Maia Sandu, la Congresul PPE: R. Moldova luptă pentru Europa, în ciuda presiunilor hibride ale Rusiei


Maia Sandu a adus mulțumiri Partidului Popular European pentru sprijinul constant acordat R. Moldova în lupta împotriva corupției, dar și pentru a rezista oligarhiei și a depăși consecințele războiului purtat de Rusia împotriva Ucrainei.
„Aceste consecințe sunt încă resimțite. Rusia și-a intensificat războiul hibrid: cumpărarea de voturi, atacuri cibernetice, dezinformare — toate având scopul de a deraia democrația noastră anul trecut. Dar Moldova a rezistat. Am stat fermi, ne-am protejat alegerea și ne-am consolidat instituțiile democratice”, a declarat Maia Sandu.
Președintele asubliniat că amenințările nu au dispărut. Anul acesta în R. Moldova va fi organizat un nou scrutin pe care Rusia va încerca să îl deturneze.
„Miza este și mai mare: alegeri parlamentare care vor decide dacă rămânem pe calea europeană sau cădem pradă influenței străine. Obiectivele Rusiei nu s-au schimbat. Ea vrea să transforme Moldova într-un coridor de influență și să o folosească împotriva Ucrainei — de-a lungul unei frontiere de peste 1.200 de kilometri, cea mai lungă pe care Ucraina o are cu oricare dintre țările vecine. Aceasta este realitatea cu care ne confruntăm — dar Moldova și-a făcut alegerea. Suntem alături de lumea liberă, muncind în fiecare zi pentru a rămâne ancorați de partea corectă a istoriei”, a declarat Sandu.
În cadrul Congresului, la care au participat șefi de stat, prim-miniștri, lideri politici și oficiali europeni din familia PPE, Maia Sandu a reafirmat angajamentul comun pentru restabilirea păcii, consolidarea securității regionale și promovarea dezvoltării economice.
„R. Moldova și Ucraina trebuie să adere la Uniunea Europeană nu doar pentru că își au locul în mod natural în UE, ci și pentru că Europa va fi mai puternică, mai sigură și mai unită prin acceptarea celor care luptă pentru valorile sale”, a declarat Maia Sandu.
Maia Sandu a subliniat în discursul său că pierderile umane și economice cauzte de războiul din Ucraina ar fi fost mult mai mici dacă comunitatea internațională ar fi acționat mai hotărât.
„Astăzi este mai greu — dar nu este prea târziu — să oprim agresorul și să restabilim pacea. Pacea cere curaj. În aceste vremuri de încercare, trebuie să învățăm de la prietenii noștri ucraineni — și să le egalăm curajul prin unitatea europeană. Ori ne ridicăm împreună, ori cădem dezbinați”, a mai spus Maia Sandu.
În cadrul Congresului, Maia Sandu a avut întrevederi cu lideri europeni, printre care Christian Stocker, cancelarul Austriei, Kyriakos Mitsotakis, prim-ministrul Greciei, Antonio Tajani, viceprim-ministru și ministru al Afacerilor Externe al Italiei, Boyko Borissov, liderul partidului GERB care conduce coaliția de guvernare din Bulgaria.
Oficialii au discutat despre restabilirea păcii în Europa, securitatea regională, dezvoltarea economică, proiectele care aduc schimbări concrete în viața moldovenilor și avansarea procesului de aderare la Uniunea Europeană.
Până la sfârșitul zilei, șefa statului are planificate întrevederi cu Ulf Kristersson, prim-ministrul Suediei și Friedrich Merz, liderul partidului creștin-democrat din Germania, preconizat să devină cancelar al Germaniei pe 6 mai 2025.

