Iulian Chifu // Putin-Trump: pacea de la Riad și costurile Ucrainei și Europei

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Редакционные
21.2.2025 9:04
21.2.2025 9:04
Iulian Chifu
Редакционные

Reuniunea de la Riad dintre echipele Rusiei și Statelor Unite pentru negocieri pe seama păcii / încetării focului din Ucraina și a securității Europei a stârnit preocupări majore la nivel european, preocupări îndreptățite prin absența – chiar refuzul explicit – ca la asemenea discuții să ia loc și reprezentanții statului sau regiunii în cauză. Chiar dacă s-a vrut o întâlnire bilaterală de relansare a relațiilor și angajare reciprocă, reuniunea a fost mult mai mult de atât iar relevanța sa decriptată în multiple dimensiuni și semnificații, cu impact major asupra securității și reașezării lumii de mâine.

Ieșirea Rusiei din întuneric și izolare: paritatea cu America lui Trump

Reuniunea de la Riad s-a desfășurat marți, 18 februarie, la nivel, adică, practic, la cel mai înalt nivel în afara reuniunii celor doi președinți. De partea americană, au participat Secretarul de stat al SUA, Marco Rubio, consilierul pentru securitate națională al SUA Mike Waltz și trimisul SUA pentru Orientul Mijlociu Steve Witkoff. De partea rusă, a participat ministrul rus de externe Serghei Lavrov și consilierul pentru politică externă al liderului rus Vladimir Putin, Yuri Ushakov, la Palatul Diriyah, în Riad, Arabia Saudită, găzduiți fiind de ministrul saudit de externe, prințul Faisal bin Farhan Al Saud.

Motivul formal al reuniunii a fost pentru a discuta despre îmbunătățirea relațiilor bilaterale și negocierea încheierii războiului din Ucraina. Întâlnirea, care a durat patru ore și jumătate, a marcat cel mai amplu contact între cei doi adversari de la lansarea războiului de agresiune pe scară largă, de mare intensitate, pe termen lung al Rusiei în Ucraina, care a început în 2022.

Reuniunea însăși a reprezentat o schimbare radicală față de politica externă a SUA de până astăzi care a izolat agresorul și a sancționat Rusia pe scară largă tocmai pentru a nu premia invazia. Cu atât mai mult cu cât acțiunea rusă s-a soldat cu numeroase crime de război iar Vladimir Putin însuși este subiectul unui mandat de arestare emis de către Curtea Penală Internațională - o instituție sancționată anterior deja de către președintele American Donald Trump pe motiv că a emis un mandat pentru premierul israelian, Benjamin Netanyahu, pentru crimele de război prezumate în Gaza.

Niciun reprezentant ucrainean nu a fost prezent la Riad. Întâlnirea de marți a fost menită să deschidă calea pentru un viitor summit între președintele american Donald Trump și președintele rus Vladimir Putin, deși nu a fost încă stabilită nicio dată pentru o asemenea reuniune, vorbindu-se totuși de finalul lunii februarie. Un adevărat uragan, un blitz krieg diplomatic care reduce la maximum capacitatea de evaluare, anticipare și reacție a terților actori în afara celor două capitale implicate, Moscova și Washington.

De altfel, Rusia a câștigat prin această întâlnire măcar poziționarea pe picior de egalitate cu Statele Unite și argumentul pentru reafirmarea sa ca Mare Putere, statut pierdut în ultimii ani. De altfel, partea rusă a preferat să se concentreze în retorica publică oficială cu privire la reuniune asupra relațiilor ruso-americane și nu asupra războiului din Ucraina, creând discrepanțe majore între comunicările celor două părți la finalul reuniunii.

Discursuri paralele, cu zonă difuză de intersecție a pozițiilor

Desigur, ca urmare a acestei evoluții, informațiile au fost greu de obținut și ne putem raporta doar la conferințele de presă de după reuniune și informațiile care au apărut ulterior. Astfel, am pus față în față narațiunile părților, care au elemente comune, dar accente și reflectoarele așezate pe poziții și în unghiuri diferite, fiecare insistând asupra părții sale de realitate și pozițiile evocate în întâlnire, ni se spune. Desigur, fiecare dintre relatări sunt parțiale și selectate pentru publicul propriu și cel internațional.

