R. Moldova, România, Ucraina, UE și SUA își unesc eforturile pentru modernizarea coridoarelor strategice din regiunea Dunării

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Politic
Reuniune de nivel înalt: R. Moldova, România, Ucraina, UE și SUA își unesc eforturile ca să modernizeze coridoarele strategice din regiunea Dunării.
13.1.2025 22:52
13.1.2025 22:52
Cristina Vlah
Politic

În acest sens, astăzi la Chișinău, s-au întrunit reprezentanții politici într-o reuniune ministerială în format QUINT. Viceprim-ministrul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Vladimir Bolea, a deschis reuniunea, subliniind importanța cooperării regionale în vederea conectării infrastructurii de transport și asigurarea fluxurilor de mărfuri.

„Republica Moldova rămâne ferm angajată în eforturile de modernizare a coridoarelor strategice de transport. Ne concentrăm pe modernizarea coridoarelor strategice care conectează țara noastră cu România, Uniunea Europeană și Ucraina pentru a contribui astfel la o integrare mai profundă în rețelele europene de transport”, a declarat Vladimir Bolea.

Demnitarul de la Chișinău a subliniat rolul crucial pe care infrastructura Republicii Moldova îl poate juca în procesul de reconstrucție viitoare a Ucrainei. „Porturile din Giurgiulești, drumurile și liniile de cale ferată pot deveni căi esențiale pentru transportul materialelor de construcții, contribuind la redresarea economică și socială a regiunii”, a adăugat Bolea.

De asemenea, Sorin Grindeanu, Ministrul Transporturilor și Infrastructurii din România, a subliniat rolul strategic al României în sprijinirea Ucrainei. „De la începutul războiului, cantitățile totale de mărfuri exportate din Ucraina prin România, utilizând Canalul Sulina și Portul Constanța, au reprezentat aproximativ 49% din totalul exporturilor ucrainene, confirmând importanța coridorului dunărean. Investițiile noastre în infrastructură continuă, iar mâine vom demara un nou proiect care va asigura utilizarea porturilor la capacitate maximă. Aceste eforturi reflectă solidaritatea noastră în fața provocărilor”, a declarat Sorin Grindeanu.

În cadrul reuniunii, directorul general pentru Mobilitate și Transport al UE (DG MOVE), Magda Kopczyńska, a îndemnat menținerea acestui format QUINT pentru implementarea unor noi proiecte de infrastructură și transport care să sprijine dezvoltarea durabilă a regiunii Dunării.

James O'Brien, asistentul Secretarului de stat pentru afaceri europene și eurasiatice al SUA, la fel, a evidențiat impactul colaborării. „Formatul QUINT este unul dintre cele mai eficiente grupuri de lucru. Parteneriatul dintre Moldova, România și Ucraina funcționează, iar lecțiile învățate din implementarea inițiativelor comune sunt evidente. Spre exemplu, implementarea controlului comun la frontiere a contribuit semnificativ la creșterea capacității de transport, demonstrând rezultatele concrete ale cooperării noastre. Deși vedem încercări de destabilizare din partea Rusiei prin dezinformare și amenințări în sectorul energetic, acest parteneriat rămâne solid”, a afirmat James O'Brien.

Serhiy Derkach, adjunctul ministrului Dezvoltării Comunităților, Teritoriilor și Infrastructurii din Ucraina, consideră această reuniune extrem de importantă pentru Ucraina, dar și pentru alte țări din regiune, având în vedere necesitatea menținerii transportului de mărfuri din Ucraina spre 40 de alte țări și asigurarea stabilității alimentare la nivel global. „Este un forum unic, care uneori aduce în discuție teme dificile, dar necesare. Astăzi am avut o întâlnire foarte productivă, în cadrul căreia am stabilit acțiunile noastre pentru anul 2025, în vederea asigurării capacităților de transport", a menționat oficialul.

Printre realizările recente evidențiate în cadrul evenimentului se numără implementarea controlului comun la frontierele cu Ucraina și semnarea acordurilor de control coordonat cu România, inițiative care contribuie semnificativ la facilitarea transportului și comerțului în regiune. În acest context, a fost pusă în discuție extinderea controlului coordonat pe ambele sensuri la Galați-Giurgiulești.

Reuniunea s-a încheiat cu un angajament comun de a accelera proiectele de infrastructură în regiunea Dunării, în vederea sprijinirii reconstrucției Ucrainei și creării unui mediu stabil și prosper pentru toate țările implicate.

Cuvinte cheie:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Distribuie articolul:
Fii la curent cu ultimile știri pe pagina noastră de Telegram
Abonează-te la
Deschide.md