Fost vicepremier pentru reintegrare: Miza falsurilor promovate de Federația Rusă sunt alegerile parlamentare
Moscova este nemulțumită de orientarea pro-vest a Moldovei și face tot posibilul pentru a o schimba, a menționat Gheorghe Bălan, expert în securitate, ex-vicepremier pentru reintegrare, în cadrul dezbaterii publice organizată de IPN la tema „Pe ce contează falsurile rusești? Cu ce răspunde Chișinăul?”, transmite IPN.
Declarația a fost făcută în contextul informațiilor, potrivit experților, false, răspândite de Serviciul de Informații Externe (SVR) al Federației Ruse precum că Chișinăul ar pregăti o „operațiune militară” în regiunea transnistreană.
„Este prima piatră aruncată în baltă pentru a face valuri care să pregătească atmosfera pentru alegerile parlamentare. Acest document încearcă să provoace destabilizarea utilizând toate instrumentele aflate la dispoziție: canale de telegram, partide politice, formatori de opinie, minorități etnice, regiunea transnistreană”, menționează ex-vicepremierul pentru reintegrare.
Potrivit lui, comunicatul distribuit de SVR la începutul lunii curente e ca o „minge ridicată la fileu” pentru cei care promovează neutralitatea sau vehiculează ideile unui posibil război în Republica Moldova și că Moldova ar vrea să atace regiunea transnistreană.
„Declarații aberante și imposibile. Noi nu am avut niciodată această intenție și toate autoritățile moldovenești au declarat că nu doresc și nu vor ataca regiunea transnistreană, pentru că acolo sunt cetățenii noștri. Noi vom face reintegrarea pașnic în interesul tuturor locuitorilor”, a mai declarat Gheorghe Bălan.
Un semn important este că dacă până acum anumite informații false erau răspândite de persoane, politicieni sau reprezentanți ai unor instituții „civile”, acum de asta se ocupă o instituție responsabilă de securitate, semn că Moscova are planuri clare în raport cu Republica Moldova și va continua acest război hibrid, a mai notat expertul. Potrivit lui, Rusia lucrează pe termen lung, iar scopurile și intențiile lor sunt vădit împotriva viziunilor pro -uropene ale Republicii Moldova.
Cât despre criza energetică și posibila catastrofă umanitară în regiunea transnistreană, aici vina aparține în totalitate și în exclusivitate Federației Ruse, mai declară Gheorghe Bălan.
„Dacă era dorință din partea rușilor, gazul putea fi redirecționat prin conducta transbalcanică, iar rezervarea de capacitate pentru tranzitul gazului putea fi făcut până pe 16 decembrie, ceea ce Gazprom nu a făcut, încercând din nou să dea vina pe autoritățile moldovenești”, a mai menționat Bălan.
Dezbaterea publică la tema „Pe ce contează falsurile rusești? Cu ce răspunde Chișinăul?” este organizată în cadrul ciclului de dezbateri „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”. Agenția IPN desfășoară acest ciclu cu sprijinul Fundației germane „Hanns Seidelˮ.