Navă-spion rusă detectată din nou în apele britanice. Londra îl avertizează pe Vladimir Putin: Nu ne vom sfii
Secretarul John Healey spune că vasul „Yantar” a fost folosit pentru a aduna informații și pentru a cartografia infrastructura subacvatică esențială a Regatului Unit.
Incidentul, a spus oficialul britanic, este „încă un exemplu al agresiunii ruse tot mai mari”.
„Am vrut, de asemenea, să audă președintele Putin acest mesaj: vă vedem, știm ce faceți și nu ne vom sfii de la acțiuni puternice pentru a proteja această țară”, a declarat Healey.
Rusia a descris Yantar drept un vas de cercetare oceanică operat de către Ministerul apărării.
Occidentul suspectează că nava-spion rusă cartografiază cablurile subacvatice
Națiunile occidentale au monitorizat adesea vasul care operează în ape europene și suspectează că o parte din misiunea sa a fost aceea de a cartografia cablurile subacvatice. Ele consideră că Rusia a intensificat această activitate după izbucnirea războiului din Ucraina.
Pe lângă echipamente de supraveghere, nava poate opera drone submersibile ce sunt capabile să atingă fundul oceanului.
Infrastructura submarină este crucială pentru alimentarea cu energie prin cabluri și conducte, iar peste 95% din traficul de internet este asigurat tot prin cabluri submarine.
Vasul se află în prezent în Marea Nordului
Secretarul britanic al apărării a precizat că Yantar se află în prezent în Marea Nordului, după ce a trecut prin apele britanice și a fost detectat luni la 45 de mile de coasta britanică din Canalul Mânecii.
„În ultimele două zile, Marina Regală a desfășurat HMS Somerset și HMS Tyrne pentru a monitoriza nava prin apele noastre în fiecare minut”, a adăugat John Healey.
„Am schimbat regulile de implicare a Marinei Regale astfel încât navele noastre de război să se poată apropia mai mult și să monitorizeze mai bine Yantar. Până acum, nava s-a conformat cu regulile internaționale de navigație”, a continuat oficialul.
Secretarul apărării spune că este a doua intrare a navei în apele britanice în ultimele luni, în condițiile în care Yantar a fost detectat plutind „deasupra infrastructurii submarine critice a Regatului Unit” și în noiembrie.
El a menționat că un submarin al forțelor britanice a fost autorizat să iasă la suprafață în apropiere de Yantar „strict ca măsură de descurajare” și „pentru a clarifica faptul că i-am monitorizat în secret fiecare mișcare”.
„Nava a părăsit apoi apele Regatului Unit fără să mai zăbovească și a coborât spre Mediterană”, a precizat secretarul britanic al apărării.
Guvernul britanic, a mai declarat John Healey, își consolidează răspunsul la activitatea navală rusească împreună cu aliații săi din NATO. Potrivit ministrului, forțele aeriene vor oferi aeronave de supraveghere într-o desfășurare aliată pentru protecția infrastructurii critice din Marea Baltică.
Un cablu submarin dintre Estonia și Finlanda a fost avariat în decembrie, iar poliția finlandeză face cercetări pentru a vedea dacă a fost implicată o navă rusească sau nu.
Opoziția s-a solidarizat cu guvernul britanic
Partidul Conservator a fost „umăr la umăr” cu abordarea guvernului laburist și cu „transparența sa” în ceea ce privește amenințarea navală rusă, susține James Cartlidge, „secretarul din umbră” al apărării.
Omul propus de opoziție pentru funcția de secretar al apărării a salutat și schimbarea regulilor de implicare a Marinei Regale.
„Asta îi transmite un semnal puternic lui Putin că nu vom fi intimidați și că, dacă scopul lui este acela de a continua să împingă limitele activității maligne în apele noastre și cele din apropierea noastră vom răspunde”, a declarat James Cartlidge.
Cartlidge consideră că activitatea rusească arată de ce trebuie majorate cheltuielile cu apărarea cât mai curând posibil.