Zelenski i-a spus prim-ministrul Letoniei că ţările baltice şi cele nordice ar putea juca un rol comun în instruirea şi echiparea armatei ucrainene
Cei doi oficiali fiind de acord că un final just al războiului este posibil dacă Ucraina se află într-o poziţie de forţă, având un număr suficient de militari echipaţi, capacităţi solide de apărare aeriană şi certitudinea privind integrarea în UE şi NATO, scrie News.ro.
„Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a avut o convorbire telefonică cu prim-ministrul Letoniei, Evika Siliņa. Şeful statului a vorbit despre situaţia de pe câmpul de luptă, precum şi despre eforturile de reparare a infrastructurii energetice şi de restabilire a furnizării de energie către populaţie, după bombardamentele masive de vineri efectuate de Rusia. Volodimir Zelenski a mulţumit Letoniei pentru tot sprijinul acordat în domeniul apărării, subliniind că Ucraina are nevoie de instruirea şi echiparea trupelor de către aliaţii săi, urmând exemplul Franţei şi Statelor Unite. Astfel de măsuri pot contribui nu doar la obţinerea unei păci juste şi durabile pentru Ucraina, ci şi la asigurarea securităţii întregii Europe”, conforrm unui comunicat al Administaţiei prezidenţale de la Kev.
Preşedintele a adăugat că ţările baltice şi cele nordice ar putea juca un rol comun în instruirea şi echiparea armateii, iar parteneriatul militar JEF (Joint Expeditionary Force) ar putea ajuta la coordonare. Potrivit lui Volodimir Zelenski, Ucrana este interesată să devină membru cu drepturi depline al acestei alianţe.
Unul dintre subiectele discutate la întâlnire a fost integrarea europeană a Ucrainei. Preşedintele Zelenski a subliniat că Ucraina este pregătită să întreprindă toate măsurile necesare pentru lansarea simultană a grupurilor de negociere anul viitor şi se aşteaptă la sprijin deplin din partea Letoniei.
„Volodimir Zelenski şi Evika Siliņa au convenit că un final just al războiului este posibil dacă Ucraina se află într-o poziţie de forţă, având un număr suficient de militari echipaţi, capacităţi solide de apărare aeriană şi certitudinea privind integrarea în UE şi NATO”, se ma arată în comunicat.