Sărbătoarea colindelor „Hristos se naște, slăviți-l”, la Muzeul de Etnografie și Istorie

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Cultură
26.12.2024 18:55
27.12.2024 9:27
Deschide md
Cultură

Tradițiile colindatului, promovate la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, scriu istoria. Sărbătoarea Colindelor „Hristos se naște, slăviți-l”, ajunsă la cea de-a opta ediție, a adus în prim-plan frumusețea și semnificația colindatului ca parte esențială a sărbătorilor de iarnă. Evenimentul a reunit coruri și ansambluri din întreaga țară, oferind publicului un spectacol în spiritul Crăciunului, transmite IPN.

Scopul evenimentului a fost de a pune în lumină frumusețea tradiției colindatului, înrădăcinat în cultura și spiritualitatea poporului nostru. Programul a inclus colinde religioase, care evocă nașterea lui Iisus Hristos, precum și colinde laice, ce reflectă tradițiile specifice diferitor regiuni ale Moldovei.Prin cântec și tradiții, participanții au readus la viață spiritul Crăciunului într-un cadru cultural original.

Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală subliniază importanța păstrării obiceiurilor. În 2013, „Colindatul de ceată bărbătească” a fost înscris în Lista Reprezentativă UNESCO a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității, demers sprijinit de comunitățile din Republica Moldova și România.„Aduc mulțumiri tuturor ansamblurilor și corurilor pentru contribuția lor, care a transformat evenimentul într-un omagiu adus patrimoniului cultural al poporului nostru”, a declarat directorul muzeului, Petru Vicol.

Evenimentul devine o tradiție anuală organizată la inițiativa Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală, în parteneriat cu Mitropolia Chișinăului și Întregii Moldove și Sectorul Sinodal Relații Culturale.Totodată, spiritul Crăciunului a fost celebrat și prin alte evenimente remarcabile dedicate colindelor și tradițiilor de iarnă. Asociația Muzical-Corală a organizat cea de-a XV-ea ediție a Festivalului Național „Colinde, Colinde…”, unul dintre cele mai așteptate evenimente ale anului.Concursul național, găzduit de Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, a reunit 34 de colective artistice din întreaga țară. Evenimentul a culminat cu un concert grandios la Sala cu Orgă din Chișinău. Cele mai bune 10 coruri din țară, reunite în formatul „Cor Unit”, au interpretat colinde celebre, acompaniate de Moldovan National Youth Orchestra, sub bagheta dirijorului Andriano Marian. Spectacolul, care a durat trei ore, a încântat publicul cu o selecție de colinde naționale și internaționale.

Cuvinte cheie:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Distribuie articolul:
Fii la curent cu ultimile știri pe pagina noastră de Telegram
Abonează-te la
Deschide.md