Gheorghe Urschi, regele umorului moldovenesc, a împlinit 77 de ani

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Social
Gheorghe Urschi, cunoscut drept „regele umorului”, împlinește astăzi 77 de ani. Actor, regizor, umorist și scriitor, acesta a marcat profund scena culturală a Republicii Moldova printr-o carieră impresionantă de peste patru decenii.
18.1.2025 19:41
18.1.2025 19:41
Deschide md
Social

Artist al Poporului, deținător al „Ordinului Republicii” și laureat al Premiului Național, Urschi rămâne o figură emblematică a teatrului și literaturii moldovenești, scrie moldova1.md.

Născut pe 18 ianuarie 1948 în satul Cotiujenii Mari, raionul Șoldănești, Gheorghe Urschi a absolvit în 1970 Școala de Teatru „Boris Șciukin” din Moscova. A activat ca actor la Teatrul „Luceafărul”, unde a impresionat atât pe scenă, cât și în spatele cortinei, regizând numeroase spectacole.

De-a lungul carierei, Gheorghe Urschi a scris și montat piese de teatru memorabile, precum „Mezinul” (1979), „Vom trăi și vom vedea” (1986), „Testamentul” (1992), „Doi cocori, două viori” (2003) și multe altele. A fost, de asemenea, autorul unor volume de nuvele, precum „Dealul fetelor” și „Scrieri alese”, dar și traducător al unor opere semnate de mari autori ruși, printre care Maksim Gorki și Valentin Astafiev.

Pe lângă activitatea literară și teatrală, Gheorghe Urschi s-a remarcat prin emisiuni TV, concerte și producții cinematografice. Printre filmele regizate de el se numără „Cine arvonește, acela plătește” și „Văleu, văleu, nu turna!”. Emisiunea „Teatru de miniaturi” și turneele susținute în întreaga Moldovă, alături de artiști precum Maria Urschi sau Ion Aldea-Teodorovici, au consolidat aprecierea publicului.

De-a lungul timpului, Gheorghe Urschi a primit numeroase distincții, inclusiv „Ordinul Republicii” (2008), titlul de „Artist al Poporului” (2012) și Premiul Național (2019). În 2014, a fost desemnat Cetățean de Onoare al Chișinăului.

În iunie 2011 a suferit un atac cerebral, urmând un an de spitalizare, printre care patru luni la o clinică de reabilitare în Israel.

Gheorghe Urschi rămâne un simbol al culturii moldovenești, un artist complet care a îmbogățit lumea teatrului, literaturii și divertismentului.

Cuvinte cheie:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Distribuie articolul:
Fii la curent cu ultimile știri pe pagina noastră de Telegram
Abonează-te la
Deschide.md