Sinucideri, tactici noi și iPaduri pline de propagandă nord-coreeană. Detalii despre noul inamic al Ucrainei

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Externe
Capturarea a doi militari nord-coreeni săptămâna trecută a fost un moment extraordinar în războiul sângeros al Rusiei împotriva Ucrainei. Kremlinul a luat măsuri complexe pentru a ascunde prezența a 12.000 de soldați de elită trimiși în toamnă de Phenian în Rusia.
18.1.2025 18:48
18.1.2025 18:48
Deschide md
Externe

În taberele din Extremul Orient, aceștia au primit echipament rusesc: uniforme, puști și documente militare false, notează The Observer și Digi24.RO.

Știrea a circulat rapid printre soldații ucraineni care luptau în regiunea Kursk din Rusia.

„Am auzit de la un prieten al unui prieten”, își amintește un ofițer, Vitalii Ovcharenko. „Asta era la o jumătate de oră după ce s-a întâmplat. Prietenul meu mi-a spus: «Avem un prizonier nord-coreean! Este în stare de șoc, dar e bine». Am spus: «Uau»”. Ovcharenko a adăugat: „Toată lumea voia un selfie. L-au învelit într-o pătură și i-au dat ceai”.

Soldați nord-coreeni „născuți” în Siberia

Soldații străini au primit chiar și nume rusești false. Toți au fost „născuți” în republica siberiană Tuva, unde localnicii au un aspect asiatic și aparțin unui grup etnic turcic. Nord-coreenii au fost apoi atașați unităților de marină și corpurilor de asalt rusești obișnuite și trimiși pe linia frontului, la mii de kilometri spre vest, în jurul orașului rus Sudzha, ocupat de ucraineni.

Această prefacere juridică a picat săptămâna trecută, când două grupuri ucrainene separate i-au găsit pe soldați pe câmpul de luptă. Ambii erau răniți. Ei zăceau în frig de mai multe zile. O înregistrare video arată cum parașutiștii îl transportă pe unul dintre ei printr-o pădure de pini. Au fost conduși la Kiev, unde agenția de informații ucraineană SBU i-a interogat, împreună cu serviciul național de informații al Coreei de Sud.

Au apărut câteva date provizorii. Unul dintre soldați - Lee Jong Nam, un sergent în vârstă de 25 de ani din Phenian - s-a înrolat în armată în 2016 și servea într-un pluton de recunoaștere a lunetiștilor, parte a celui de-al cincilea batalion din Republica Populară Democrată Coreeană (RPDC). Prima sa misiune de luptă a fost pe 8 ianuarie. A fost rănit în maxilar. Toți ceilalți soldați din grupul său de șapte persoane au fost uciși.

Președintele Volodimir Zelenski a difuzat imagini cu cel de-al doilea soldat neidentificat vorbind de pe patul de spital. El a declarat că a zăcut în câmp deschis timp de „trei, patru sau cinci zile” și a spus că numele dat pe legitimația sa militară rusă era fals. „Nu mi-l amintesc. Nu era al meu”, a confirmat el. Soldatul, rănit la picior, credea că ia parte la un exercițiu de antrenament.

Ovcharenko, care luptă în Rusia de la incursiunea Ucrainei din august, a descris prizonierii ca fiind „prețioși” - bunuri valoroase în lupta pentru opinia internațională. „Agențiile occidentale știu că Coreea de Nord este implicată în războiul din Rusia. Aceasta este verificarea faptelor. Este o dovadă”, a spus el. „Ai o persoană reală în fața ta. Puteți pune întrebări. Phenianul trimite Moscovei infanterie, precum și arme”.

Crescuți „într-un vid informațional”

Potrivit lui Zelenski, soldații au fost crescuți „într-un vid informațional” și nu știau nimic despre Ucraina. Moscova îi folosea „doar pentru a-și prelungi și intensifica războiul”, a spus el. Capturarea celor doi are loc într-un moment precar pentru Kiev, înainte de întoarcerea lui Donald Trump la Casa Albă și în timp ce trupele ruse avansează în estul Ucrainei, sat după sat fiind distrus. ț

Unul dintre mesajele cheie ale lui Zelenski către aliații săi occidentali este că Ucraina nu mai luptă împotriva Rusiei, ci împotriva unui grup răuvoitor de state autocratice. Acestea au fost botezate „Crink”: China, Rusia, Iran și Coreea de Nord. Toate ajută la războiul Rusiei. Phenianul trimite soldați, rachete balistice, obuziere și obuze. Teheranul oferă drone kamikaze. Beijingul vinde componente microelectronice utilizate în sistemele de armament și este un partener politic.

Implicații pentru regiunea Asia-Pacific

Implicarea tot mai profundă a Phenianului în cel mai mare conflict din Europa de după 1945 are implicații pentru regiunea Asia-Pacific, în special pentru Coreea de Sud, consideră Kievul. Potrivit organizației ucrainene de informații militare HUR, Kremlinul furnizează regimului lui Kim Jong Un torpile și tehnologie pentru fabricarea dronelor. Coreea de Nord este dornică să primească informații de la sateliții militari ruși și de la rachetele aer-aer, spune aceasta.

Între timp, trupele nord-coreene dobândesc o experiență valoroasă a războiului din secolul XXI. Generalul-maior Vadim Skibotski, adjunctul șefului HUR, a declarat că acestea învață din greșelile lor. „Pentru început, au avansat în grupuri mari pe câmpuri înzăpezite. Lotul următor nu va mai face asta. Ei învață noi tactici și cum să lupte într-un mediu cu drone.” Cei care supraviețuiesc se vor întoarce acasă ca instructori militari, a spus el.