Diplomația-navetă încercată de americani: nimeni nu rămâne în afara negocierilor

Secretarul de stat american Marco Rubio a prezentat cele patru elemente asupra cărora au convenit ambele părți după discuții:

  1. "Restabilirea funcționalității misiunilor noastre respective din Washington și Moscova. Pentru a putea continua să mergem pe această cale, trebuie să avem facilități diplomatice care să funcționeze și să funcționeze normal".
  2. "Vom numi o echipă la nivel înalt din partea noastră pentru a ajuta la negocierea și rezolvarea încheierii conflictului din Ucraina într-un mod durabil și acceptabil pentru toate părțile implicate."
  3. "Să începem să discutăm, să ne gândim și să examinăm cooperarea geopolitică și economică care ar putea rezulta din încetarea conflictului din Ucraina."
  4. "Cei cinci dintre noi care am fost astăzi aici... vom rămâne implicați în acest proces pentru a ne asigura că se desfășoară într-un mod productiv."

Rubio a încercat să calmeze și temerile privind o formula de împărțire a lumii tip Yalta, solicitată ca model de către Putin, ca și ocolirea statelor și regiunii despre care se vorbește între cele două părți, spunând: "Uniunea Europeană va trebui să se așeze la masă la un moment dat, deoarece și ei au sancțiuni care au fost impuse", referindu-se la sancțiunile impuse Rusiei. Rubio și consilierul american pentru securitate națională Mike Waltz au indicat că Washingtonul se va consulta cu Kievul și Bruxellesul, dar va negocia direct cu Moscova.

Secretarul de Stat Rubio a fost explicit subliniind că Europa și Ucraina nu au fost lăsate deoparte, ci mai degrabă că aceste părți au fost consultate și se vor alătura discuțiilor în viitorul apropiat. "Comentariul pe care l-aș face este că, în cei trei ani în care acest conflict a făcut ravagii, nimeni nu a fost capabil să reunească ceva precum ceea ce am văzut astăzi... Nimeni nu este marginalizat", a spus Rubio. În ceea ce privește absența Ucrainei de la reuniune, el a insistat că "nimeni nu este lăsat deoparte"."Toți cei implicați în acest conflict trebuie să fie de acord, trebuie să fie acceptabil pentru ei", a adăugat el. Asta în timp ce Waltz a subliniat că Trump a vorbit cu Zelensky imediat după convorbirea sa telefonică cu Putin și a vorbit luni cu președintele francez.

Altfel, reprezentanții americani au subliniat caracterul tranzacționist al întrevederii. Astfel, consilierul pentru securitate națională al SUA, Michael Waltz, a declarat reporterilor că revendicările teritoriale și garanțiile de securitate vor "sta la baza și vor sta la baza oricărui tip de discuție". "Doar realitatea practică este că vor exista unele discuții privind teritoriul și vor exista discuții privind garanțiile de securitate", a declarat Waltz, adăugând că posibilitatea ca Rusia să păstreze controlul asupra oricărui teritoriu ucrainean pe care l-a anexat din 2022 este încă "de discutat".

Între timp, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Tammy Bruce, a declarat că se lucrează la desemnarea echipelor și la continuarea discuțiilor. "Echipele respective la nivel înalt vor fi numite pentru a începe să lucreze la o cale de a pune capăt conflictului din Ucraina cât mai curând posibil într-un mod care este durabil, sustenabil și acceptabil pentru toate părțile", a declarat Bruce.

Trimisul special al SUA pentru Rusia și Ucraina, general-locotenent (ret.) Keith Kellogg, se va întâlni miercuri cu Zelensky la Kiev.

Rusia propune o afacere economică contra acceptului de a-și atinge obiectivele maximale în Ucraina

Consilierul prezidențial rus Yuri Ushakov a declarat că discuția "a decurs bine", a descris discuțiile ca fiind "o conversație serioasă pe toate temele", dar a spus că nu este clar dacă pozițiile Moscovei și Washingtonului au convergent. "Este greu de spus că acestea se apropie". "Am discutat și am subliniat pozițiile noastre de principiu și am convenit că echipe separate de negociatori vor lua legătura pe această temă în timp util".

