FOTO // 100 de ani de la instalarea statuii Lupoaicei Romane la Chișinău. BNM a pus în circulație o monedă comemorativă


Moneda marchează centenarul primei instalări a statuii Lupoaicei Romane în capitala Republicii Moldova, un simbol important al legăturilor istorice și culturale dintre spațiul românesc și tradiția romană. Monumentul, care o înfățișează pe lupoaică alături de Romulus și Remus, a fost inaugurat în 1925, în timpul Expoziției Generale și Târgului de Mostre de la Chișinău. Soclul original al statuii a fost realizat din marmură, după proiectul arhitectului Eugen Bernardazzi, fiul renumitului arhitect Alexandru Bernardazzi.
Statuia a fost amplasată inițial în fața Palatului Sfatului Țării – clădire care ulterior a găzduit Facultatea de Științe Agricole și, în prezent, este sediul Muzeului Național de Istorie a Moldovei. Monumentul este înscris în Registrul monumentelor Republicii Moldova ocrotite de stat.
Noua monedă comemorativă este bătută în argint, are valoarea nominală de 50 de lei și a fost emisă într-un tiraj limitat de 300 de exemplare. Designul aparține artistei Valeria Cărăușu.
Moneda este prezentată într-o capsulă de metacrilat transparent și cutie de colecție, însoțită de un certificat de autenticitate care conține un cod QR. La scanarea codului, utilizatorii sunt redirecționați către pagina oficială a Băncii Naționale, unde pot consulta detalii despre caracteristicile monedei. Certificatul este semnat de guvernatorul BNM.
Monedele comemorative pot fi achiziționate de publicul larg prin cerere online pe pagina oficială a Băncii Naționale, în secțiunea „Monedă”, precum și prin intermediul băncilor licențiate din Republica Moldova. Acestea din urmă au libertatea de a stabili prețul de vânzare, cu condiția ca acesta să nu depășească cu mai mult de 3% prețul stabilit de BNM.

.jpg)

