Rusia și Iranul își consolidează alianța printr-un pact strategic
Supuse unor grele sancțiuni internaționale care le afectează economiile, Rusia și Iranul au înregistrat o apropiere accelerată în ultimii ani, în special după invazia rusă în Ucraina, transmite Agerpres.
Cele două țări au înregistrat în decembrie un eșec comun și o pierdere a influenței în Siria, odată cu fuga din țară a aliatului lor, președintele Bashar al-Assad.
„Acordul de parteneriat strategic global”, semnat vineri de Putin și Pezeshkian, este un pact care acoperă numeroase domenii.
Este vorba de un text „cu obiective ambițioase”, a afirmat președintele Putin, adăugând că Moscova și Teheranul se opun împreună „oricărui dictat venit din exterior”.
„Țările noastre apără cu fermitate principiile primatului dreptului internațional, principiile suveranității și neamestecului în treburile interne și se opun cu hotărâre oricărui dictat din exterior”, a afirmat președintele Vladimir Putin în conferința de presă comună cu omologul său iranian Masud Pezeshkian, care a urmat ceremoniei de semnare a documentului.
Ceremonia semnării acestui acord a avut loc în Sala de Malachit a Kremlinului, după mai multe ore de negocieri între delegațiile celor două țări.
„Țara noastră acordă o mare importanță consolidării în continuare a relațiilor de prietenie și bună vecinătate ruso-iraniene”, a spus Vladimir Putin, subliniind că o astfel de cooperare se bazează pe egalitate și respect reciproc.
Liderul de la Kremlin, care a semnat acorduri similare cu China și Coreea de Nord în ultimii ani, s-a declarat mulțumit de rezultatul negocierilor cu Pezeshkian, care, în opinia sa, au avut loc într-o atmosferă constructivă.
El a subliniat că Moscova și Teheranul împărtășesc poziții comune cu privire la multe probleme internaționale, precum și în ceea ce privește sancțiunile unilaterale occidentale, și a evidențiat creșterea comerțului bilateral, acordurile energetice și angajamentul Rusiei de a construi două noi reactoare la centrala nucleară Bushehr.Rusia și Iranul au discutat despre furnizarea de gaze rusești, a mai spus liderul de la Kremlin.
El a adăugat că, dacă acest proiect va fi pus în aplicare, livrările de gaze către Iran ar putea ajunge în cele din urmă la 55 de miliarde de metri cubi pe an, dar ar trebui să înceapă cu volume mici, de până la 2 miliarde de metri cubi.
În acest context, președintele iranian a indicat că mai sunt de rezolvat unele probleme tehnice în acest moment.AFP notează că Rusia caută noi clienți pentru gazele sale după ce și-a pierdut rolul dominant pe piața europeană ca urmare a războiului pe care l-a declanșat în Ucraina, iar acordul de parteneriat strategic global ruso-iranian a fost semnat cu trei zile înainte de învestirea președintelui american Donald Trump.
Acordul prevede în special „dezvoltarea cooperării militare” și susținerea reciprocă în fața „amenințărilor în materie de securitate”, potrivit conținutului acordului compus din 47 de articole publicat de Kremlin după semnare.Potrivit documentului, dacă Rusia sau Iranul fac obiectul unei „agresiuni”, cealaltă țară nu va furniza niciun „ajutor” țării agresoare, scrie AFP.
Acest punct nu prevede ca țările semnatare să își acorde o asistență militară în astfel de situații.Moscova a încheiat anul trecut cu Coreea de Nord un pact purtând aceeași denumire ce include o clauză de asistență reciprocă în caz de agresiune.
Șeful diplomației iraniene, Abbas Araghchi, citat de media ruse, afirmase în cursul săptămânii că tratatul cu Teheranul nu urmărește „crearea unei alianțe militare” similare celei încheiate între Moscova și Phenian.
Coreea de Nord este acuzată de Kiev și de țările occidentale că a trimis soldați să lupte alături de armata rusă împotriva forțelor ucrainene. Moscova și Phenianul nu au confirmat, dar nici nu au dezmințit.
Teheranul este acuzat la rândul său de țările occidentale că furnizează drone explozive și rachete cu rază scurtă de acțiune Rusiei, ajutând astfel armata rusă în Ucraina.
Aceste acuzații sunt respinse de Iran.Cele două țări, care au o poziție ostilă față de Occident, intenționează să desfășoare exerciții militare comune și diverse proceduri „cu scopul dezvoltării cooperării militare”, dar asigură că noul lor acord nu este îndreptat împotriva unor terțe țări.
Vorbind alături de Vladimir Putin în conferința de presă comună de la Kremlin, președintele iranian Masud Pezeshkian a făcut apel la „o reglementare politică” a conflictului în Ucraina, care durează de aproape trei ani.
„Ostilitățile și războiul nu sunt soluția problemei”, a spus el, potrivit unei traduceri în limba rusă a declarațiilor sale.
„Ne pronunțăm așadar pentru o reglementare politică între Rusia și Ucraina”, a afirmat Pezeshkian.Relațiile dintre Rusia și Iran s-au consolidat în ultimii ani, în special în contextul războiului din Ucraina, unde Moscova este sprijinită de Teheran, care ar fi furnizat drone și chiar rachete părții ruse, potrivit Occidentului.
„Iranul și Rusia, conștiente de responsabilitatea lor istorică, construiesc o nouă ordine”, a scris șeful diplomației iraniene într-un articol publicat în cursul săptămânii de agenția de presă rusă RIA Novosti.
El a afirmat că este vorba de a înlocui „hegemonia” - subînțelegându-se cea occidentală - prin 'cooperare'.