Maia Sandu: Moscova pedepsește Tiraspolul pentru că nu s-a implicat mai activ în destabilizarea R. Moldova

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Политические
Prin sistarea livrărilor de gaze naturale, Kremlinul pedepsește regimul de la Tiraspol pentru faptul că nu s-a implicat activ în acțiunile Rusiei de destabilizare a R. Moldova. Declarația a fost făcută de președintele Maia Sandu după ședința CSS.
14.1.2025 13:51
14.1.2025 13:54
Tudor Ioniță
Политические
Scopul crizei provocate de Kremlin este generarea unei crize politice și escaladarea situației în dreapta Nistrului. Rusia a întreprins mai multe încercări de destabilizare a situației cu implicarea regimului de la Tiraspol. Ce se întâmplă acum reprezintă și o presiune asupra Tiraspolului pentru a fi mai cooperant în destabilizarea situației din R. Moldova pe viitor” a declarat șeful statului.

Maia Sandu a reiterat că această criză energetică și umanitară a fost provocată de Gazprom, care nu își respectă obligațiile contractuale și a sistat livrările de gaze.

Gazpromul trebuie tras la răspundere pentru că nu-și îndeplinește obligațiile contractuale. Guvernul examinează posibilitățile de a cere socoteală Gazpromului” a subliniat președintele.

În acest context, șeful statului a ținut să menționeze că autoritățile de la Chișinău nu împiedică tranzitul de gaze rusești pe teritoriul R. Moldova și că s-au arătat deschise pentru a găsi o soluție încă din noiembrie. Atunci, nici Moscova, nici Tiraspolul nu s-au arătat să discute substanțial la această temă.

Chișinăul s-a adresat în noiembrie Tiraspolului, dar răspunsul Tiraspolului a fost negativ. Regimul separatist a refuzat constant elaborarea soluțiilor, a refuzat și ajutorul umanitar oferit de R. Moldova și de parteneri. Cu partenerii din Ucraina am discutat livrarea de cărbune, dar toate ofertele au rămas fără răspuns. Chișinăul a spus clar că, dacă sunt pacienți în stare complicată, pot fi transferați pe malul drept, însă și această ofertă a fost refuzată” a mai declarat Maia Sandu.

Președintele a notat că autoritățile de la Chișinău și partenerii de dezvoltare discută pentru identificarea unor ONG-uri internaționale care să ducă ajutoare umanitare în stânga Nistrului, în contextul refuzului Tiraspolului de a accepta ajutorul Chișinăului și prietenilor săi.

Acest refuz de a primi ajutoare nici măcar nu este al Tiraspolului, ci al Kremlinului. Tiraspolul nu poate decide dacă poate sau nu să accepte ajutor” a menționat șeful statului.

Maia Sandu a precizat că situația actuală se răsfrânge și asupra locuitorilor din dreapta Nistrului, în contextul creșterilor de tarife la energie electrică și gaz. Astfel, în cadrul ședinței CSS, s-a discutat despre soluții pe termen scurt și mediu pentru a ajuta cetățenii. Șeful statului a amintit despre compensațiile oferite de către stat la facturi, precum și despre programele de eficientizare energetică, de care pot beneficia în prezent atât cetățenii, cât și afacerile.

Transnistria se confruntă cu o criză majoră din cauza sistării de către Gazprom a livrărilor de gaze în stânga Nistrului.

Săptămâna trecută, așa zisul ministru al economiei din regiunea transnistreană anunța că Tiraspolul mai are rezerve de gaze până la sfârșitul lunii curente.

Din această cauză, starea de urgență din regiunea transnistreană a fost prelungită până pe 8 februarie.

Ключевые слова:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Поделитесь статьей:
Будьте в курсе последних новостей на нашей странице в Telegram
Подпишитесь на
Deschide.md