Cum s-a reinventat Vladimir Putin din președinte în protector divin. „Va deveni evident că aceasta este doar idioțenia unui om bătrân”
Până de curând, Vladimir Putin insista, cel puțin public, că nu dorește un cult al personalității, dar în ultimii trei ani ai războiului pe care l-a declanșat în Ucraina, el l-a îmbrățișat, scrie Digi24.ro.
La conferința sa anuală de presă de luna trecută, Putin a dat din cap cu o față serioasă și s-a lăudat că și-a îmbunătățit abilitățile - îi plăcea mai mult ca oricând să vorbească despre sine, scrie jurnalista Anna Nemțova.
Cu buzele apăsate într-o grimasă acră, el s-a descris: „Glumesc mai puțin acum și aproape că am încetat să mai râd”. Putin cel serios a vorbit despre război chiar și de Crăciunul ortodox pe rit vechi, care se sărbătorește în ianuarie. Kremlinul i-a informat pe ruși că Putin i-a cerut celui mai înalt prelat al țării „să graveze propriile sale inițiale” pe lanțurile pentru crucile purtate de soldați.
Patriarhul Kiril și Putin au fost filmați împreună: „Aici sunt cruci, precum și alte icoane pectorale, cu imaginea Sfântului Mare Duce Vladimir, egal cu apostolii, fondatorul Rusiei noastre, al statului nostru, cel care a apărat Patria noastră cu sabia în mână și care este acum și un astfel de simbol al adunării pământului rusesc. Dar, în plus, el este și patronul vostru ceresc”, a spus preotul, adresându-se lui Putin. „Deci, cred că acest lucru va fi dublu inteligibil și plăcut pentru toți soldații care primesc aceste imagini”, a continuat Kiril, înainte de a sfinți colierele.
Kremlinologii ruși au fost șocați. Inițialele președintelui pe cruci pentru soldați erau cu siguranță un semn al unei evoluții complet noi.
„Nici nu ne puteam imagina că așa ceva se va întâmpla înainte”, a declarat Abbas Gallyamov, fost scriitor de discursuri al lui Putin, pentru Daily Beast. „Putin era mult mai echilibrat înainte, nu pretindea să aibă un statut sfânt”. Gallyamov a lucrat la administrația de la Kremlin și în guvernul rus din 2008 până în 2020. Este adevărat că Putin s-a schimbat: în urmă cu 13 ani, el a refuzat să își folosească chipul pe panourile publicitare pentru campania sa prezidențială din 2012.
De ani de zile, naționaliștii și ideologii ruși promovează și solicită cultul personalității lui Putin. Administratorul Kremlinului, Viaceslav Volodin, a proclamat, practic, această linie de politică de stat în octombrie 2014: „Dacă există Putin, există Rusia; nu există Rusia astăzi, dacă nu există Putin”. Uniunea cazacilor ruși a instalat un monument al lui Putin, „țarul rus”, în Sankt Petersburg, la scurt timp după anexarea Crimeei.
Putin din bronz, care apare ca un împărat roman, are un trunchi gol și o togă drapată pe umeri.
Putin s-a dat modest atunci, respingând toate eforturile rușilor de a-l proclama un nou țar. „Acest lucru nu este adevărat, altcineva ar putea fi numit țar. Eu muncesc în fiecare zi, nu domnesc”, a declarat Putin în 2020. În același an, Biserica Ortodoxă Rusă a permis în mod oficial ca o imagine cu chipul lui Putin să fie plasată pe un perete al Catedralei Forțelor Armate, recent construită.
„Cu cât propaganda și biserica insistau mai mult asupra calităților sale divine, cu atât mai mult credea că le are - așa trebuie să-și fi spus el însuși: «Nici măcar Iisus Hristos nu a lăsat autografe, dar eu voi lăsa»”, a declarat analistul rus de propagandă Ilia Șepelin pentru Daily Beast.
„Urmărim îndeaproape modul în care administrația prezidențială organizează și pune în scenă vizitele lui Putin în regiuni, unde fanii săi îi spun că toată lumea îl iubește. El nu vede nimic altceva”. Regimul politic rus se schimbă pentru a accepta un rol mai mare, crucial pentru Biserica Ortodoxă.
Preoții și birocrații se grăbesc cu noi inițiative. Preoții ortodocși sunt desemnați să lucreze la școli și universități. La începutul acestei săptămâni, Mitropolitul Evgheni al Bisericii Ortodoxe Ruse a sugerat repartizarea preoților pentru a lucra cu jurnaliștii de la toate instituțiile media din regiunea Munților Ural.
„De ce să nu desemnăm un preot interesant, inteligent, profund, amabil, care să ajute la construirea acestei punți între viața bisericii și viața acelor oameni care se consideră copii ai Bisericii Ortodoxe Ruse, precum și a unuia sau altuia dintre mijloacele de informare în masă.”
Olga Bîcikova, un observator de lungă durată al Kremlinului, spune că noua tendință de a face aluzii la calitățile divine ale lui Putin este dictată de dorința acestuia de a rămâne popular.
„Trebuie să găsească noi puncte pentru a se susține, pentru a face mai multe promisiuni noi nu numai țării, ci și pentru a se convinge pe sine însuși”, a declarat Bîcikova pentru The Daily Beast într-un interviu acordat sâmbătă.
„Atât Putin, cât și Trump sunt foarte asemănători. Ei își transformă ideile obscure în puncte populare. Dar din ce în ce mai mulți oameni vor găsi eforturile lui Putin ridicole. Va deveni evident că aceasta este doar idioțenia unui om bătrân”.