Iulian Chifu // Alegeri prezidențiale România: dezinformarea prin sondaje și măsuri administrative

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Editorial
22.11.2024 10:11
22.11.2024 10:11
Iulian Chifu
Editorial

Alegerile prezidențiale în România au avut la bază nenumărate instrumente de campanie care să favorizeze un partid sau altul, cu precădere guvernarea și candidatul PSD. Principalele instrumente au fost dezinformarea prin presupuse sondaje de opinie iar alterarea rezultatelor s-a făcut cu precădere prin măsuri administrative de dirijare a rezultatelor alegerilor. Dezinformarea rusă a vizat doar amplificarea mesajelor favoriților și acoperirea sau alterarea agendei reale, cu precădere cea relativă la războiul de agresiune al Rusiei în Ucraina, pentru a evita intrarea temei în dezbaterea electorală sau obținerea susținerii pentru întărirea legislației, a finanțării și capabilităților în materie.

Ruptura Marii Coaliții

Din noiembrie 2021, România a fost guvernată de o Mare Coaliție de partide, PSD-PNL, primul din familia socialiștilor europeni și cea de a doua din PPE. Partide mainstream, dușmani de moarte, dar care au realizat imperativul momentului. Înțelegerea a fost ca, la mijlocul mandatului de 3 ani, să se producă schimbarea de premier și rotația. Așa s-a întâmplat cu câteva zile diferență datorate unei greve de final de mandat al premierului PNL, Nicolae Ciucă, în același timp și președintele PNL și candidat azi la Președinție. Marcel Ciolacu, președintele PSD și candidatul acestui partid la alegerile prezidențiale, a preluat funcția, în iunie 2023.

Marea problemă a intervenit când măsuri administrative și malversațiuni în spatele ușilor închise au manevrat candidaturile, interdicțiile și au creat contextul unui câștig pentru premierul în funcție. Toate sondajele de opinie arată că Marcel Ciolacu va pierde în alegeri în fața oricui mai puțin George Simion, candidatul AUR. În acest ultim caz, președintele PSD ar beneficia în cel de-al doilea tur de susținerea virtuală a tuturor votanților celorlalte partide care s-ar ralia pentru a bloca preluarea președinției de către extremă. Precedentul a avut loc în 2000 între Ion Iliescu (PDSR) și Corneliu Vadim Tudor(PRM).

Pentru a obține o formulă favorabilă, ne-o spun liberalii, PSD a accesat Curtea Constituțională pe care o controlează și au decis eliminarea candidatului Diana Șoșoacă – pro-rus, anti-sistem, extremă dreapta – pe motive aberante care, chiar dacă ar fi reale, trebuiau probate definitiv în instanță. În plus, chiar dacă a fost eliminată de la candidatură, în beneficiul lui George Simion, Șoșoacă a fost autorizată, în schimb, să candideze la parlamentare. O decizie criticată profund de societatea civilă și care a determinat ruptura din Marea Coaliție prin tentativa de a-l elimina pe cel de-al doilea candidat, Nicolae Ciucă, virtual președinte într-un tur doi cu Ciolacu. Dar PNL a rămas la guvernare pentru a apăra și a bloca modificarea cotei unice, pragului de impozitare la microintreprinderi și investițiile mari. Însă fără nici un dialog între președinții partidelor și fără nici o ședință de coaliție.

Mai mult, joi, 21 noiembrie, Comisia Electorală Centrală, condusă tot de PSD, a decis eliminarea afișajului/postărilor lui Călin Georgescu, alt candidat suveranist, pe motiv că nu au trecut marcajul de decontare, cu avantajarea tot a lui Simion. PNL mai reclamă și ordinul dat în țară către organizațiile PSD să dea voturi 2-3% pentru Simion, de aceea rezultatul așteptat ar putea fi alterat. De aici și marea supărare, și anunțul privind o coaliție de dreapta și ruptura între cei doi candidați, după anunțul lui Nicolae Ciucă potrivit căruia nu se va mai face Marea Coaliție după alegeri și nici nu îl va desemna pe Ciolacu Premier.

Manipularea prin pseudo-sondaje și dezinformarea voită

Un alt fenomen caracteristic României este abundența de pseudo-sondaje ale unor instituții no name, ieșite fără discernământ pe piață cu scop de manipulare. În România, există câteva case de sondare cunoscute: IRES a deputatului PSD și fost ministru al Apărării, Vasile Dâncu, INSCOP al lui Remuș Ștefureac, fost consilier al directorului SRI, contractată de 2 ani ca producție de Mircea Geoană, INSOMAR, IMAS, CURS și Avangarde și CIRA.