Vorbind pentru Observer, Skibitski a spus că nord-coreenii erau motivați ideologic. Victimele - 300 de morți, 2.700 de răniți, potrivit Seulului - nu au afectat moralul. Soldații s-au aruncat în aer pentru a evita capturarea. Un iPad recuperat de la un soldat nord-coreean mort conținea 67 de gigabiți de propagandă. „Colegul meu s-a uitat pe el. După două ore a spus: «Coreea de Nord este cea mai bună țară din lume»”, a explicat generalul.

„Ei înțeleg războiul combinat, cu infanterie, avioane și tancuri”

Unii soldați ucraineni i-au catalogat pe nord-coreeni drept luptători fără speranță trimiși de Rusia în misiuni sinucigașe. Ovcharenko a declarat însă că unii erau organizați și buni țintași: „Rușii se ascund când văd drone. Nord-coreenii încearcă să le doboare. Ei înțeleg războiul combinat, cu infanterie, avioane și tancuri”. Aceste abilități ar putea juca un rol într-un viitor război peninsular, a spus el.

Kremlinul a desfășurat un asalt neîncetat asupra regiunii controlate de ucraineni în Kursk, cu trupele nord-coreene frecvent în avangardă. Luptele sunt acerbe pe ambele flancuri. Unul dintre cei doi prizonieri a fost capturat lângă satul Orlovka, la 18 km nord de Sudzha. Unități nord-coreene au fost desfășurate în satul Makhnovka, la periferia de sud a orașului controlat de ucraineni.

Nu este clar cât timp Kievul își poate continua operațiunea din Kursk. Regiunea ar putea face parte din negocierile de pace cu Moscova. Până în prezent, însă, Vladimir Putin a declarat că obiectivele sale de război sunt neschimbate. Acestea includ anexarea a patru regiuni ucrainene - inclusiv orașe importante pe care Rusia nu le controlează - și un drept de veto asupra aderării Ucrainei la NATO, lucru pe care Trump pare dispus să îl acorde.

Ucrainenii din vecinătatea regiunii Kursk se tem că se prefigurează o a doua invazie rusă

Locuitorii din comunitățile ucrainene situate chiar vizavi de Kursk se tem că se prefigurează o a doua invazie rusă. „Ce se va întâmpla cu teritoriul nostru când operațiunea se va încheia? Aceasta este întrebarea”, se întreabă Anastasiia Kozhukhova. Ea locuiește în orașul Bilopillia, unde soțul ei, Oleksandr, este viceprimar. Acesta este situat la 5 km de granița cu Rusia. Un gard dintr-un sat ruinat marchează granița.

În lunile premergătoare raidului transfrontalier al Ucrainei din vara anului trecut, Rusia a atacat Bilopillia cu bombe lansate din aer. Acestea au avariat turnul de televiziune, primăria, magazinele și alte clădiri. Una dintre bombe a aplatizat secția de poliție din fața apartamentului lui Kozhukhova. „M-am ascuns în baie cu fiul meu de 12 ani, Roman, și cu câinele nostru”, își amintește ea. Explozia a aruncat în aer ferestrele și o ușă, care l-a lovit pe Oleksandr în umăr.

Rușii continuă să țintească Bilopillia cu rachete și drone, deși mai rar decât înainte, a declarat viceprimarul. Acesta a arătat un adăpost la subsol unde lucrau majoritatea colegelor sale, precum și parcul memorial din Bilopillia și cimitirul unde sunt înmormântați mai mulți dintre prietenii săi soldați. A avut acesta simpatie pentru nord-coreenii care luptă în apropiere? „Nu. Au venit aici să ne omoare”, a răspuns el.

Soldații ucraineni desfășurați în jurul Sudzha au arătat o indiferență similară. „Nu-mi pasă dacă sunt coreeni sau ruși. Un inamic este un inamic. Toți mor în același fel”, a declarat Bohdan, membru al companiei de drone Rubicon a Brigăzii 17. În opinia sa, nord-coreenii au folosit tactici de modă veche care amintesc de Al Doilea Război Mondial. „Poate că nu apreciază că avem camere termice și îi putem urmări cu ușurință noaptea”, a remarcat el.

Nord-coreenii au suferit pierderi „brutale”

Comandantul unității, Vadim Riddik, a declarat că nord-coreenii au suferit pierderi brutale. „Îi ucidem cu dronele noastre”, a spus el. „Ei se deplasează în grupuri de 30 sau 40 de persoane. Rușii sunt mai atenți și se deplasează câte doi sau trei.”

Pentru a-și dovedi punctul de vedere, Riddik a arătat înregistrări video cu drone kamikaze. Mai întâi una și apoi alta au căzut peste un grup mare de nord-coreeni care mergeau pe teren deschis. Ei s-au prăbușit, morți sau răniți. În opinia lui Riddik, războiul s-a schimbat complet - un lucru pe care Phenianul îl înțelege acum mai bine, deși la un preț sângeros.

Tancurile scumpe puteau fi puse la pământ de vehicule aeriene ieftine fără pilot. Ambele părți experimentau cu drone care folosesc fibră optică, impenetrabile la contramăsurile electronice. „Este o bătălie a tehnologiei. Războiul este motorul progresului”, a spus comandantul. Dar, a adăugat el: „Cred că suntem mai buni decât ei”.

Cuvinte cheie:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Distribuie articolul:
Fii la curent cu ultimile știri pe pagina noastră de Telegram
Abonează-te la
Deschide.md