Oficialii ruși, conduși de ministrul de externe Serghei Lavrov, au declarat că nu vor tolera aderarea Kievului la NATO și au cerut ca alianța să retragă promisiunea făcută la summitul de la București din 2008 că Ucraina ar putea adera la bloc la o dată viitoare, nespecificată. Delegația Moscovei a declarat, de asemenea, că Rusia nu va accepta desfășurarea de trupe europene sau NATO în Ucraina, inclusiv ca forțe de menținere a păcii.

Lavrov a afirmat că reuniunea a fost "utilă" și că Rusia și Statele Unite au început să se "audă reciproc" și să împărtășească o "determinare de a merge mai departe".

Comunicatul MAE rus a subliniat aspectele bilaterale ruso-americane ale discuțiilor, inclusiv normalizarea relațiilor bilaterale, stabilirea unui dialog pentru viitoarea cooperare economică și energetică și reluarea comunicării pe teme internaționale.

Rusia și Statele Unite au o "responsabilitate specială" în calitate de puteri nucleare și de membri ai Consiliului de Securitate al ONU de a relua comunicarea cu privire la problemele internaționale, se menționează în comunicat. Dar despre întâlnire, comunicatul pune aproape sub tăcere pacea din Ucraina, ca și declarațiile oficialilor ruși prezenți la Riad, menționând doar pe scurt Ucraina, susținând că delegațiile "au făcut schimb de opinii" cu privire la situația "din jurul Ucrainei" și s-au angajat reciproc să rezolve războiul.

Reflectarea discuțiilor în poziția părții ruse subliniază refuzul Kremlinului de a negocia cu privire la războiul din Ucraina și hotărârea de a-și atinge obiectivele maximaliste în Ucraina. Asta în timp ce Lavrov a susținut, în mod fals, că autoritățile din România și din alte state UE nespecificate discută revendicarea teritoriului ucrainean. Afirmația lui Lavrov face parte dintr-o operațiune de informare mai amplă a Kremlinului, care susține că teritoriul ucrainean este, de fapt, teritoriul istoric al altor state, astfel încât doar un stat rupt din vestul Ucrainei ar putea rămâne independent, după ce Rusia și ceilalți vecini ai Ucrainei au absorbit majoritatea teritoriului ucrainean.

“Cauzele profunde”, negocierea în pachet a Rusiei și respingerea trupelor de menținere a păcii europene

Serghei Lavrov a revenit la solicitările maximaliste ale Rusiei, rezultate și din cele două propuneri de acorduri-ultimatumuri din decembrie 2021, adică revenirea la situația din 1990, care presupune doar primirea Germaniei reunificate în NATO. Ministrul rus de Externe a reiterat necesitatea de a elimina "cauzele profunde" ale războiului din Ucraina. Oficialii de la Kremlin au definit aceste cauze profunde drept presupusa încălcare de către NATO a obligațiilor de a nu se extinde spre est și presupusa discriminare de către guvernul ucrainean a etnicilor ruși și a limbii, mass-media și culturii ruse în Ucraina.

Afirmațiile privind "cauzele profunde" ale războiului fac referire directă la cererile lui Putin de la sfârșitul anului 2021 și începutul anului 2022 față de SUA și Ucraina, inclusiv cereri care ar forța Ucraina să devină un stat permanent neutru care nu ar putea adera niciodată la NATO, ar impune limitări severe privind dimensiunea armatei ucrainene și ar înlătura guvernul ucrainean. Tezele "cauzelor profunde" arată și legarea directă a oricărei discuții despre Ucraina de tema securității Europene în întregime, acolo unde Rusia își dorește sfera de influență în Europa de Est, fostă comunistă, și acceptă cel puțin un veto asupra securității europene în întregul său.

Partea rusă a continuat, desigur, și să arunce vina pentru invazia la scară largă a Rusiei asupra Ucrainei și să prezinte începutul acestui război de cucerire ca fiind ceva ce Rusia a fost obligată să întreprindă, mai degrabă decât agresiunea neprovocată care a fost de fapt. Această narațiune neagă, firește, realitatea că Zelensky a candidat și a preluat funcția de pe o poziție în care se angaja să încheie conflictul cu Rusia și a încercat să negocieze cu Putin la începutul mandatului său și Putin a refuzat să reducă încălcările continue ale termenilor acordului Minsk II.

