Anatol Țăranu: Falsurile distribuite de Kremlin sunt avertismente serioase pentru Republica Moldova
Despre acest lucru a vorbit Anatol Țăranu, doctor în istorie, comentator politic și ex-ambasador al Republicii Moldova în Federația Rusă, în cadrul unei dezbateri publice la IPN, pe tema „Pe ce contează falsurile rusești? Cu ce răspunde Chișinăul?”.
„Anterior, oficialitățile ruse nu puneau preț pe relația cu fostele republici sovietice, din considerentul că aceste state nu erau percepute de Moscova în calitate de state suverane și independente”, a menționat Anatol Țăranu cu referire la perioada în care era ambasador al Republicii Moldova în Federația Rusă. Fostul ambasador subliniază că republicile ex-sovietice erau tratate cu superficialitate de autoritățile rusești, iar acest lucru se întâmplă și în prezent.
Referitor la falsul lansat de Federația Rusă, precum că Chișinăul ar putea pregăti o operațiune militară în regiunea transnistreană, istoricul susține că acesta „nu este un document diplomatic în adevăratul sens al cuvântului”. Istoricul cataloghează acest fals drept o acțiune de strategie a unui război hibrid. Însă, acesta presupune că autoritățile de la Moscova ar putea avea și alte obiective ascunse.
Comentatorul politic reiterează că oficialii de la Kremlin ar conștientiza că Republica Moldova va sesiza că este vorba de un fals, dar oricum vor continua să le distribuie.
Moscova „caută posibilitatea de a explica sau justifica ceea ce se va întâmpla în regiunea transnistreană în timpul apropiat”, accentuează Anatol Țăranu, menținând că aceasta este modalitatea autorităților ruse de a se debarasa de propria vină pentru eventuala catastrofa umanitară în regiune această vină prin a acuza Republica Moldova de o eventuală provocare militară.
Potrivit fostului ambasador, capacitatea de analiză a autorităților din Federația Rusă este una destul de precară. Cu toate acestrea, Republica Moldova ar trebui să fie întotdeauna pregătită de orice scenariu pe care Kremlinul ar putea să îl aplice în practică.
Totodată, falsul distribuit în spațiul public, denotă și o strategie pentru următoarele alegeri parlamentare, subliniază Anatol Țăranu. Potrivit lui, parte din corpul de deputați din legislativul de la Chișinău „lucrează pe post de agenți ai Federației Ruse”. Expertul a ajuns la această concluzie urmărind discuțiile de ieri din Parlament pe marginea Strategiei de apărare a Republicii Moldova.
Cu referire la falsul privind acțiunea militară pe teritoriul Transnistriei, istoricul a amintit că cercuri neoficiale din Ucraina au vorbit despre o eventuală operațiune militară împotriva Transnistriei care ar fi fost în interesul Ucrainei. Însă, Chişinăul a refuzat acest scenariu pentru că de principiu nu dorește rezolvarea conflictului cu regiunea transnistreană pe cale militară.
Dezbaterea publică la tema „Pe ce contează falsurile rusești? Cu ce răspunde Chișinăul?” este organizată în cadrul ciclului de dezbateri „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”. Agenția IPN desfășoară acest ciclu cu sprijinul Fundației germane „Hanns Seidelˮ.