Ce am văzut pe piață a fost o promovare masivă, în perioada cât era Secretar General al NATO, a lui Mircea Geoană, inclusiv în Republica Moldova. Cu scoruri ireale, care măsurau, de fapt, susținerea de către români a NATO, a celei mai înalte poziții a unui român într-o organizație internațională(Secretar general adjunct al Alianței) și nicidecum un candidat prezidențial. Și Mircea Geoană a început să scadă, și-a anunțat candidatura și a scăzut dramatic, fiind azi într-o prăbușire solidă de la 9 spre 5% în sondajele reale și profesioniste.

Un alt fenomen de discutat este cel al AtlasIntell. Departe de a fi o firmă de sondare a opiniei publice, aceasta e o companie care face „recrutare digitală aleatoare”, adică pentru urbanul mare(și doar în orașele mari) identifică opțiuni dintre cei conectați online. Nici măcar firma nu are pretenția de a fi casă de sondare, nu există nici un eșantion reprezentativ demografic, nici pentru orașe mari măcar, nici nu există o marjă de eroare anticipată-nefiind sondaj de opinie.

Ei bine, în ciuda acestor realități, USR și Elena Lasconi, candidatul său cu multe lacune în pregătire și mai ales în domeniul atribuțiilor prezidențiale, au plătit difuzarea rezultatelor cu pretenție de sondaj, și acestea alterate. Pentru că chiar datele AtlasIntell de joi, 21 noiembrie arată egalitate pe oraș, între cei conectați, de 19% pentru George Simion, Nicolae Ciucă și Elena Lasconi, cu candidatul PNL în creștere rapidă. Dar USR a selectat un rezultat(e făcut zilnic) și i-a pus titlul, pe bani, Lasconi și Simion se bat pentru turul 2. Material plătit. A se vedea codul CMF de final)

În fapt, unicul sondaj al momentului, unul de calibrare pentru exit poll-ul de duminică noaptea, este cel al INSOMAR care arată corect ordinea Ciolacu-Ciucă-Simion, chiar dacă trebuie recunoscut că sondajele de lucru zilnice nu arată diferențe peste marja de eroare în favoarea candidatului PNL. Ceea ce lasă deschisă posibilitatea unor suprize duminică – spirala tăcerii la răspunsurile pro AUR, alterarea voturilor prin injecția de susținere a PSD pentru candidatul AUR, aportul voturilor din diaspora, în primul rând Republica Moldova, mobilizări diferite ale electoratelor proprii ale partidelor, sau votul de protest anti-sistem.

Cum arată votul de duminică

Votul de duminică este un vot politic, pentru că alegerile din turul 1 și 2 la prezidențiale, 24 noiembrie/8 decembrie au între ele alegerile parlamentare din 1 decembrie, de Ziua Națională a României. Ceea ce înseamnă că alegerile prezidențiale sunt alegeri de partid, pentru că orice partid ratează sau nu-și bagă candidatul în turul doi este dezavantajat la alegerile generale, de unde nevoia mobilizării infrastructurii locale. Or aici PSD și PNL, în această ordine(vezi rezultatele de la alegerile locale din final de mai) au 32-36% respectiv 28-32%(rezultatul politic la alegerile pentru consiliile județene și consiliile locale din România, acum 6 luni).

Varianta avantajării candidatului AUR, George Simion, cu instrumente administrative sau transfer de voturi determină un rezultat major al AUR la generale, adică o problemă majoră pentru România la nivel european. PNL este supărat că PSD face și această impunitate de a se sprijini și crea o formulă de alianță cu AUR pentru a intra în turul doi prin manevre subterane incorecte și complet discutabile legal. Dar care au fost accesate.

Ce așteptăm duminică? În mod normal, un tur doi Ciolacu-Ciucă. Dar cu grad de certitudine discutabil: varianta alternativă fiind Ciolacu-Simion în turul doi al alegerilor generale. De aici și nevoia de mobilizare a cetățenilor români din Republica Moldova așa cum s-a reușit mobilizarea de către PNL a alegătorilor, la nivelul fiecărei orgamizații, în turul unu și doi al alegerilor prezidențiale, pe aceeași direcție pro-europeană. Și da, de această dată România are nevoie de curentul pro-european manifest din Republica Moldova spre a închide perspectiva rușinoasă a unor costuri dacă opțiuni anti-europeane, eurosceptice, anti-ucrainene și pro-ruse ar veni în turul doi și pe locul doi în alegerile generale.

Cuvinte cheie:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Distribuie articolul:
Fii la curent cu ultimile știri pe pagina noastră de Telegram
Abonează-te la
Deschide.md