De asemenea, Lavrov a negat vinovăția Rusiei pentru campaniile sale deliberate și de ani de zile împotriva infrastructurii energetice ucrainene. Lavrov a susținut că forțele ruse nu au intenționat să avarieze infrastructura energetică ucraineană, în pofida dovezilor ample conform cărora forțele ruse au desfășurat în mod constant campanii de atac folosind armament de înaltă precizie pentru a viza în mod specific infrastructura energetică a Ucrainei. De asemenea, forțele ruse au experimentat în mod repetat diferite pachete de lovituri care urmăresc să se asigure că armele de înaltă precizie sunt capabile să ocolească apărarea aeriană ucraineană și să atingă țintele vizate pentru infrastructura energetică.

Lavrov a afirmat că, la reuniunea bilaterală, oficialii americani au propus un moratoriu privind loviturile împotriva instalațiilor energetice rusești și ucrainene, iar Lavrov a răspuns că forțele rusești lovesc doar instalațiile care "sprijină direct" armata ucraineană. Lavrov minimalizează în mod deliberat campaniile rusești de atac împotriva infrastructurii energetice ucrainene pe care forțele ruse le-au desfășurat în fiecare iarnă a invaziei la scară largă a Rusiei.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a criticat marți propunerile occidentale de a trimite trupe în Ucraina pentru a menține un potențial acord de pace, calificându-le drept "complet inacceptabile". Vorbind cu reporterii după discuțiile cu miză mare cu diplomații americani de top de la Riad privind încetarea invaziei Moscovei în Ucraina, Lavrov a respins toate propunerile de desfășurare de trupe străine în Ucraina, NATO sau nu.

Contrapropunerea tranzacțional-comercială a Rusiei: bani, resurse, afaceri contra Ucrainei

La Riad, în același timp, s-a aflat directorul general al Fondului rus de investiții directe (RDIF), Kirill Dmitriev, care a făcut parte din delegația rusă în Arabia Saudită, dar și un oligarh rus cu rol neconfirmat, care pare să fi fost implicat într-o salvare de la faliment a președintelui Trump în trecut. Dmitriev a negat că Moscova urmărește în primul rând să ridice sancțiunile împotriva Rusiei, susținând în schimb că atât Statele Unite, cât și Rusia ar beneficia de pe urma cooperării economice. El a făcut o estimare conform căreia companiile americane ar fi pierdut 300 de miliarde de dolari prin părăsirea pieței ruse. Și tot el a formulat direct componenta unei oferte economice care se dorește atractivă și pe gustul lui Trump, respectiv oportunitățile oferite de Rusia în ceea ce privește accesul la resursele naturale rusești.

Delegația rusă a prezentat o serie de propuneri economice nespecificate. Respectiv teme și investiții în care s- ar putea înregistra progrese în următoarele două-trei luni. Între altele, s-a vorbit explicit despre stabilirea de proiecte comune în Arctica. În fapt, târgul propus de către Rusia a fost un efort de a convinge Statele Unite să accepte condiții economice care nu au legătură cu războiul din Ucraina, eventual în schimbul unor concesii ucrainene și occidentale care au legătură cu războiul.

În realitate, Rusia are nevoie de ajutor economic cât mai curând posibil. În fapt, atât în Rusia cât și la nivel mondial se desfășoară o operațiune informațională desfășurată în ultimele luni, care vizează prezentarea economiei ruse ca fiind puternică și stabilă pentru publicul international. Se încearcă, astfel, acoperirea și machierea situației în cee ace privește o serie de provocări și slăbiciuni economice și militare, inclusiv creșterea inflației, scăderea părții de lichidități a fondului suveran de investiții al Rusiei și creșterea cheltuielilor pentru armata rusă, care se preconizează că se vor agrava în următoarele 12-18 luni dacă tendințele actuale se mențin.

