Mihai ISAC // Război electoral total: Putin îl desantează pe ambasadorul WAGNER la Chișinău

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Editorial
11.9.2024 18:22
30.9.2024 18:04
Editorial

Toamna politică din R. Moldova a fost învolburată de anunțul privind trimiterea la Chișinău a unui nou ambasador al Federației Ruse, Oleg Ozerov, cunoscut exponent al aripii ultranaționaliste din diplomația rusă. Faptul că autoritățile de la Chișinău și-au dat deja agrementul pentru numirea acestuia în funcția de ambasador rus la Chișinău a trezit numeroase întrebări din partea mass-media pro-europene și a unor experți din R. Moldova. Cealaltă tabără a salutat cu surle și trâmbițe nominalizarea noului ambasador Ozerov, de la canalele de Telegram din regiunea găgăuză și până la posturile de televiziune controlate de regimul de ocupație de la Tiraspol.

Diplomatul rus, rămas celebru pentru declarațiile sale ultranaționaliste privind caracterul etnic superior al poporului rus, este cunoscut la nivel internațional pentru rolul său de fost șef al Secretariatului Forumului de Parteneriat Rusia-Africa. În această calitate el a fost responsabil de coordonarea și dezvoltarea relațiilor dintre Rusia și țările africane, strategie soldată cu câteva lovituri de stat militare în statele din Sahel și creșterea semnificativă a numărului de emigranți din această regiune către statele Uniunii Europene și nu numai.

Ozerov a subliniat adesea importanța extinderii colaborării dintre Rusia și Africa, în concordanță cu strategia de politică externă a Rusiei de a întări legăturile cu națiuni non-occidentale, în goana sa după iluzia multipolarismului.

Înainte de a prelua acest rol, Oleg Ozerov a deținut diverse funcții diplomatice în Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei și a activat în diferite ambasade ale Federației Ruse, acumulând o vastă experiență în manipularea situațiilor de criză în interesul Kremlinului. El a jucat un rol important în organizarea summit-ului Rusia-Africa, organizat în iulie 2023 la Sankt-Petersburg, un eveniment prin care Kremlinul și-a revitalizat relațiile cu o serie de regimuri militare de pe continent, promovând o agendă agresivă care pune în pericol situația fragilă de securitate de pe continent.

În calitate de ambasador extraordinar și plenipotențiar al Rusiei și șef al Secretariatului Forumului de Parteneriat Rusia-Africa, a menționat, conform mass-media internaționale, că activitatea Grupului Wagner în Africa va continua.

În conformitate cu doctrina războiului hibrid total lansat de Kremlin împotriva majorității statelor, diplomația rusă oferă statelor africane ori din alte regiuni volatile serviciile grupurilor paramilitare private ruse precum WAGNER (cunoscut sub numele Concord), Patriot, Redut, Fakel, etc. Dacă această ofertă toxică este acceptată, în câteva luni, aceste grupuri paramilitare acaparează total resursele naturale, minerale ori energetice. Exemplul Republicii Centrafricană rămâne un exemplu durerios al modului în care un grup paramilitar rus, WAGNER în acest caz, a preluat controlul absolut asupra unei mari părți din viața politică, economică și socială, capturând un stat cu tot cu instituții. Lipsa de reacție a comunității internaționale a favorizat extinderea acestei strategii și în unele state din Sahelul african.

Finanțate și conduse de obicei de oligarhi, grupurile paramilitare private oferă lui Putin o pârghie pentru echilibrarea intereselor politice și financiare diverse ale oligarhilor, iar exploatarea statutului cvasilegal al acestor entități asigură o loialitate personală față de Putin. În acest mod, Kremlinul nu permite formarea unei coaliții oligarhice care ar putea prelua puterea la Moscova.

Numirea lui Oleg Ozerov mai atrage și atenția asupra unor strategii similare aplicate de Kremlin în unele state africane și R. Moldova pentru destabilizarea situației politice, economice și sociale. Intervenția militară directă este precedată de campanii intense de dezinformare, similară cu cele desfășurate în R. Moldova de imensa mașină de propagandă rusă. Diplomații ruși de ranguri înalte, asemeni lui Oleg Ozerov, colaboreză intens cu aceste entități și serviciile secrete ruse pentru atingerea obiectivelor de politică ale Federației Ruse.

Grupurile paramilitare oferă Kremlinului un instrument de extindere a influenței sale pe tot globul, din Africa și America Latina până în spațiul ex-sovietic. Prin utilizarea PMC-urilor, Moscova poate sprijini actori statali și nonstatali, poate monopoliza resurse, influența liderii străini și se poate implica în alte activități subcersive care promovează obiectivele politicii externe a Rusiei.

Volatilitatea perioadei electorale 2024-2025, când în R. Moldova au loc alegerile prezidențiale, referendumul constituțional pentru integrarea europeană, dar și alegerile parlamentare, oferă noi oportunități serviciilor de spionaj de la Moscova să organizeze acțiuni de sabotaj pentru a stopa drumul R. Moldova către Uniunea Europeană.

Numirea lui Oleg Ozerov, considerat un expert în implementarea unor strategii ale tensiunii în statele țintă ale Moscovei, este o escaladare periculoasă din partea Federației Ruse și ne putem aștepta la noi demersuri pentru dinamitarea din interior a situației din R. Moldova.

Cuvinte cheie:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Distribuie articolul:
Fii la curent cu ultimile știri pe pagina noastră de Telegram
Abonează-te la
Deschide.md