Igor Boțan: Rusia își recunoaște interesele în R. Moldova prin strategii de propagandă hibridă
Expertul permanent al dezbaterilor IPN a analizat un document al Serviciului de Informații Externe al Rusiei (SVR), întitulat „Cu privire la amenințarea escaladării situației din Moldova”, catalogându-l drept o formă de propagandă menită să manipuleze opinia publică. Opinia a fost formulată în cadrul dezbaterii publice cu tema „Pe ce contează falsurile rusești? Cu ce răspunde Chișinăul?”.
„Este interesant că SVR afirmă că informațiile au fost obținute din surse de la Bruxelles, iar ulterior transmise la Moscova. Acest lucru indică o încercare de a da credibilitate unor afirmații discutabile și de a camufla responsabilitatea Rusiei pentru crizele create în regiune”, a menționat expertul.
Referindu-se la credibilitatea SVR ca istituție, Boțan a adus în discuție precedentul raport eronat al acestei instituții, care susținea că armata rusă va ocupa Kievul în trei zile.
„Acea operație de trei zile durează deja trei ani. Este clar că analizele și predicțiile SVR sunt, de multe ori, departe de realitate. Totuși, trebuie să fim conștienți că aceste strategii au scopul de a crea instabilitate în Republica Moldova și de a submina încrederea publicului în autorități”, a explicat el.
Igor Boțan a evidențiat și motivele pentru care SVR a fost preferat în această situație în locul Ministerului rus de Externe (MID).
„Credibilitatea MID-ului este grav afectată, mai ales după numeroasele declarații ofensatoare la adresa Republicii Moldova. SVR încearcă acum să își asume un rol mai proeminent, dar și istoria acestuia de manipulare și dezinformare rămâne o problemă majoră”, a afirmat Boțan.
În ceea ce privește documentul emis, Boțan a punctat că acesta ar trebui analizat cu seriozitate, dar nu luat ca atare.
„Acest fals propagandistic face parte dintr-un dosar în desfășurare al Rusiei, care adună pretexte pentru eventuale acțiuni viitoare împotriva Republicii Moldova. Observăm cum sunt utilizate crizele artificiale, precum cea energetică din Transnistria, pentru a pune presiune pe autoritățile moldovenești și pentru a influența alegerile parlamentare viitoare”, a avertizat el.
Expertul a reamintit că responsabilitatea pentru criza energetică din Transnistria revine Federației Ruse, în calitate de stat ocupant al acestui teritoriu.
„Conform dreptului internațional, Rusia poartă responsabilitatea pentru soarta cetățenilor din regiunea transnistreană. Aceasta încearcă să transfere vina către Chișinău, dar documentele internaționale, dar și cele naționale, precum Pactul de Stabilitate propus în 2004 de președintele Voronin, arată clar obligațiile Rusiei”, a explicat Boțan.
El a subliniat că scopul principal al războiului hibrid purtat de Rusia împotriva Republicii Moldova este subminarea încrederii publicului în instituțiile democratice și crearea unei atmosfere de nesiguranță.
„Societatea trebuie să înțeleagă pericolul acestor strategii și să fie vigilentă. Crizele artificiale și falsurile propagandistice nu trebuie să devină instrumente care să destabilizeze țara”, a concluzionat Igor Boțan.
Dezbaterea publică la tema „Pe ce contează falsurile rusești? Cu ce răspunde Chișinăul?” este organizată în cadrul ciclului de dezbateri „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”. Agenția IPN desfășoară acest ciclu cu sprijinul Fundației germane „Hanns Seidelˮ.