Vulcanul Trump, nemulțumit de dispariția temei metalelor rare

Vorbind marți cu reporterii la reședința sa din stațiunea Florida, președintele american Donald Trump a declarat că, în opinia sa, întâlnirile inițiale cu oficialii ruși de la Riad, Arabia Saudită, "merg foarte bine" și că președintele Volodymyr Zelensky a avut deja trei ani la dispoziție pentru a "încheia o înțelegere" cu Moscova pentru a pune capăt invaziei sale la scară largă. După discuțiile dintre delegațiile americană și rusă găzduite de prințul saudit Mohammed bin Salman (care a cerut să includă și Ucraina), Trump a declarat din Florida că este "mult mai încrezător" că echipele vor ajunge la o rezoluție, spunând că "discuțiile au fost foarte bune. Rusia vrea să facă ceva. Vor să oprească barbaria sălbatică".

"Cred că am puterea de a pune capăt acestui război și cred că merge foarte bine", a spus Trump. Trump a glumit în mod repetat în timpul campaniei sale că va pune capăt războiului din Ucraina "în 24 de ore". Când a fost întrebat marți, la aproximativ o lună de la începutul noii sale președinții, dacă crede că va sta de vorbă cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, înainte de sfârșitul acestei luni, el a răspuns: "Probabil".

Propunerea de a plăti fie pentru ajutorul deja acordat de către SUA, fie pentru viitorul ajutor militar acordat Ucrainei în schimbul unor metale rare este încă pe masa, dar nu în condițiile propuse de către Trump. Zelenski nu-și poate permite să cedeze aproximativ jumătate din bogăția Ucrainei în schimbul a foarte puțin, inclusiv fără garanții de securitate, potrivit unei copii a documentului care a fost divulgată. Proiectul de acord include secțiuni privind infrastructura și resursele de gaze ale Ucrainei - inclusiv o parte mult mai mare din resursele Ucrainei decât elementele de pământuri rare, între care resurse ucrainene prețioase precum litiul, care este utilizat pentru bateriile vehiculelor electrice. "O idee mai bună ar fi să folosim activele rusești înghețate de Occident, care, apropo, totalizează aproximativ 300 de miliarde de dolari," a fost o formula de contrapropunere formulată în media ucraineană.

Trump a înlăturat îngrijorările privind neinvitarea sau neprimirea la discuțiile de la Riad a lui Zelensky într-un mod nepoliticos, după ce s-a plâns direct că Secretarul Trezoreriei plecat la Kiev să semneze pentru jumătate din rezervele de metale rare ale Ucrainei, nu a fost bine tratat și nici primit de către Zelenski. Fiind vorba despre 500 miliarde de dolari pe care pretinde că America i-ar fi cheltuit în Ucraina și nu i-a luat înapoi, Trump a avut câteva ieșiri dure. "Sunt foarte dezamăgit, am auzit că sunt supărați că nu au avut un loc", a spus președintele."Astăzi am auzit, oh, ei bine, nu am fost invitați. Ei bine, ați avut un loc timp de trei ani, și cu mult timp înainte de asta. N-ar fi trebuit să începeți. Ați fi putut face o înțelegere", a spus Trump.

La rândul său, Departamentul de Stat al SUA a reacționat după întâlnire anunțând că Washingtonul și Moscova au convenit să lucreze pentru "restabilirea relației bilaterale". Acest lucru a inclus o decizie de a "stabili un mecanism de consultare pentru a aborda iritanții relației noastre bilaterale, cu obiectivul de a lua măsurile necesare pentru a normaliza funcționarea misiunilor noastre diplomatice respective", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Tammy Bruce. Bruce a subliniat că obținerea unei păci durabile în Ucraina va necesita mai mult decât "un apel telefonic urmat de o întâlnire". "Trebuie să acționăm, iar astăzi am făcut un pas important înainte", a spus ea.

În altă ordine de idei, la nivel informal, au fost vehiculate și alte informații despre reuniune. Astfel, în urma discuțiilor de la Riad, un corespondent Fox News a raportat că Rusia și SUA au prezentat un plan de pace în trei etape pentru a pune capăt războiului din Ucraina. Planul ar include o încetare a focului, alegeri în Ucraina și apoi "semnarea unui acord final". Planul ar fi descris inițial organizarea de alegeri în Ucraina drept o "condiție-cheie" a acordului propus, după care a revenit asupra acestei afirmații. Totuși Serghei Lavrov chestionat asupra acestei teme a susținut că nu știe nimic despre un asemenea plan.

