Japonia // Un ton roşu de 276 kg, vândut la licitaţie cu aproape 1,3 milioane de euro
Prestigiosul restaurant de sushi Onodera Group, recompensat cu stele Michelin, a plătit 207 milioane de yeni (aproximativ 1,28 milioane de euro) pentru peştele de 276 de kilograme, pescuit la Oma, în provincia nordică Aomori."Primul ton ar trebui să aducă noroc", a declarat reporterilor, după licitaţie, Shinji Nagao, directorul general al Onodera Food Service, transmite Agerpres.
„Dorinţa noastră este ca oamenii să-l mănânce şi să aibă un an minunat”, a adăugat el.
Anul trecut, restaurantul a cheltuit aproape jumătate din această sumă (114 milioane de yeni) pe un ton roşu uriaş.
Însă, suma record rămâne cea de 333,6 milioane de yeni (2,7 milioane de euro la acea vreme), plătită pentru un peşte de 278 de kilograme, în 2019, de autoproclamatul "rege al tonului" Kiyoshi Kimura, care a deţinut mult timp supremaţia asupra acestui eveniment simbolic în Japonia.