Vitalie Vovc // Săptămâna în care Ucraina i-a răspuns lui Krasnoselski

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Editorial
De la începutul invaziei masive a Ucrainei de către trupele putleriste au trecut 1060 de zile. Nu vom descrie ceea ce se întâmplă nemijlocit în Ucraina sau în regiunea Kursk din Rusia: vorba aia: nimic nou pe frontul de Est... moarte și distrugere continuă... Vom evidenția totuși câteva aspecte care ies din ordinar:
18.1.2025 14:11
18.1.2025 14:11
Vitalie VOVC
Editorial

- Ucraina lovește din ce în ce mai masiv și mai decisiv în adâncimea Кusiei, efectuând săptămâna trecută un atac fără precedent asupra infrastructurii militare și instalațiilor industriale;

- administrația ex-, dar încă președintelui SUA, Biden, adoptă un nou set de sancțiuni împotriva sectorului petrolier putlerist, unul din cele mai importante de la începutului războiului;

- au reapărut noutăți cu capturi de prizonieri ruși în număr destul de mare, ceea ce nu mai văzusem de foarte mult timp și avem tot dreptul să ne întrebăm, optimistic, dacă nu e și acesta un semn anunciator.

Un incident „destul de grav” (aprecierea oficialilor NATO) s-a produs deasupra Mării Baltice. Vom aminti că NATO a lansat o misiune de patrulare și supraveghere a navelor din Marea Baltică drept urmare a deteriorării cablurilor subacvatice de către nave presupuse rusești. Un avion francez de observaţie a fost luat drept ţintă de un radar militar rus. Tema a fost pe larg discutată în media franceză. Experţi militari afirmă că acest semnal de radar este caracteristic atacurilor cu rachete, iar echipajul nu avea cum să ştie dacă racheta a fost lansată ori ba. Ideea e că avionul respectiv nu era escortat de avioane de luptă în acel moment şi în cazul în care o rachetă ar fi fost lansată, ar fi fost cel mai degrabă doborât. Ca de obicei, suntem „foarte îngrijoraţi”, ori deja „indignaţi”? Cum n-ai da, dar există o mare diferenţă!

Cât privește evenimentele din Republica Moldova, în continuare s-a vorbit doar despre Transnistria și „criza energetică”. Vom începe de departe și, înainte de intra în carnea subiectului, vom jalona cu meticulozitate terenul pentru a nu pierde nordul și nu ieși din perimetrul sensurilor noastre. Vă asigur: este poate cel mai important lucru în aceste zile, căci „prietenii” noștri tradiționali încearcă din răsputeri să pervertească sensurile elementare, să deplaseze discuțiile în câmpuri referențiale paralele.

Așadar, iată esențialul: orice decizie, acțiune sau renunțare la acțiune din partea Republicii Moldova astăzi trebuie să aibă un singur criteriu de apreciere sau evaluare: alegerile parlamentare care se apropie! Nu există altă alternativă. Trebuie să înțeleagă toți o data și pentru totdeauna: locuitorii Transnistriei au și au avut alternative, iar alegerea pe care o fac trebuie asumată.

Iată, spre exemplu: Krasnoselski a zburat cică până la Moscova ca să se înțeleagă despre reluarea livrărilor de gaze rusești gratuite spre Transnistria. Multe minți zbuciumate de pe malurile Bâcului și-au manifestat indignarea pentru faptul că acela a folosit nestingherit (ca de obicei, de altfel) facilitățile Aeroportului Internațional de la Chișinău. Indignare lesne de înțeles, dar ar fi fost benefică pe parcursul a 33 de ani, nu acum (vezi criteriul de apreciere de mai sus).

La revenirea sa de la Moscova Krasnoselski a declarat că s-ar fi înțeles cu Kremlinul pentru reluarea livrărilor. Vă spuneam săptămâna trecută că așa-numiții „experți” afirmă că s-ar putea folosi conducta transbalcanică pentru Tiraspol și practic m-au convins, dar declarațiile imediate ale Ministrului de Externe din Ucraina mă fac să am mari îndoieli. El s-a grabit să spună că gazele rusești nu vor mai tranzita prin Ucraina și excepții nu vor exista. Am mai aflat că stația de pompare a gazelor în conducta respectivă localizată în Rusia a fost ținta loviturilor aeriene ucrainene. Nu se știe bine dacă atacul a fost o reușită ori ba. Dar cunoaștem tenacitatea și curajul ucrainenilor. De aceea planul lui Kransoselski are foarte puține șanse să reușească.

Și ce ar trebui să facă Chișinăul în aceste condiții? Nimic mai mult din câte a făcut deja (pentru Transnistria) și totodată mult mai multe pentru securitatea energetică a cetățenilor din dreapta Nistrului decât au fost făcute în 33 de ani (nu voi osteni să spun ca e o crimă să cumperi 1/3 din electricitatea consumată de la vasalii criminalilor de război, finanţându-i literalmente de-a lungul anilor).

Adică "deal-ul" e simplu: ori cumpără gaze la același preț și condiții ca și toți cetățenii de pe malul drept + condiționări politice, ori se descurcă cum vor ei, iar Moldova nu se va opune (tocmai de aia şi a trebuit lăsat Krasnoselski să zboare la Moscova anume acum. Atât.

Săptămâna care vine vom avea o nouă administrație la Washington. De luni vom intra într-o altă lume...

Cuvinte cheie:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Distribuie articolul:
Fii la curent cu ultimile știri pe pagina noastră de Telegram
Abonează-te la
Deschide.md