Furtună și preocupări la Kiev și în Europa

Președintele Volodymyr Zelensky a declarat marți că Kievul nu va accepta niciun rezultat al discuțiilor din această săptămână, deoarece Ucraina nu a fost invitată să participe. Zelensky și-a amânat, de asemenea, călătoria planificată pentru mâine în Arabia Saudită până luna viitoare pentru a evita să dea "legitimitate" discuțiilor dintre SUA și Rusia, au declarat pentru Reuters surse anonime familiarizate cu această chestiune.

Zelensky a fost înfuriat că nu a fost invitat la runda inițială de negocieri. "Ucraina, Europa în sens larg - și aceasta include Uniunea Europeană, Turcia și Regatul Unit - ar trebui să fie implicate în discuții și în dezvoltarea garanțiilor de securitate necesare cu America în ceea ce privește soarta părții noastre de lume", a declarat Zelensky. Comentând discuțiile de marți, președintele Volodymyr Zelensky a reiterat că Ucraina nu va accepta niciodată ultimatumurile Rusiei. "Dacă nu am fost de acord cu toate aceste ultimatumuri în cel mai dificil moment, de unde vine acest sentiment că Ucraina va fi de acord cu acest lucru acum?"

Aliații Kievului și-au exprimat și ei îngrijorarea că sunt, de asemenea, marginalizați. "Nu va exista pace în Ucraina fără Ucraina sau fără Europa", a declarat ministrul estonian al apărării, Hanno Pevkur, pentru Foreign Policy, în marja Conferinței de securitate de la München. Luni și miercuri, 17 și 19 februarie, Franța a convocat o reuniune de urgență a țărilor europene pentru a discuta în continuare despre război. Iar președinta Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen a subliniat că Statele Unite și Europa trebuie să colaboreze pentru a obține o pace justă în Ucraina și a reafirmat angajamentul UE de a consolida sprijinul militar pentru Ucraina. De asemenea, Președintele Consiliului European, Costa a declarat că UE rămâne pregătită să colaboreze cu Statele Unite pentru a asigura o pace și o securitate durabile.

Luni, prim-ministrul britanic Sir Keir Starmer a declarat că Londra este deschisă să trimită trupe în Ucraina ca parte a viitoarelor garanții de securitate. În aceeași zi, cancelarul german Olaf Scholz – aflat în campanie electorală pentru alegerile din 23 februarie, a respins ideea trimiterii de trupe germane, calificând-o drept "prematură". Premierul polonez Donald Tusk a declarat, de asemenea, că nu intenționează să trimită trupe, iar Giorgia Meloni din Italia - singurul lider european care a participat la inaugurarea lui Trump - și-a exprimat îndoielile asupra acestei teme.

Premierul britanic, Sir Keir Starmer, a declarat că orice acord privind Ucraina ar necesita un "backstop american" pentru a descuraja Rusia să își atace din nou vecinul și a afirmat că ar lua în considerare desfășurarea de trupe britanice în Ucraina. Liderii europeni sunt îngrijorați și de faptul că președintele SUA nu numai că intenționează să încheie asistența de apărare pe care țara sa a oferit-o aliaților săi europeni de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, dar și de faptul că Europa ar putea fi nevoită să se apere împotriva Rusiei.

Tonul adoptat de prim-ministrul britanic după reuniunea de la Paris a fost în contrast puternic cu aceste gânduri întunecate ale Europei. Starmer anunțând este deschis și dornic să folosească "relația specială" pe care Regatul Unit speră că o mai are cu Washingtonul ca punte de legătură între Europa și SUA, una pe care Sir Keir Starmer este hotărât să nu o ardă, spunându-le alegătorilor de acasă că securitatea europeană este în interesul lor național.

Rațiunile lui Putin: avantaje, păcăleli, hrănirea orgoliilor și doleanțelor lui Trump

În primul rând, Vladimir Putin a acceptat întâlnirea din multiple motive: un semnal de ieșire din izolare, revenirea în prim planul scenei politice, testarea obiectivelor sale maximaliste și abordarea lui Trump prin avantaje economice în Rusia contra Ucrainei. Astfel, Vladimir Putin încearcă de multă vreme să se prezinte ca egal al președintelui american Donald Trump și să prezinte Rusia ca o putere globală comparabilă cu Statele Unite și ca moștenitoarea statutului de "superputere" al Uniunii Sovietice, deși puterea sa relativă s-a dovedit extrem de redusă față de așteptări în confruntarea din Ucraina.

