Siria şi Rusia bombardează oraşul Alep, intrat în mare parte sub controlul rebelilor

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Externe
Avioane de luptă ale Siriei şi Rusiei - aliată a Damascului - au bombardat sâmbătă în zori diferite cartiere ale oraşului Alep, situat în nordul Siriei.
30.11.2024 12:42
30.11.2024 12:43
Deschide md
Externe

Atacul a avut loc după ce facţiuni de opoziţie înarmate, susţinute de Turcia, au preluat controlul asupra unei mari părţi a oraşului după patru zile de lupte, potrivit organizaţiei neguvernamentale Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), informează Agerpres și EFE.

OSDO a remarcat că acestea sunt primele bombardamente în Alep din 2016, când forţele loiale preşedintelui sirian Bashar al-Assad au preluat controlul celui de-al doilea oraş ca mărime al Siriei, cu sprijinul şi acoperirea Rusiei şi cu ajutorul miliţiilor afiliate Iranului.

Potrivit ONG-ului, atacurile aeriene au vizat cartierul Al Furqan, din vestul Alepului, pe unde intră în oraş o mare parte dintre luptătorii alianţei islamiste Organizaţia de Eliberare a Levantului şi alte facţiuni armate susţinute de Ankara.

OSDO, cu sediul în Regatul Unit şi dispunând de o reţea largă de colaboratori pe teren, a informat că insurgenţii „au preluat controlul asupra celei mai mari părţi din oraş”, precum şi asupra instituţiilor guvernamentale şi chiar a închisorilor, în cea de-a patra zi a ofensivei lor pentru capturarea Alepului.De altfel, Administraţia Operaţiunilor Militare a rebelilor a declarat pe canalul său de Telegram că a avut loc „un colaps major în rândurile forţelor” armatei siriene, ale cărei trupe „s-au retras din mai multe puncte strategice” din provincia Alep şi din provincia învecinată Idlib, principalul bastion al opoziţiei din Siria.

Guvernatorul provinciei şi trupele siriene "s-au retras din centrul oraşului" şi au fugit în zona Al Safira, la est de Alep, potrivit OSDO, care a estimat că cel puţin 311 persoane au murit de la începutul ofensivei insurgenţilor, declanşată în zorii zilei de 27 noiembrie.

Printre aceştia, 183 de luptători islamişti şi facţiuni proturce; 100 de militari din armata siriană şi din rândul miliţiilor proiraniene aliate Damascului; în timp ce 28 de civili şi-au pierdut viaţa atât în Alep, cât şi în Idlib, marea majoritate dintre ei în urma bombardamentelor aviaţiei ruse, potrivit ONG-ului.

Aceste evenimente se produc într-un moment în care Turcia încearcă să restabilească relaţiile cu Damascul, cu toate că Al-Assad susţine că Ankara trebuie să îşi retragă trupele din nordul Siriei şi să nu mai susţină grupurile de opoziţie pentru o restabilire a relaţiilor, care s-au rupt la începutul războiului civil sirian, cu 13 ani în urmă.

Mai mult, ofensiva rebelilor a început în aceeaşi zi în care armistiţiul a intrat în vigoare în Liban şi după loviturile dure aduse de Israel grupării şiite proiraniene libaneze Hezbollah atât în Liban, cât şi în Siria, unde Hezbollah îşi menţine o prezenţă semnificativă şi este unul dintre principalii aliaţi ai regimului de la Damasc.

Cuvinte cheie:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Distribuie articolul:
Fii la curent cu ultimile știri pe pagina noastră de Telegram
Abonează-te la
Deschide.md