Constantin Borosan la Forumul de Tranziție Sustenabilă în sectorul de încălzire din Germania: Avem potențial în decarbonizarea sectorului de încălzire

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Экономика
Consolidarea cooperării moldo-germane în domeniul energetic și consultarea Planului de Acțiuni privind implementarea Parteneriatului Instituțional în domeniul încălzirii sustenabile sunt principalele obiective ale vizitei delegației Ministerului Energiei la cel de-al doilea Forum de Tranziție Sustenabilă în sectorul de încălzire, găzduit de Ministerul Energiei din landul Baden-Württemberg.
22.10.2024 11:21
22.10.2024 11:23
Deschide md
Экономика

În cadrul deschiderii evenimentului, secretarul de stat Constantin Borosan a subliniat importanța strategică a cooperării cu Germania în eforturile de modernizare a sectorului energetic al R. Moldova și implementarea tehnologiilor de încălzire durabilă.

Republica Moldova deține un potențial major în decarbonizarea sectorului de încălzire, esențial în eforturile noastre de tranziție energetică. Încălzirea locuințelor constituie o parte semnificativă din consumul energetic al Republicii Moldova, motiv pentru care ne-am angajat să modernizăm acest sector. Ne propunem să adoptăm tehnologii care reduc dependența de combustibilii fosili și să creștem ponderea energiei regenerabile cu 1,1% anual până în 2030. Sprijinul și expertiza Germaniei sunt esențiale în eforturile noastre de a implementa soluții sustenabile și eficiente în sectorul energetic” a subliniat Constantin Borosan.

De asemenea, Constantin Borosan a menționat despre elaborarea Foii de parcurs privind încălzirea sustenabilă în Republica Moldova, care va reprezenta viziunea strategică a Chișinăului privitor la tehnologiile de încălzire care vor fi utilizate pe termen mediu și lung. Totodată, a fost menționat progresul R. Moldova în adaptarea legislației naționale la acquis-ul comunitar, factor esențial pentru atragerea investițiilor în sector.

Vizita delegației R. Moldova include o serie de întrevederi cu mai mulți oficiali germani de rang înalt, inclusiv cu ministrul Mediului, Climei și Energiei, Thekla Walker. Discuțiile vor fi axate pe aprofundarea colaborării bilaterale și explorarea unor noi inițiative comune în domeniul energiei sustenabile.

De asemenea, vor avea loc consultări privind Planul de Acțiuni pentru implementarea Parteneriatului Instituțional în domeniul încălzirii sustenabile, semnat recent la Chișinău, în timpul vizitei prim-ministrului land-ului Baden-Württemberg, Winfried Kretschmann. Planul prevede inițiative comune pentru promovarea eficienței energetice și integrarea surselor de energie regenerabilă în sistemele de încălzire ale Republicii Moldova, marcând un pas semnificativ în tranziția către o economie verde.

Din delegația R. Moldova la Stuttgart, alături de reprezentanți ai Ministerului Energiei, mai fac parte angajați ai întreprinderilor termoenergetice „Termoelectrica” și „CET Nord”. Vizita a fost organizată cu suportul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ Moldova). Guvernul german va investi în următorii trei ani 5 milioane de euro în proiecte de eficiență energetică, inclusiv pentru consolidarea capacităților Centrului Național de Energie Durabilă, dar și pentru dezvoltarea Fondului pentru Eficiență Energetică în sectorul Rezidențial, lansat anul acesta.

Ключевые слова:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Поделитесь статьей:
Будьте в курсе последних новостей на нашей странице в Telegram
Подпишитесь на
Deschide.md