Cum vrea Zelenski să pună capăt celei mai agresive faze a războiului. „Duce la sfârșitul etapei fierbinți? Eu cred că da”

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Внешние
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat reporterilor săptămâna aceasta că Ucraina și Rusia trebuie să cadă de acord să nu mai lovească infrastructura civilă de energie și alimente, ca un prim pas în vederea încetării celei mai agresive faze a războiului, transmite Digi24.ro cu referire la Politico.
24.10.2024 10:28
24.10.2024 10:30
Deschide md
Внешние

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat reporterilor săptămâna aceasta că Ucraina și Rusia trebuie să cadă de acord să nu mai lovească infrastructura civilă de energie și alimente, ca un prim pas în vederea încetării celei mai agresive faze a războiului, transmite Digi24.ro cu referire la Politico.

Acțiunea în acest sens - plus posibilele eforturi ale SUA după alegerile prezidențiale de luna viitoare - ar putea semnala „că Rusia este pregătită să pună capăt războiului”, a spus el.

Aceasta face parte dintr-o campanie mai amplă de încetare a luptelor, în timp ce președintele ucrainean își promovează planul de victorie la Washington și în Europa. Planul se bazează pe o puternică garanție de securitate sub forma unei invitații de a adera la NATO, livrări rapide de arme, lipsa restricțiilor privind lovirea țintelor din interiorul Rusiei, un puternic pachet de descurajare non-nucleară, precum și presiuni internaționale asupra Rusiei pentru a opri războiul și a respecta dreptul internațional.

Însă, după ultima sa călătorie europeană, Zelenski nu a adus acasă nicio invitație din partea NATO și nicio încetare a interdicției privind loviturile cu rază lungă de acțiune - ceea ce l-a determinat să caute alte modalități de a atenua cele mai grave consecințe ale războiului.

Ideea este de a-i arăta liderului rus Vladimir Putin că, în al treilea an de luptă, nu poate câștiga războiul și că are sens să înceapă să discute. Un prim pas ar fi limitarea celor mai periculoase forme de atacuri, a declarat Zelenski, cu un aer obosit, îmbrăcat în puloverul său negru și pantaloni cargo, reporterilor adunați într-o sală de ședințe în stil baroc din biroul prezidențial.

Zelenski a menționat încheierea unui acord reciproc cu Rusia pentru a nu ataca instalațiile energetice. În timp ce Rusia lovește frecvent centralele electrice ale Ucrainei, Kievul atacă, de asemenea, substațiile electrice din regiunile de frontieră ale Rusiei și a bombardat rafinăriile rusești și depozitele de petrol.

„Cu alte cuvinte: noi nu atacăm energia lor, ei nu atacă energia noastră. Duce acest lucru la sfârșitul etapei fierbinți? Eu cred că da. Pentru că aceasta este o parte a războiului care este foarte periculoasă pentru noi”, a declarat Zelenski. Ucraina se confruntă cu o iarnă rece și întunecată după ce Rusia și-a intensificat atacurile asupra centralelor electrice și a instalațiilor de distribuție și transport al energiei electrice.

Cererea de încetare a atacurilor asupra instalațiilor energetice face parte dintr-o viziune mai largă de dezescaladare pe care Ucraina o promovează de la Summitul pentru Pace Globală din Elveția din iunie. Peste 80 de țări au convenit să ajute Kievul să preseze Rusia să îndeplinească trei puncte cruciale ale formulei de pace ucrainene: securitatea energetică, securitatea alimentară și returnarea tuturor prizonierilor de război.

„Dacă vom conveni împreună cu partenerii...ca cele două părți să nu lovească în infrastructura energetică, aceasta va însemna deescaladare”, a adăugat Zelenski. Același lucru este valabil și pentru securitatea alimentară.

Ucraina se mândrește cu scufundarea sau dezactivarea a aproximativ o treime din flota rusă din Marea Neagră și cu restabilirea capacității navelor de marfă de a accesa porturile ucrainene. Dar, recent, Rusia a început să bombardeze aceste porturi aproape zilnic, precum și să atace nave de marfă civile și să rănească echipajele.

„Dacă coridorul funcționează, porturile și Odesa nu sunt atacate...Dacă vorbim despre libera navigație, nimeni nu are dreptul să lovească navele civile și nu este posibil să blocheze mările, în special Marea Neagră”, a spus Zelenski. Orice acord cu Moscova care obligă ambele părți să nu-și atace reciproc infrastructura energetică și alimentară nu înseamnă sfârșitul războiului, a avertizat Zelenski.

„Acest lucru nu înseamnă că ei nu vor folosi, de exemplu, drone împotriva unora dintre obiectivele noastre militare, și că noi nu vom ataca obiectivele lor militare”, a adăugat el.

Dar discuțiile cu Kremlinul ar putea ajuta la stabilirea unei căi de dialog mai amplu pentru pace. „Diplomație. Orice negociere, cred eu, va însemna o altă etapă a războiului. Acest lucru nu înseamnă că nu există acțiuni defensive sau ofensive. Dar, în orice caz, atunci când se iau măsuri diplomatice, aceasta duce la sfârșitul etapei fierbinți a războiului”, a declarat Zelenski.

Deocamdată, Moscova nu a dat semne că s-ar îndepărta de obiectivele sale de a determina Ucraina să cedeze o parte din teritoriul său, să se demilitarizeze, să acorde drepturi speciale vorbitorilor de limbă rusă și să se „deznazifice” - ceea ce echivalează cu capitularea Kievului.

Pacea este posibilă, dar aceasta ar „implica recunoașterea de către regimul de la Kiev a inutilității politicilor sale actuale, acceptarea necesității unei abordări mai realiste și înțelegerea cauzelor care au dus la conflictul actual”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, la începutul acestei luni.

Ключевые слова:
Volodimir Zelenski
Ucraina
Поделитесь статьей:
Будьте в курсе последних новостей на нашей странице в Telegram
Подпишитесь на
Deschide.md