FOTO // Ministerul Energiei: Gazprom nu a rezervat capacități pentru livrarea gazelor în regiunea transnistreană în februarie
Astfel, pe 20 ianuarie, au fost făcute următoarele rezervări:
- La frontiera Turcia-Bulgaria, au fost rezervate aproximativ 3,1 milioane m³/zi dintr-o capacitate disponibilă de 6,1 milioane m³/zi.
- La frontiera Bulgaria-România, au fost rezervate aproximativ 0,7 milioane m³/zi dintr-o ofertă totală de 9,7 milioane m³/zi.
- La frontiera România-Ucraina (Isaccea-Orlovca), deși s-au ofertat 11,5 milioane m³/zi, nu au fost făcute rezervări.
- La frontiera România-R. Moldova (gazoductul Iași-Chișinău), au fost rezervate 5 milioane m³/zi din cei 6,1 milioane m³/zi scoși la licitație.
Potrivit autorităților din ţările traversate de Coridorul vertical, aceste rezervări au fost făcute de traderi internaționali. Rezervări de capacitate mai pot fi făcute și zilnic, însă acestea vor presupune costuri mai mari.
Amintim că Ministerul Energiei a propus administrației din regiunea transnistreană suport în achiziționarea gazelor naturale de pe bursele europene sau Bursa română de Mărfuri din Chișinău încă în decembrie 2024, anticipând criza umanitară generată în regiunea transnistreană de sistarea unilaterală, contrar prevederilor contractuale, a livrărilor de gaze naturale de către Gazprom.