NATO lansează o operațiune navală în Marea Baltică după sabotarea infrastructurii submarine. Sprijin aerian masiv, cu drone și avioane

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Внешние
NATO va lansa o patrulă în Marea Baltică, după ce mai multe cabluri submarine au fost deterioritate, Rusia fiind suspectată că se află în spatele acestor incidente, relatează Politico, care detaliază planul Alianței.
14.1.2025 18:05
14.1.2025 18:05
Deschide md
Внешние

Opt state membre NATO care se învecinează cu Marea Baltică au dezvăluit un plan de acțiune coordonat, pe 14 ianuarie, pentru a aborda riscurile la adresa infrastructurii subacvatice în urma cazurilor recente de sabotaj suspectat, scrie Digi24.RO.

Decizia vine în urma sabotajului, la 25 decembrie, a patru cabluri de telecomunicații și a unui cablu electric în Marea Baltică, autoritățile finlandeze suspectând implicarea navei rusești „flota fantomă” Eagle S. 4

Planul a fost anunțat după un summit co-organizat de Finlanda și Estonia, la care au participat lideri din Danemarca, Germania, Letonia, Lituania, Polonia și Suedia. Secretarul general al alianței militare, Mark Rutte, a anunțat că NATO va implica „o serie de mijloace”, inclusiv fregate, avioane de patrulare maritimă și „o mică flotă de drone navale”, scrie Politico.

„Căpitanii navelor trebuie să înțeleagă că potențialele amenințări la adresa infrastructurii noastre vor avea consecințe, inclusiv posibilitatea ocupării vasului, sechestrarea lui și arestări”, a declarat Rutte.

Summitul a salutat misiunea NATO „Baltic Sentry”, care vizează monitorizarea, descurajarea și reacția la amenințările potențiale.

Până în luna aprilie, până la 10 nave NATO vor patrula în Marea Baltică, îmbunătățind cunoașterea situației și protejând infrastructura submarină critică. Liderii s-au angajat să descurajeze, să detecteze și să răspundă cu fermitate la orice tentativă de sabotaj, subliniind că acțiunile ostile vor fi atribuite și contracarate după caz.

„Suntem hotărâți să atribuim și să contracarăm orice acțiuni care ne amenință infrastructura. Orice atac va fi întâmpinat cu un răspuns robust și determinat”, se arată în declarație. Liderii și-au exprimat îngrijorarea cu privire la așa-numita flotă fantomă a Rusiei, petroliere despre care se presupune că sunt folosite pentru eludarea sancțiunilor și spionaj, care amenință, de asemenea, securitatea maritimă.

„Ne rezervăm dreptul, în conformitate cu dreptul internațional, de a lua măsuri împotriva oricăror nave care eludează sancțiunile și amenință securitatea, infrastructura și mediul”, se arată în declarație.

În regiunea Mării Baltice au crescut îngrijorările cu privire la sabotajul rusesc de când țările occidentale au început să sprijine Ucraina după invazia la scară largă a Rusiei în 2022. Incidentele recente, inclusiv activitatea suspectă a navelor înmatriculate în Rusia în apropiere de Danemarca și Suedia, au sporit tensiunile.

Ключевые слова:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Поделитесь статьей:
Будьте в курсе последних новостей на нашей странице в Telegram
Подпишитесь на
Deschide.md