Pachetul de extindere 2024 // UE laudă progresele Republicii Moldova pe calea reformelor

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Opinii
Integrarea europeană a tuturor țărilor membre ale Uniunii Europene a reprezentat un proces extrem de laborios și de adaptare a societăților acestor țări la rigori ce au produs mutații pozitive în timp.
31.10.2024 12:26
31.10.2024 12:26
Deschide md
Opinii

Raportul prezentat de către Comisia Europeană asupra reformelor realizate de către Republica Moldova laudă eforturile și rezultatele actualei guvernări și exprimă dorința Uniunii Europene de păstra linia de integrare europeană în relațiile cu Chișinăul.

Aceste aprecieri pozitive vin în contextul regional de securitate în care se află Republica Moldova și este marcat de război, destabilizări și ingerințe ale Federației Ruse în treburile interne ale Chișinăului. Cu toate aceste, cu toate greutățile apărute, Republica Moldova, condusă de Maia Sandu, a reușit să facă față provocărilor Rusiei și să îndeplinească angajamentele asumate în procesul de integrare.

Am făcut progrese în privința a 31 din cele 33 de capitole și nu există niciun capitol la care să fi regresat. Comparativ cu perioada de raportare anterioară (2022 - 2023), Comisia a constatat chiar că au fost făcute mai multe progrese în privința a opt capitole - protecția consumatorilor și sănătatea (cap. 28), educația (cap. 26), transporturile (cap. 14), mediul (cap. 27), uniunea vamală (cap. 29), politica regională și coordonarea instrumentelor structurale (cap. 22), dreptul proprietății intelectuale (cap. 7), statistica (cap. 18).  Este al doilea an în care Republica Moldova este inclusă în această evaluare, alături de alte nouă state candidate. Perioada de raportare se referă la intervalul 15 iunie 2023 - 1 septembrie 2024”, se menționează în comunicatul Biroului pentru Integrare Europeană.

De asemenea, din perspectiva pregătirii pentru implementarea acquis-ului european în doar 12 luni au fost constatate îmbunătățiri la cinci capitole: energie (cap, 15), mediu (cap. 27), educație și cultură (cap. 26), politica regională și coordonarea instrumentelor structurale (cap. 22), uniunea vamală (cap. 29).

Procesul de integrare europeană este unul extrem de profund și se va întinde pe mai mulți ani, dar este singurul care poate scoate economic, politic și societal Republica Moldova din zona gri a relațiilor internaționale, precum este și singura cale de desprindere definitivă de Federația Rusă.

Cuvinte cheie:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Distribuie articolul:
Fii la curent cu ultimile știri pe pagina noastră de Telegram
Abonează-te la
Deschide.md