Mihai Isac // Noua Strategie Națională de Apărare a R. Moldova: amenințarea rusă și rolul României

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Editorial
24.7.2024 18:29
30.9.2024 18:04
Editorial

Noua Strategie Națională de Apărare a R. Moldova, aprobată recent de Guvernul de la Chișinău, reflectă contextul geopolitic actual marcat de instabilitate și riscuri multiple, în special din partea Federației Ruse. Această strategie înlocuiește documentele adoptate anterior din, adaptându-se la noile realități regionale și internaționale.

Noua strategie califică explicit Rusia drept principala amenințare la adresa securității naționale a Moldovei, având în vedere acțiunile agresive ale acesteia în Ucraina și prezența militară rusă în estul țării. Documentul subliniază importanța întăririi relațiilor cu partenerii occidentali pentru a contracara influențele negative și a asigura un viitor stabil și sigur pentru R. Moldova.

În contextul noului document, România este menționată ca un partener esențial pentru R. Moldova, confirmând practic o evoluție normală în relațiile dintre cele două state. Strategia subliniază importanța aprofundării relațiilor bilaterale cu România, în special în domeniul apărării și securității. Aceasta este fundamentată pe cooperarea istorică și culturală între cele două state și pe obiectivul comun de integrare europeană a R. Moldova. Procesul de integrare europeană este un mod de consolidare și modernizare a instituțiilor din structura de securitate a R. Moldova. ​

Pentru a dezvolta relația cu România în domeniul apărării, Republica Moldova poate adopta mai multe măsuri strategice, cum ar fi organizarea de exerciții militare complexe comune pentru a îmbunătăți interoperabilitatea și capacitățile de răspuns la amenințări. Aceste exerciții ar putea include scenarii de apărare aeriană, cibernetică și terestră. Având în vedere folosirea de către Federația Rusă a războiului cibernetic ca parte integrantă a ofensivei sale hibride, experiența românească poate fi adaptată și implementată de către R. Moldova.

În acest context este necesară crearea unor canale eficiente de partajare a informațiilor între serviciile de intelligence ale celor două țări pentru a combate amenințările hibride și cibernetice la adresa R. Moldova și României, dar și al statelor partenere. Experiența combinată a R. Moldova și României reprezintă un avantaj important.

România poate oferi asistență tehnică și expertiză în modernizarea echipamentelor militare ale Republicii Moldova, contribuind la aducerea acestora la standarde NATO. Implementarea de programe comune de formare și instruire pentru militari, axate pe standardele NATO și UE, astfel încât să se îmbunătățească competențele și pregătirea personalului Armatei Naționale este un alt mod în care România poate sprijini R. Moldova pe termen mediu și lung în demersurile sale de consolidare a apărării.

Un alt exemplu ar fi colaborarea în proiecte de dezvoltare și modernizare a infrastructurii militare, cum ar fi baze militare și facilități de instruire, pentru a crește capacitatea de apărare a Republicii Moldova. În contextul transformării R. Moldova într-un furnizor de securitate, o astfel de infrastructură va putea fi folosită și pentru transferul experienței Armatei Naționale către partenerii săi. O mare parte din fondurile necesare pot fi obținuți sub forma unor fonduri nerambursabile, fără a reprezenta o povară pentru bugetul republican.

Consolidarea parteneriatelor strategice prin acorduri bilaterale dintre Chișinău și București, care să prevadă sprijin reciproc în caz de criză și colaborare în domeniul securității regionale reprezintă un pas important în procecesul de modernizare al instituțiilor de resort din R. Moldova.

România poate sprijini mult mai eficient R. Moldova în integrarea și participarea activă la inițiativele de securitate și apărare ale Uniunii Europene, beneficiind de expertiza și resursele comune ale UE. Integrarea R. Moldova într-un spațiu comun de securitate european este singura posibilitate de garantare a siguranței R. Moldova pe termen lung.

Implementarea acestor măsuri va întări relațiile bilaterale dintre România și R. Moldova, contribuind la securitatea și stabilitatea regională. Dezvoltarea unei colaborări strânse în domeniul apărării va ajuta R. Moldova să-și consolideze capacitățile de apărare și să-și îmbunătățească reziliența în fața amenințărilor externe venite din partea Federației Ruse și a acoliților săi din interior.

Recenta vizită a șefului Statului Major al Apărării al Armatei României, generalul Gheorghiță Vlad, la Chișinău a reconfirmat angajamentul părții române față de R. Moldova. El a declarat că România va sprijini modernizarea armatei R. Moldova, inclusiv creșterea rezilienței acesteia la amenințările hibride.

Șefii armatelor celor două țări au vorbit despre perspective de intensificare a colaborării bilaterale, modernizarea Armatei Naționale, participarea la operaţiunile de menţinere a păcii cu mandat internațional, dar și despre securitatea regională.

Generalul Gheorghiță Vlad, cunoscut prieten al R. Moldova, a menționat că „dialogul pe dimensiunea militară” dintre cele două capitale va fi aprofundat prin „noi proiecte și inițiative direcționate spre modernizarea Armatei Naționale”, dar și prin creșterea „nivelului de interoperabilitate” între militarii de pe ambele maluri ale Prutului prin participarea comună la exerciții și misiuni, dar și prin sporirea rezilienței naționale la amenințările hibride.

Ministrul Apărării de la Chișinău, Anatolie Nosatîi, a precizat că România „a fost și este un partener strategic valoros” pentru Republica Moldova.

Aceste declarații nu vin decât să confirme sprijinul românesc pentru modernizarea Armatei Naționale, fapt reflectat și în implementarea unor măsuri legislative de tip occidental, care vin să faciliteze această colaborare.

Parlamentul de la Chișinău a ratificat un amendament la acordul de cooperare în domeniul militar cu România pentru a permite militarilor din cele două țări să se sprijine reciproc în timpul unor misiuni și operații multinaționale. Potrivit documentului, Acordul se completează cu un articol care va permite României să sprijine participarea militarilor moldoveni la operații multinaționale – sub egida ONU, OSCE, NATO sau UE – inclusiv logistic - transport, servicii de telefonie și internet -, financiar, medical, şi pentru evacuare în situații de urgență.

La aprobarea amendamentului de către guvern, luna trecută, ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, a spus că acesta va permite ca România să acopere o mare parte a cheltuielilor pentru participarea moldovenilor la operații multinaționale și va „contribui la diminuarea semnificativă a alocațiilor din contul bugetului” R. Moldova.

Profilul de securitate crescut al R. Moldova pe plan internațional este sprijinit de România, Armata Națională devenind o instituție respectată prin contribuția adusă la menținerea securității internaționale, din Kosovo și Liban, până pe continentul african și nu numai.

Acest effort trebuie susținut, indiferent de retorica politică furibundă a politicienilor pro-ruși, care doresc slăbirea instituțiilor de securitate ale R. Moldova în favoarea intereselor Moscovei. Reimperializarea politicii externe a Federației Ruse reprezintă o amenințare atât pentru R. Moldova, cât și pentru România. Doar un efort comun ne poate garanta securitatea pe flancul de est al Occidentului liber.

Cuvinte cheie:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Distribuie articolul:
Fii la curent cu ultimile știri pe pagina noastră de Telegram
Abonează-te la
Deschide.md