Președintele rus Vladimir Putin dorește în continuare să controleze întreaga Ucraină și obiectivele sale "rămân maximaliste". Nu există nici o informație credibilă că au fost modificate planul și obiectivele sale în Ucraina, și nici o informație nu probează faptul că Putin este cu adevărat interesat în acest moment de un acord de pace real în Ucraina, cu atât mai puțin echitabil, durabil și care satisfice toate părțile, cum a afirmat Rubio că speră partea americană.

De asemenea, Putin nu intenționează să retragă trupele din Ucraina sau să retragă personal sau echipamente din vestul Rusiei. Putin ar putea fi de acord cu o încetare a focului și cu un acord de pace pentru a da timp armatei ruse să se odihnească și să se reconstituie, deci e o abordare de tip stop and go, așa cum o arată serviciile de informații ale diferitelor state date publicității în ultima vreme. Este vizat, evident, flancul estic, dar și Europa centrală și de est, iar Putin nu se va opri din planurile sale.

Președintele rus a acceptat întrevederea de la Riad și pentru ca să exploreze ce concesii ar putea obține de la Trump, care se grăbește să livreze pacea și, eventual, jinduiește după propriul premiu Nobel pentru Pace așa cum a primit Obama la început de mandat. Desigur, procesul negocierilor îl ajută, între timp, să reintegreze din nou Rusia în comunitatea globală.

Altfel, Putin nu și-a schimbat teoria victoriei în Ucraina și crede în continuare că superioritatea militară a Rusiei este de așa natură încât Rusia poate rezista mai mult decât Occidentul și Ucraina pe câmpul de luptă. Putin încă mai crede că poate "aștepta" Ucraina și Europa pentru a controla în cele din urmă toată Ucraina, așa cum consideră că este învingător și nu se simte presat să oprească ostilitățile din cauza pierderilor Rusiei pe câmpul de luptă, lucru pe care ucrainenii nu și-l permit. El valorifică avantajele comparative ale regimului său autoritarist, dar și elementele de subminare a Europei și influențare a unor populații largi din Ucraina.

În iunie 2024, Putin a afirmat că forțele ruse urmăresc să "elimine" forțele ucrainene "din teritoriile care ar trebui să se afle sub controlul Rusiei" și că Rusia nu a avut nevoie să efectueze o altă convocare parțială involuntară a rezervelor, similară celei din septembrie 2022, deoarece Rusia nu încearcă să își atingă rapid obiectivele militare în Ucraina. Astfel că Teoria victoriei a lui Putin presupune că armata rusă poate susține avansuri lente, rampante pe câmpul de luptă, mai mult decât se pot apăra forțele ucrainene și mai mult decât este dispus Occidentul să sprijine Ucraina. De aceea Putin rămâne neinteresat de angajarea în negocieri de bună credință iar obiectivul său este cel de distrugere și subjugare a ceea ce mai rămâne din statul ucrainean.

De altfel, oficialii de la Kremlin au negat în mod repetat suveranitatea Ucrainei asupra frontierelor sale recunoscute la nivel internațional din 1991 și legitimitatea guvernului ucrainean. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a vorbit despre presupusul "deficit" de suveranitate al Ucrainei - desigur, o narațiune falsă - președintele ucrainean Volodymyr Zelensky este "ilegitim" și nu are autoritatea de a negocia cu Rusia sau că Rusia nu trebuie să onoreze niciun acord pe care Zelensky l-ar putea semna în viitor. Putin și alți oficiali ruși au cerut, de asemenea, ca Ucraina să cedeze Rusiei teritorii suplimentare în estul și sudul Ucrainei, negând în același timp că Rusia va face concesii teritoriale proprii.

