LEX.

Pentru monitorizarea turului II, asociația a mobilizat 614 observatori pe termen scurt, distribuiți în secții de votare din întreaga țară. În diaspora, 90 de observatori Promo-LEX au supravegheat procesul electoral. Câte un observator a stat la fiecare dintre cele 30 de secții deschise pentru alegătorii din regiunea transnistreană. 89 de echipe mobile au vizitat secțiile care nu făceau parte din eșantionul inițial, scopul fiind de a monitoriza condițiile de securitate pentru alegătorii din stânga Nistrului.

Ключевые слова:
alegeri
Поделитесь статьей:
Будьте в курсе последних новостей на нашей странице в Telegram
No items found.
Подпишитесь на
Deschide.md