Nicolae Federiuc / Găinărie ordinară sau mesaj subtil? Ce vor să transmită ortacii lui Șor, când „înseamnă” cu vopsea instituțiile statului?
Lucruri interesante se întâmplă la Chișinău, chiar dacă, la prima vedere, totul pare o diversiune ieftină, menită să irite guvernarea și opinia publică. Mă refer la mizeriile făcute de găinarii plătiți de Șor, care murdăresc noaptea cu vopsea instituțiile statului.
Întâi au stropit cu vopsea galbenă ușile de la intrarea în sediul Comisiei Electorale Centrale. Doi frați din Criuleni au fost reținuți atunci. Poliția a accentuat că aceștia făceau parte dintr-un grup mai mare și că erau plătiți, prin aplicația mobilă „PSB” a unei bănci din Rusia, să organizeze acțiuni de destabilizare, scrie jurnalistul Nicolae Federiuc într-un editorial pentru Ziua.MD.
Zilele trecute, același lucru se întâmplă la Ministerul Muncii și la Guvern. Prima instituție a fost stropită tot cu vopsea galbenă, iar a doua cu albastru. Alte două persoane au fost reținute, care le-au spus anchetatorilor că „au fost instruite la Moscova” (probabil în timpul „pelerinajelor politice” organizate de Șor și „blocul” lui „Victorie”) și că li s-a promis un pumn de bani pentru asta.
Noaptea trecută, a fost murdărită, cu roșu, de această dată, fațada clădirii companiei „Teleradio-Moldova”. Că această nouă golănie este parte a aceluiași scenariu cred că nu pune nimeni la îndoială.
La început, s-a creat impresia că avem de a face cu o nouă provocare ieftină în stilul caricatural al lui Șor de a face „politică”. De aceea, termenul de „destabilizare”, accentuat în mod evident de Poliție, părea un pic forțat.
La o privire mai atentă însă, aceste acțiuni încep să semene cu ceva mai mult decât niște găinării răzlețe. Pentru că ceea ce se întâmplă adie a strategie pe termen lung și pare a fi nu atât vandalizare, cât „însemnarea” unor instituții relevante ale statului nostru, de către cei care-i plătesc, prin intermediul lui Șor, pe aventurierii de aici, atrași contra unor sume de bani în aceste scheme infracționale.
Ce poate însemna asta? Că CEC, Guvernul, Parlamentul, anumite ministere, postul public de televiziune și alte instituții, cărora nu le-a venit rândul încă, ar putea deveni ținta unor atacuri reale, similare celor din 7 aprilie 2009, când au fost devastate și incendiate clădirile Parlamentului și Președinției. Iar în acest caz, termenul de „destabilizare”, accentuat de poliție pare chiar justificat. Inclusiv culoarea vopselii folosite poate avea o anumită logică.
Este capabil Șor și gruparea lui politico-criminală să dea foc la țară? Da! Mai ales că astăzi ei nu-și mai aparțin chiar deloc, iar banii sunt fără limită. În ceea ce privește Moscova, aceste metode de „a-și impune voința” îi sunt foarte caracteristice. Așa că nu-i deloc exclus să fie „groasă” treaba.
Și totul se învârte în jurul alegerilor care vin. Atenție la semne!