Diplomație și destine diplomatice”, o expoziție unică la Biblioteca Națională

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Cultură
Biblioteca Națională a Republicii Moldova invită publicul să descopere o expoziție dedicată artei și istoriei diplomației. Sub genericul: „Diplomație și destine diplomatice”, evenimentul aduce în prim-plan peste 140 de documente și cărți rare, care explorează parcursul diplomatic al Moldovei și personalitățile remarcabile din lumea românească, transmite IPN.
18.1.2025 12:20
18.1.2025 12:20
Deschide md
Cultură

Documentele expuse sunt împărțite în trei secțiuni tematice: istoria diplomației românești, practica diplomatică în Republica Moldova și diplomație și protocol.

Vizitatorii pot răsfoi volume valoroase, precum „Istoria relațiilor române”, de Nicolae Iorga, un document care oferă o privire detaliată asupra muncii titanice a istoricului ce a explorat arhivele europene pentru a aduna dovezi istorice esențiale. Alte titluri includ „Diplomație și destine diplomatice în lumea românească”, de Paul Nistor și Adrian Bogdan Ceobanu, dar și „Rapoarte diplomatice ruse din România (1888-1898)”, care dezvăluie informații prețioase despre relațiile internaționale de la sfârșitul secolului XIX.

Expoziția aduce în atenție și lucrări de o valoare inestimabilă, precum „Diplomația Vechiului Regat 1878-1914”, de Rudolf Dinu, care explorează transformările politice și diplomatice ale României în perioada marilor schimbări europene, și „Abdicarea Regelui Mihai. Documente diplomatice inedite”, de Mark Laszlo Herbert, o analiză profundă a contextului istoric și diplomatic din jurul unui moment dramatic din istoria României moderne.

Nicolae Titulescu, una dintre figurile centrale ale diplomației românești, este prezent în expoziție prin operele sale „Opera politico-diplomatică” și citate care inspiră generațiile viitoare. „Experiența m-a învățat că numai sinceritatea și cunoașterea celorlalți permit în diplomație culesul unor succese nu efemere, ci permanente”, spunea Titulescu.

Expoziția marchează începutul procesului diplomatic al Republicii Moldova, din anul 1992, când țara a depus cererea de aderare la ONU, un moment definitoriu pentru afirmarea sa pe scena internațională.

Sunt prezentate titluri contemporane precum: „Va Exploda Estul. Geopolitica spațiului pontic”, de Oleg Serebrian, sau „Un blat de miliarde”, de Vasile Bumacov, care oferă perspective actuale asupra diplomației și geopoliticii.

Expoziția este deschisă pentru toți cei care doresc să înțeleagă mai bine cum dialogul, cunoașterea și protocolul pot modela lumea. Aceasta poate fi vizitată la etajul al doilea al Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, în blocul central.

Cuvinte cheie:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Distribuie articolul:
Fii la curent cu ultimile știri pe pagina noastră de Telegram
Abonează-te la
Deschide.md