Ex-directorul „Moldpres”, Valeriu Reniță, acuzat că și-a făcut asigurări „pe viață” de sute de mii de lei din contul instituției


Potrivit Moldpres, printre beneficiari se număra și fiica acestuia, iar consultanți în perfectarea asigurărilor „pe viață” erau, la momentul încheierii contractelor cu Agenția, soția și ginerele lui Reniță.
Deși contractele au fost încheiate în anul 2008, beneficiile pentru Valeriu Reniță sunt active și în prezent.
Neregulile au fost depistate recent. Pe 23 decembrie 2024, Agenția Moldpres a recepționat o scrisoare expediată de o companie de asigurări de pe piața R. Moldova, prin intermediul căreia instituției îi era comunicată valoarea participării la profit, alocată în baza unui anumit contract.
Un raport anterior al Serviciului de control financiar și revizie a constatat „cheltuieli neîntemeiate și nelegitime în sumă totală de 3,4 milioane de lei” din cauza „managementului conducerii din perioada anilor 2008 – 2009”, adică pe timpul când Valeriu Reniță conducea instituția.
Administrația nu a anunțat Consiliul de Administrație al AIS „Moldpres” despre intenția de a asigura angajații. Suma de 290 784,60 de lei a fost inclusă capitolul „Formulare, asigurarea personalului” din Planul de cheltuieli.
„Din extrasul contabil al contului 224.1, pus la dispoziție de către fosta contabilă-șefă, rezultă că, în perioada 12.01.2009 – 3.12.2009, de pe contul IP AIS „Moldpres” (ÎS AIS „Moldpres” în acea perioadă) au fost transferate, în 15 tranșe, pe contul companiei de asigurări suma de 282 130,00 de lei”, se arată în declarația publică a Agenției MOLDPRES.
Descoperind această situație, actuala conducere a Agenției MOLDPRES a sesizat Centrul Național Anticorupție.
„Conducerea AIS „Moldpres” este obligată să sesizeze organele de drept, dacă există suspiciuni ale cheltuirii inadecvate a banilor instituției”, se mai arată în declarațiaMOLDPRES.
Fostul director al AIS„Moldpres”, Valeriu Reniță a reacționat bolnăvicios fiind citat la CNA. Reniță califică această investigație drept intimidare a activității sale jurnalistice –„comandă politică”, „răzbunare” făcând apel la organizațiile de media și pentru drepturile omului să îl apere. Reniță însă a evitat să informeze opinia publică de ce a fost citat la CNA.

