Guvernul susține aderarea Moldovei la Convenția privind soluționarea pașnică a conflictelor


Documentul prevede utilizarea mijloacelor diplomatice – precum medierea, ancheta și arbitrajul pentru soluționarea conflictelor dintre state, transmite IPN.
Toate statele membre ale Uniunii Europene sunt parte la această convenție. Pe continentul european, doar Republica Moldova și Bosnia și Herțegovina nu fac parte din tratat în acest moment.
„Prin această aderare, Republica Moldova se aliniază valorilor dreptului internațional și se alătură eforturilor globale pentru menținerea păcii prin mijloace juridice și pașnice”, a subliniat ministra justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Republica Moldova formulează totuși o rezervă în ceea ce privește aplicarea Convenției în raport cu teritoriul Kosovo, pe care nu îl recunoaște ca stat suveran. Această formulare este prevăzută explicit în textul legii.
Convenția întocmită la Haga în 1907 stabilește cadrul juridic pentru evitarea și soluționarea pașnică a conflictelor internaționale, promovând utilizarea Curții permanente de arbitraj ca instrument de rezolvare a diferendelor. Prin aderare, Republica Moldova va putea desemna proprii arbitri, care vor putea participa la soluționarea litigiilor internaționale.
Actul nu presupune modificarea altor tratate sau acte normative naționale, iar contribuția financiară anuală a Republicii Moldova la bugetul Curții permanente de arbitraj este estimată la circa 2000 de euro, sumă ce va fi acoperită din bugetul de stat.

