Consens la nivelul UE. Ce spun oficialii statelor membre despre demararea negocierilor cu R. Moldova și Ucraina
Se prefigurează un consens în rândul țărilor membre ale UE pentru organizarea până la sfârșitul lunii iunie a conferințelor interguvernamentale cu R. Moldova și Ucraina, în cadrul cărora să fie adoptat cadrul de negocieri de aderare la UE cu cele două state. Asta reiese din declarațiile oficialilor statelor UE făcute înaintea Consiliului Afacerilor Generale, care are loc azi la Bruxelles.
Secretarul de stat al Ministerului român de Externe, Daniela Grigore Gîtman, a declarat în fața jurnaliștilor că reuniunea de astăzi reprezintă momentul potrivit pentru a discuta despre progresele făcute de R. Moldova în avansarea sa pe parcursul european, dar și pentru a crește suportul UE și al țărilor membre pentru procesul de reforme în R. Moldova.
”După cum am spus și anterior, România susține ferm R. Moldova și vrem să cerem astăzi un calendar ambițios de adoptare rapidă a cadrului de negocieri atât pentru R. Moldova, cât și pentru Ucraina, precum și pentru organizarea primei conferințe interguvernamentale până la sfârșitul președinției belgiene. Știm că ambele țări, Ucraina și R. Moldova, se află sub o presiune uriașă din partea Rusiei și trebuie să le susținem pe aceste țări în avansarea pe parcursul european” a declarat oficialul român.
De asemenea, secretarul de stat pentru Afaceri Europene al Franței, Jean-Noel Barrot, a declarat că a solicitat, alături de colegii săi german și polonez, deschiderea efectivă a negocierilor cu R. Moldova și Ucraina înainte de sfârșitul președinției belgiene.
”Reuniunea de astăzi reprezintă o ocazie de a exprima susținerea Franței pentru R. Moldova și Ucraina în drumul lor de aderare la UE” a notat acesta.
Iar ministrul de stat pentru Afaceri Europene al Irlandei, Jennifer Carroll Macneill, a reiterat că țara sa a fost printre primii susținători ai aderării R. Moldova și Ucrainei și își dorește ca acest lucru să se întâmple cât mai rapid.
”Am vrea să vedem începutul acestui proces (negocierile de aderare la UE, n.r.) la ședința Consiliului de la sfârșitul lunii iunie. Avem mult de lucru în următoarele săptămâni, dar Irlanda este în totalitate pentru ca acest lucru să se întâmple. Ne dorim ca Ucraina și R. Moldova să înceapă aceste discuții cât mai rapid posibil. Am luat micul dejun cu reprezentanți ai R. Moldova, care depun eforturi fenomenale într-un context intern foarte complicat și noi vrem să îi premiem pentru asta cu o aderare rapidă” a notat oficialul irlandez.
”Suntem impresionați de progresul R. Moldova în implementarea reformelor și acum este important ca în cadrul Consiliului să se facă progrese în definitivarea cadrului de negocieri atât cu R. Moldova, cât și cu Ucraina” a subliniat și Jessika Roswall, ministrul Afacerilor Europene al Suediei.
Și Lituania susține demararea negocierilor de aderare la UE cu R. Moldova și Ucraina, notând că momentul oportun pentru convocarea conferințelor interguvernamentale va fi până la sfârșitul lunii iunie.
De cealaltă parte, declarațiile secretarului de stat pentru Comunicare și Relații Internaționale al Ungariei, Zoltan Kovacs, arată de ce ceilalți lideri europeni își doresc să înceapă procesul de negocieri înainte ca Budapesta să preia președinția UE.
”Poziția noastră a fost întotdeauna clară. Procesul de aderare la UE trebuie să fie unul bazat pe meritocrație, nu trebuie să existe excepții și condiționalitățile trebuie să fie pentru toți candidații” a declarat acesta, reconfirmând poziția premierului Viktor Orban, care se opune avansării Ucrainei pe calea integrării europene.
Tot înainte de Consiliul Afacerilor Generale, ministrul de Externe de la Bruxelles, Hadja Lahbib, a confirmat că Belgia intenționează să organizeze conferințele interguvernamentale cu R. Moldova și Ucraina, în cadrul cărora să fie demarate formal negocierile de aderare, până la sfârșitul lunii iunie, când va expira președinția sa europeană.
Anterior, publicația Politico a scris, citând cinci diplomați europeni, că UE ar urma să demareze negocierile de aderare cu R. Moldova și Ucraina pe data de 25 iunie.
”Blocul țintește să înceapă negocierile de aderare cu Ucraina și R. Moldova pe 25 iunie, când va avea loc summitul Consiliului European” au declarat diplomații europeni.