Dosarele din regiunea transnistreană ajunse la CtEDO, discutate de Vladimir Cuc și reprezentanții înaltei Curți

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Политические
4.4.2024 14:43
Политические

Cauzele din regiunea transnistreană, ajunse pe masa judecătorilor Curții Europene pentru Drepturile Omului (CtEDO) din cadrul Consiliului Europei, au fost discutate astăzi de către secretarul de stat al MAE, Vladimir Cuc, și reprezentanții înaltei Curți.

Discuțiile au avut loc în cadrul vizitei delegației Departamentului de Executare a hotărârilor Curții Europene a Drepturilor Omului (CtEDO) din cadrul Consiliului Europei (CoE) la Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Potrivit unui comunicat al Ministerului, interlocutorii au discutat executarea hotărârilor CtEDO în particular pe cauzele originare din regiunea transnistreană a Republicii Moldova. În context, secretarul de stat a reiterat importanta menținerii pe agenda Comitetului de Miniștri pentru drepturile omului al CoE a acestor cauze, ținând cont de caracterul obligatoriu al executării hotărârilor CtEDO.

„Este la fel de importantă comunicarea publică pe marginea acestor cauze pentru a descuraja încălcarea continuă a drepturilor omului din regiunea transnistreană a țării noastre, fiind vizibile tendințe clare de agravare a situației în ultimii ani”, a precizat oficialul moldovean.

De asemenea, a fost salutată recenta hotărâre a Curții în cauza Lypovcenko și Halabudenco vs Republica Moldova și Federația Rusă, în care a fost reconfirmat controlul efectiv exercitat de Federația Rusă în regiunea transnistreană.

„În altă ordine de idei, diplomatul moldovean a subliniat că avansarea Republicii Moldova pe calea aderării la Uniunea Europeană va fi în măsură să consolideze mecanismele de protejare și garantare a drepturilor omului, ceea ce ar putea reduce numărul cazurilor transmise CtEDO”, se mai menționează în comunicatul Ministerului.

Șefa Departamentului de executare a hotărârilor CtEDO, Clare Ovey, a mulțumit autorităților Republicii Moldova pentru dialogul deschis și atitudinea pro-activă în cooperarea cu Departamentul, ceea ce permite identificarea soluțiilor la nivel național și încheierea procedurii de supraveghere a executării unui hotărârilor CtEDO ce vizează Republica Moldova.

Menționăm, că în perioada 3-5 aprilie curent, reprezentanții Departamentului de executare a hotărârilor CEDO efectuează o vizită de documentare în Republica Moldova cu privire la nivelul de implementare și provocările înregistrate în procesul de executare a hotărârilor Curții de la Strasbourg.

Ключевые слова:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Поделитесь статьей:
Будьте в курсе последних новостей на нашей странице в Telegram
Подпишитесь на
Deschide.md