Semnificații, concluzii, evaluări și consecințe. Necunoscutele din reabilitarea Rusiei

Rușii și americanii vorbesc din nou, s-au angajat, ba chiar pare un obiectiv ce excede orice logică curentă apropierea ruso-americană lansată de către președintele Trump, în timp ce liderii și diplomații europeni se gândesc la alegerile dificile care le-au fost sau le vor fi impuse de către președintele american. Ultimatumul diplomatic al lui Trump adresat Ucrainei și aliaților Americii din Europa de Vest a fisurat alianța transatlantică, și a creat un curs de coliziune a celor două maluri ale Atlanticului. Tot așa cum președintele ucrainean Volodymyr Zelensky pare zguduit de schimbarea bruscă de atitudine venită de la Casa Albă.

Rusia obține, totuși, doar o mică victorie, Ucraina primește un ușor răgaz, dar este încă furioasă în afara negocierilor, iar Europa este brusc din nou relevantă ca actor în sine, în modul cel mai brusc și neprevăzut posibil. Scoaterea Rusiei din izolare poate are o rațiune foarte relevantă în spate, nu degeabă liderul republicanilor din Congres a vorbit despre nevoia de a lăsa spațiu lui Trump, inclusiv în spațiul retoricii mai contondente iar vicepreședintele Vance a subliniat că nu e bine să-l înfurii pe președinte cu declarații publice. Reluarea relațiilor a început odată cu eliberarea de către Kremlin a profesorului american Marc Fogel și continuă acum cu restabilirea parțială a relațiilor diplomatice.

Totuși normalizare reală a relațiilor cu Rusia, deși în interesul imediat al Moscovei, nu se va întâmpla prea curând. America și Trump trebuie să livreze pacea bună, acolo unde Putin nu a făcut nici un pas relevant. Reuniunea de la Riad nu s-a încheiat cu promisiunea Casei Albe - hotărâtă să se apropie de Moscova - că Ucraina va face concesii neplăcute pentru a încheia rapid o pace rea, din contra: afirmația secretarului de stat Marco Rubio a fost opusă – pace bună, justă și durabilă, acceptabilă tuturor actorilor. Întreaga problemă a păcii în Ucraina urmează să fie încredințată altor echipe de negociere, ceea ce ar putea întârzia orice rezultat.

Cu câteva zile mai devreme, trimisul lui Trump pentru Ucraina și Rusia, generalul Keith Kellogg, a declarat la Munchen că europenii nu vor fi implicați în negocierile de pace privind Ucraina din cauza eșecului eforturilor diplomatice din timpul primului val al conflictului din 2015. Europa s-a panicat și a început să își facă propriile planuri. Cu toate acestea, Rubio a reafirmat că Europa va fi parte a efortului și va fi consultată. Iar Macron și Starmer se întâlnesc cu Trump săptămâna viitoare.

Lipsa unui acord rapid, furia și anxietatea din ultima săptămână sunt, în cele din urmă, în interesul lui Putin. În acest timp, Europa l-a auzit pe secretarul american al apărării spunând că SUA nu mai este garantul securității în Europa, pe vicepreședintele SUA afirmând în mod fals că principalii aliați ai Washingtonului în Europa sunt totalitariști care se tem de propriii lor alegători. Acordul mai larg dintre Washington și Moscova este, de asemenea, de natură să joace mai mult în favoarea celei din urmă. Acesta satisface narațiunea fictivă a rușilor conform căreia se află într-un război neprovocat împotriva întregului NATO. Le oferă din nou statutul de egalitate cu SUA, după presupusele crime de război și izolarea de la invazia din 2022.

Tot așa, Ucraina se trezește obiectul și nu subiectul acestei mari tranzacții în curs, care readuce Rusia pe scenă, în fotoliu - și, odată cu acest pas, poate readuce creșterea economică, respectabilitatea diplomatică și iertarea - poate cu costuri limitate sau concesii minimale din partea Moscovei. El ar transpune Realitatea de pe linia frontului, acolo unde Rusia poate nu câștigă, dar face pași înainte, mort cu mort, progresele sale sunt chinuitor de lente și costisitoare, dar continuă să se întâmple. Pentru moment, timpul este de partea lui Putin. Și cu cât mai mult timp există consternare, recalibrare și anxietate în rândul aliaților Ucrainei, cu atât mai fragile devin moralul și suveranitatea Ucrainei.

Ключевые слова:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Поделитесь статьей:
Будьте в курсе последних новостей на нашей странице в Telegram
Подпишитесь на
Deschide.md