Mihai Isac // Semn al unității ortodoxiei române: Patriarhul Daniel, invitat în Basarabia

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Editorial
Vizita Patriarhului României în R. Moldova reprezintă un eveniment de importanță majoră, atât din perspectivă religioasă, cât și culturală și socială. Această vizită va fi și un semnal pentru ortodoxia românească din Ucraina, chemată să revină cât mai curând în sânul Bisericii Ortodoxe Române.
23.1.2025 18:11
23.1.2025 18:11
Mihai Isac
Editorial

Sinodul al Mitropoliei Basarabiei a lansat o invitație oficială Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, pentru a vizita Republica Moldova, teritoriu canonic al Patriarhiei Române. La lucrările acestui Sinod au participat, alături de Înaltpreasfinția Sa Petru, Mitropolitul Basarabiei,și ierarhii celor două eparhii sufragane ale Mitropoliei Basarabiei, Preasfințitul Antonie, Episcopul de Bălți, și Preasfințitul Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud. Acest exemplu al unității ortodoxiei române din Basarabia este un semnal clar pentru toți posibilii contestatari ai acestui act istoric.

Aceasta ar marca prima vizită a unui Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române în Basarabia, subliniind și întărind legătura spirituală și identitară dintre cele două maluri ale Prutului. Acest demers ar fi un semnal al nevoii de unitate din comunitățile din diaspora originară din România și Republica Moldova.

După ce partea de est a Moldovei istorice (Basarabia) a fost anexată de Imperiul Rus în 1812, structurile bisericești de pe teritoriul Basarabiei au intrat ilegal sub jurisdicția Bisericii Ortodoxe Ruse. Astfel, legăturile cu Mitropolia Moldovei (aflată sub conducerea Patriarhiei Române după 1885) au fost întrerupte formal, însă tradițiile și limba română au continuat să joace un rol important în bisericile locale, în pofida presiunilor țariste și a politicilor de deznaționalizare..

După Unirea Basarabiei cu România în 1918, Biserica Ortodoxă din Basarabia a intrat sub jurisdicția canonică a Bisericii Ortodoxe Române. A fost o perioadă în care s-a dezvoltat viața bisericească în limba română, s-au construit biserici noi, iar clerul român a jucat un rol important în consolidarea identității locale.

După 1940, odată cu reanexarea Basarabiei de către Uniunea Sovietică (și cu excepția scurtei perioade a celui de-al Doilea Război Mondial), Biserica Ortodoxă locală a fost adusă din nou sub influența Patriarhiei Moscovei. Activitatea religioasă a fost sever restricționată, mulți preoți au fost persecutați, iar limba română în biserică a fost limitată. În această perioadă, credincioșii s-au confruntat cu diverse dificultăți în păstrarea tradițiilor și a identității religioase.

După destrămarea URSS și declararea independenței R.Moldova în 1991, a reînceput efortul de reactivare a structurilor bisericești autohtone. Lupta Mitropoliei Basarabiei și războiul permanent purtat de Patriarhia Rusă împotriva ortodoxiei românești este bine documentat.

Într-o regiune cu diverse sensibilități istorice, vizita Patriarhului României poate fi un pas înainte spre un dialog mai amplu între diferitele confesiuni și Biserica Ortodoxă Română, contribuind la o mai bună înțelegere și cooperare în fața ofensivei hibride ruse.

Slujbele ținute în limba română și mesajele care vor fi transmise de Patriarh întăresc rolul culturii și al spiritualității române în Republica Moldova, în special în parohiile care se identifică cu Mitropolia Basarabiei. Putem evidenția valorile comune, inclusiv tradițiile, muzica bisericească, literatura religioasă ori specificul ortodoxiei de limbă română.

Vizitele unor înalți ierarhi din Biserica Ortodoxă Română pun Republica Moldova pe harta evenimentelor religioase importante, ceea ce poate aduce și un plus de turiști pelerini și interes pentru patrimoniul cultural-religios local. Pe lângă impactul spiritual, există și potențialul de a promova mănăstirile, bisericile vechi și tradițiile locale, contribuind astfel la dezvoltarea turismului cultural și religios.

Patriarhia Română este implicată în diverse proiecte caritabile și sociale, iar vizita va aduce un plus de vizibilitate și sprijin concret unor inițiative din Republica Moldova (sprijin pentru familii sărace, orfelinate, persoane în vârstă sau bolnave).

Vizita Patriarhului României în Republica Moldova este un prilej de consolidare a unității de credință și de tradiții, de promovare a dialogului și cooperării și de intensificare a legăturilor culturale. Istoria complexă a relațiilor bisericești din Moldova, marcată de perioade de separare și tensiune, face ca fiecare eveniment de acest fel să fie cu atât mai important pentru reafirmarea unei identități spirituale comune și pentru întărirea valorilor creștine în societate.

Prin inițiative culturale, sociale și misionare, vizitele Patriarhului și ierarhilor din Biserica Ortodoxă Română pot contribui semnificativ la unitatea credincioșilor, la susținerea comunităților defavorizate și la promovarea unei imagini pozitive a Re. Moldova în lume.

Cuvinte cheie:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Distribuie articolul:
Fii la curent cu ultimile știri pe pagina noastră de Telegram
Abonează-te la
Deschide.md